Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

WIS används både vid samhällsstörningar och i det dagliga arbetet hos aktörer med samhällsviktig verksamhet.

WIS - webbaserat informationssystem

Tipsa om artikeln
WIS är ett nationellt webbaserat informationssystem som underlättar för aktörer att dela information före, under och efter samhällsstörningar. Alla inblandade ska enkelt och effektivt kunna skapa sig en helhetsbild av läget, en samlad lägesbild, genom att aktivt dela information.

I WIS delas information baserat på händelser. Som aktör kan du bevaka händelser eller aktivt publicera information av intresse för andra aktörer. Informationen kan vara dokument och rapporter eller enkla noteringar och kartpositioner. Du kan kategorisera, dela, söka och filtrera informationen utifrån dina egna behov.

Varje aktör äger sin egen information och väljer själv vilka man vill dela den med. Det går bra att använda WIS för att dela information enbart inom egen organisation.  

WIS via internet

WIS fungerar med de flesta moderna webläsare, som de senaste versionerna av Chrome, Firefox, Egde och Safari. Edge är Microsofts ersättare för Internet Explorer i Windows 10 och framöver. Internet Explorer 11 stöds fortfarande av Microsoft under övergångsperioden till Edge, men kommer inte att vidareutvecklas. För absolut bästa upplevelse rekommenderar vi Chrome för dig som har tillgång till den. Mer exakt och aktuell information om vilka läsare som stöds och eventuella kända problem kan du läsa om på länken "Olika webläsare" som du hittar på startsidan.

WIS som app

WIS finns även som gratis app som finns att ladda ner i Apple App Store och Google Play.

Ladda ner WIS-appen från Google Play

Ladda ner WIS-appen från Apple App Store

Lär dig mer om WIS

Allt utbildningsmaterial om WIS finns öppet och tillgängligt på webbplatsen WIS Hjälp (swis.se)

Mer information finns även på sidan Utbildning och övning i WIS (msb.se)

Nationella riktlinjerNationella riktlinjer i WIS ikon

Nationella riktlinjer för samverkan och informationsdelning i WIS är ett övergripande dokument som utifrån ett lokalt, regionalt och nationellt behov beskriver hur samverkan kan ske med hjälp av bland annat WIS.

Nationella riktlinjer för samverkan och informationsdelning i WIS

Det finns också en kortare version av riktlinjerna: Nationella riktlinjer för WIS – sammanfattning

Kan sekretessbelagd information delas i WIS?

WIS är utvecklat för att hantera icke - sekretessbelagd information. Dock är kommunikationen över internet krypterad. MSB rekommenderar WIS-administratörer att logga in i WIS med säkerhetsdosa.

Vilka får använda WIS?

Myndigheter, kommuner, landsting, frivilligorganisationer och privata aktörer med ansvar under en kris. Idag är fler än 500 aktörer anslutna med totalt fler än 7000 användare. Samtliga länsstyrelser och landsting är anslutna och fler än 95 procent av kommunerna.

Rakels kunder får driftsinformation via WIS.

Vad kostar WIS?

Anslutning till WIS är kostnadsfri. MSB erbjuder support, användarstöd samt utbildning och stöd vid övningar.

Vem ansvarar för WIS?

MSB ansvarar för utveckling, drift och förvaltning. WIS utvecklas i samarbete med aktörerna.

  

WIS stöder gemensamma grunder

WIS erbjuder stöd för arbetssättet med informationsdelning och lägesbild som rekommenderas i Gemensamma grunder för samverkan och ledning. Arbetssätten finns beskrivna i kapitel 14 och 15 i boken om grunderna.

Publikationer om Gemensamma grunder för samverkan och ledning

 
 
Publicerad: 2009-09-15 kl. 18:26 | Senast granskad:2019-01-15 kl. 13:57
Kontakt: WIS-supporten wis@msb.se