Utlysning av forskningsmedel
Pågående utlysningar
Här hittar du information om MSB:s pågående utlysningar. Alla utlysningar finns nämnda och kortfattat presenterade i MSB:s forskningsplan som du hittar längst ner på sidan.
Kommande utlysningar
Vid eventuella frågor, kontakta:
forskning@msb.se
-
Vad händer efter ansökan?
När din ansökan kommit in till MSB hanteras den enligt en fastställd beredningsprocess och bedöms med avseende på:
- samhällets behov av forskning inom området,
- relevans för området samhällsskydd och beredskap samt
- projektets vetenskapliga kvalitet.
I ett första steg granskas ansökan så att den uppfyller de formella villkor som gäller. De ansökningar som uppfyller villkoren går vidare till granskning av behov, relevans och vetenskaplig kvalitet.
Behov och relevans
Behov- och relevansbedömningen organiseras genom MSB:s interna forskningsberedningsgrupp. Vid tematiska utlysningar tillsätts en särskild intern beredningsgrupp bestående av myndighetens sakkunniga inom området. I behovsbedömningen av ansökningar kan vi även anlita sakkunniga utanför MSB. Varje ledamot i beredningsgrupperna granskar alla ansökningar.
De föreslagna projekten bedöms med avseende på behov i samhället, om projektet är relevant för området samhällsskydd och beredskap samt relevant i förhållande till utlysningens inriktning.Vetenskaplig kvalitet
Bedömningen av de föreslagna projektens vetenskapliga kvalitet görs av MSB:s vetenskapliga råd.
När tillräcklig ämneskunskap inte finns inom rådet adjungeras experter inom projektets område för att utföra granskningen. Varje ansökan ska granskas av minst två personer. Den vetenskapliga granskningen bedömer kvaliteten på problemställning, metod och genomförande samt den sökandes kompetens.
Beslut
Efter en sammanvägning av genomförda bedömningar fattas beslut om vilket projekt som ska finansieras. Beslutet går inte att överklaga. För projekt som beviljas medel träffas en överenskommelse mellan MSB och forskningsutföraren.
Vanliga frågor och svar om ansökan av forskningsmedel
-
Hur loggar jag in till ansökningswebben?
Du loggar in med ditt BankID
-
Hjälp! Plötsligt gick ansökningswebben ner. Alla flikar försvann utom ”Skicka-fliken”. Vad ska jag göra?
Stäng ner webbläsaren UTAN att först spara din ansökan. Vänta i trettio minuter innan du gör ett nytt försök att logga in. Du bör då återfinna din ansökan i senast sparade skick.
-
Hur många tecken kan jag skriva in i frågefälten på fliken projektinformation?
Max-gränsen är satt till 2000 tecken för alla frågefält utom fältet projektsammanfattning. Där kan du skriva in 4000 tecken. Observera, det är inte i alla utlysningar som fältet projektsammanfattning finns med.
-
Hur resonerar MSB kring OH-påslag?
MSB ger full kostnadstäckning för direkta kostnader. I MSB:s ansökningswebb för forskningsmedel beräknas OH-påslaget på forskningssatsningens lönekostnader.
-
Vilka aktiviteter/kostnader får jag söka bidrag för?
Du kan söka bidrag för arbetstid (inklusive specificerad overhead) och andra direkta kostnader som uppkommer i samband med projektet, t.ex. resekostnader.
Du kan, efter samråd med ansvarig handläggare på MSB också i vissa fall söka bidrag för att täcka mindre konsulttjänster och motsvarande tjänster som används uteslutande för forskningsverksamheten.
Utrustning finansieras endast i särskilda fall.
Lokalkostnader ska vara inkluderade i OH-påslag.
-
Finns det en mall för budget?
Nej. Du sammanställer din budget i ett Exceldokument som blir en bilaga till din ansökan.
Budget ska minst innehålla:
Lönekostnader (ange uppgift för lönekostnader per person) och
Övriga kostnader (specificerar de övriga kostnader som kommer att uppstå i projektet som till exempel resekostnader, traktamenten eller kostnader för kommunikation/spridning). -
Jag har påbörjat en ansökan i ansökningsportalen. Kan en av mina medsökande logga in och se den/färdigställa den?
Du loggar in med ditt personliga Bank-ID eller annan elektronisk legitimation. Dina medsökande kan alltså inte logga in och se eller arbeta i din ansökan.
-
I ansökningsportalen ombeds jag först att beskriva till exempel Syfte och problemställning, Projektmål och Metod för genomförande i teckenbegränsade fält, och sedan ska samma information även skickas in i en mycket längre, bifogad projektbeskrivning. Varför?
De fält du först fyller i kommer att generera en sammanfattning som främst används som underlag för att fördela ansökningarna på utvärderare som är kompetenta inom just det ämne som du ämnar forska inom. Därför behöver vi både en kortfattad beskrivning och en mer fyllig som ligger till grund för själva bedömningen.
-
Får jag skriva ansökan på engelska istället för på svenska?
Ja, det går bra.
-
Vid steg 1-ansökan: Förväntas det ingå referenser i projektbeskrivningen på de fyra sidor som finns till förfogande
Ja, referenser förväntas ingå även vid steg 1-ansökan, då projektbeskrivningen är på högst fyra sidor.
-
Hur gör firmatecknare/prefekt för att godkänna att jag skickar in min ansökan?
Fyll i uppgifterna i blanketten Firmatecknares godkännande av forskningsansökan. Efter att firmatecknaren skrivit under, scannas blanketten in och bifogas som pdf i e-tjänsten tillsammans med din ansökan. Blanketten finns också att ladda ned i e-tjänsten under fliken Godkännande.
-
Kan MSB sekretesskydda ansökningar?
Det är viktigt att notera att alla handlingar som kommer in till MSB är offentliga. Om en ansökan bygger på forskning som är helt eller delvis skyddad av sekretess måste ansökan formuleras på ett övergripande vis så att sekretesskyddade uppgifter inte riskerar att röjas.
Allmänna frågor om forskning
-
Jag har en idé om ett forskningsprojekt som jag vill genomföra. Kan MSB finansiera det?
MSB utlyser forskningsmedel i tematiska utlysningar i öppen konkurrens. Du kan alltså inte ansöka om forskningsmedel utanför våra ordinarie utlysningar.
-
Vilka har möjlighet att söka forskningsmedel hos MSB?
Huvudsökande och projektledare måste vara disputerad och verksam vid ett universitet, en högskola eller ett forskningsinstitut.
I vissa utlysningar efterfrågar vi forskning som innebär samverkan med andra aktörer såsom näringsliv eller offentlig sektor. Reglerna för vem som kan vara huvudsökande är dock alltid samma, om inte annat anges i utlysningen.
-
Vilka formella krav finns för att göra en forskningsansökan hos MSB?
- Huvudsökande ska vara disputerad.
- Huvudsökande ska vara aktiv vid svenskt lärosäte eller forskningsinstitut.
- Projektansvarig forskare ska arbeta minst 15 % i projektet.
- Medsökande i projektet som finansieras av MSB ska arbeta minst 10 % av en heltidstjänst i projektet under den tid de ingår i projektet.
-
Vilka har möjlighet att ansöka om bidrag för postdoktorala studier?
För att kunna ansöka om postdoktoralt stöd måste din doktorsexamen ha utfärdats inom tre år före ansökan. Det är examensdatum, inte disputationsdatum, som räknas.
-
Vilka villkor gäller för rätten till resultat i de forskningsprojekt som MSB finansierar?
Äganderätten till projektets resultat tillkommer utföraren. MSB har rätt att, för vid skapandet förutsägbara såväl som framtida ändamål, fritt använda projektets resultat, inom ramen för myndighetens hela verksamhet.
MSB har rätt att bearbeta materialet, överlämna resultat för användning inom annan offentlig verksamhet samt sprida resultaten. Hänsyn ska dock tas till forskarens intresse av att helt eller delvis publicera resultaten som unikt material i vetenskaplig tidskrift eller att skydda en uppfinning genom patent.
Vid publicering och i samband med presentationer ska MSB anges som finansiär. Utföraren är skyldig att informera kontaktpersonen vid MSB om kommande publiceringar.