Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Farligt gods-transporter

Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som har sådana farliga egenskaper att de kan orsaka skador på människor, miljö eller egendom, om de inte hanteras på rätt sätt under en transport.

Fartligt gods-transportfordon
Fotograf: Pavel Koubek

ADR-S

Föreskrifterna i ADR-S innehåller bestämmelser och förutsättningar som ska vara uppfyllda vid nationell och internationell transport av farligt gods på väg.

RID-S

Föreskrifterna i RID-S innehåller bestämmelser och förutsättningar som ska vara uppfyllda vid nationell och internationell transport av farligt gods på järnväg.

ADR-utbildning

Om du ska transportera farligt gods eller är delaktig i transporten utan att vara förare, måste du ha genomgått utbildning.

Förlorat ADR-intyg

Om du har förlorat ditt ADR-intyg eller har andra frågor om intygen och ADR-utbildningen kan du kontakta oss via detta webbformulär.

Farligt gods som tas med vid ett arbete

Transport av farligt gods som tas med av företag för att kunna utföra ett arbete i samband med mätningar, reparationer eller underhållsarbete är undantagen från bestämmelserna i ADR-S och RID-S.

Litiumbatterier

Transport av utrustning som datorer, mobiltelefoner och annan utrustning är farligt gods då de innehåller litiumbatterier. För att få skicka batterier och utrustning som innehåller batterier krävs att bestämmelser som anger bland annat hur batterierna ska klassificeras, förpackas, märkas och deklareras följs.

Privatpersoner

Privatpersoner som har med sig farligt gods i sitt eget fordon behöver endast följa några bestämmelser. Däremot när en privatperson skickar farligt gods med något fraktbolag som exempelvis posten så finns flera bestämmelser som måste följas.

Hur man blir säkerhetsrådgivare

För att kunna arbeta som säkerhetsrådgivare för ett företag eller verksamhet måste du ha genomfört en examination med godkänt resultat. Från och med 1 mars 2019 kommer avgiften för säkerhetsrådgivarexaminationen att ändras. En avgift per prov för varje behörighet och transportslag kommer att tas ut.
Transport av farligt gods : väg och järnväg 2019/2020
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB