Varning kring Sveriges kärnkraftverk
MSB samordnar arbetet med varningssystemen runt de tre aktiva kärnkraftverken som finns i Sverige. Det finns utomhusvarning och inomhusvarning i beredskapszonerna runt kärnkraftverken.
MSB samordnar arbetet med varningssystem. I arbetet med de utökade beredskapszonerna har vi tagit ansvar för upphandling, lagerhållning och distribuering av inom- och utomhusvarning samt installation av utomhusvarning.
Beredskapszoner runt kärnkraftverk
Sverige har tre aktiva kärnkraftverk:
- Ringhals kärnkraftverk i Hallands län
- Oskarshamns kärnkraftverk i Kalmar län
- Forsmarks kärnkraftverk i Uppsala län
Runt kärnkraftverken finns en så kallad inre beredskapszon, inom en radie av 15 km från verken. Människor som bor där, ska kunna varnas både utomhus och inomhus.
Från och med den 1 juli 2022 kommer beredskapszonerna att förändras. Den inre beredskapszonen kommer att utökas till 25 km från kärnkraftverken. Den yttre beredskapszonen utökas till 10 mils avstånd från kärnkraftverken.
Utomhusvarning
Utomhus används samma system som för övrig utomhusvarning, ”Hesa Fredrik”. Dessa ljudsändare aktiveras från respektive kärnkraftverks övervakningscentral. Det finns cirka 100 ljudsändare placerade runt kärnkraftverken i de inre beredskapszonerna.
Vid en varning utomhus ljuder ljudsändarna 7 sekunder följt av 14 sekunders tystnad som sedan upprepas.
Inomhusvarning
Inomhus sker varning via särskilda varningsmottagare genom en automatisk larmsignal som följs av information från Sveriges Radio P4. Varningsmottagaren nyttjar RDS-systemet (Radio Data System), det vill säga möjligheten att bryta radiosändningar och informera om vad som hänt både genom uppläst meddelande och genom att visa ett meddelande i varningsmottagarens display.
Varningsmottagare varnar endast för kärnkraftslarm och kvartalsprov
Varningsmottagare för varning inomhus ska finnas i alla fastigheter i beredskapszon. Varningsmottagarna varnar endast för kärnkraftslarm och kvartalsprov, men inte för övriga VMA-meddelanden som kommer. Mottagarna är utrustade med batteri så de klarar av långvariga strömavbrott.
Idag finns cirka 23 000 varningsmottagare utdelade. Varningsmottagarna tillhör fastigheten och får inte flyttas. Mottagarna är kodade så de kommer sluta att fungera om de flyttas till en annan del av Sverige.
Frågor och svar om varningsmottagare
-
Vad är en varningsmottagare?
Varningsmottagaren är en radio som är framtagen för att varna om det finns risk för en olycka eller om det inträffar en olycka i kärnkraftverket som finns i närheten.
-
Hur fungerar en varningsmottagare?
Det hörs en larmsignal och en röd lampa blinkar. Därefter slår mottagaren automatiskt om till kanal P4 och Sveriges Radio läser varningsmeddelandet på hög volym där de informerar om vad som har hänt eller håller på att hända. Mottagaren kommer att larma även om den är avslagen. Vid larm stannar klockan så att man kan se när larmet sändes även om man inte var hemma då.
-
Hur blir människor med nedsatt hörsel varnade?
Personer med hörselnedsättning som befinner sig i ett område där VMA aktiverats kan bli varnade med sms om den som begärt att ett VMA ska sändas också begär att det ska ske via den funktionen. Dessutom finns det publicerat på Sveriges Radios webb, Krisinformation.se, SOS Alarms webb liksom en mängd andra webbplatser.
-
Kan jag köpa en egen varningsmottagare?
Det går inte att köpa varningsmottagare. Mottagaren är endast till för de som bor i beredskapszoner och dessa fastighetsägare kommer att få varningsmottagare av länsstyrelsen.
-
Vad ska jag göra med min gamla mottagare?
Du behåller din gamla mottagare tills du får en ny. När du fått en ny kan du lämna in den gamla på elektronikåtervinning.
-
Varför behövs inte varningsmottagare i hela landet?
Regeringen har bestämt att det ska finnas varningsmottagare i beredskapszoner där det behövs bättre beredskap.
-
Startar varningsmottagaren vid alla VMA?
Nej, endast vid kärnteknisk olycka
-
Läses varningsmeddelandet upp på andra språk än svenska?
Nej, meddelandet läses endast upp på svenska.
-
Vad gör jag om jag tror att min varningsmottagare är trasig?
Du anmäler det till din länsstyrelse.
-
Jag bor i beredskapszon men har ännu inte fått någon varningsmottagare. Hur vet jag när jag kommer att få min varningsmottagare?
Innan utdelning sker kommer information att skickas ut. Utdelning kommer ske under 2023.
-
Kommer det finnas en bruksanvisning på annat språk än svenska?
Det kommer att finnas översatta bruksanvisningar på andra språk än svenska på länsstyrelsens webbplats.
-
Jag bor i beredskapszon och har inte fått någon varningsmottagare trots att mina grannar har fått?
Kontakta din länsstyrelse och be att få en mottagare.