Till innehåll på sidan

Klara, färdiga ...

Vet du vad du ska göra om vardagen vänds upp och ned? Att göra ingenting är egentligen inte ett alternativ: ingen vill frysa eller svälta. Du och alla andra är viktiga i en kris.

Lär dig mer om vad du kan göra för att förbereda dig bättre och vilka av dina egenskaper du har användning av. Klara, färdiga…

Quiz: Vem är du i krisen?

Vilka egenskaper skulle du ha användning för i en kris? Är du en fixare eller preppare? Vårt quiz ger dig svaret.

Lyssna: Ljudet av en kris. Tricken för att klara den.

Lyssna på ljuddramat Klara färdiga, om hur vardagen vänds upp och ner. Lyssna också på eftersnacket där en krisexpert kommer med användbara tips. Finns där poddar finns!

Hjälp Sverige klara en kris

Om du ser till att du alltid kan klara dig utan samhällets stöd i minst en vecka hjälper du till att höja Sveriges beredskap. Ju fler som kan klara sig själva, desto mer kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa de som verkligen har svårt att klara sig på egen hand. Här är fem punkter som du behöver ha koll på:

  • Mat
  • Vatten
  • Värme
  • Kommunikation
  • Viljan att hjälpa varandra
Lär dig mer om krisberedskap

Ställ upp redan nu

Frivilliga är viktiga för Sveriges krisberedskap. Det finns till exempel organisationer för den som är intresserad av hundar, sjukvård, fallskärmshoppning eller bilar. Det finns 18 frivilliga försvarsorganisationer med ett särskilt ansvar att stötta människor och samhället när det behövs. Kolla in dem och gå med redan nu.

Du är en del av Sveriges civila försvar

Sveriges civila försvar består av myndigheter, kommuner, regioner, företag och frivilligorganisationer som får samhället att fungera även vid kriser, krigsfara och krig. Till exempel behöver mattransporter, sjukvård och barnomsorg fortsätta fungera. Du är också en del av det civila försvaret genom att:

  • Sverige har totalförsvarsplikt som gäller från året du fyller 16 år till och med året du fyller 70 år.
  • Du ska kunna klara dig själv själv i en vecka utan samhällets hjälp om krisen eller kriget kommer.

För dig som vårdnadshavare

MSB går ut med budskapet “Klara, färdiga” till Sveriges 16-åringar för att påminna om vikten av kriskoll och informera om hur vi alla är en del av Sveriges beredskap. Fundera och diskutera gärna tillsammans med din ungdom om hur en kris kan påverka er.

Du är en del av Sveriges beredskap

  • Vad är det vi skyddar?

    Vår vardag kan påverkas av många olika saker: det kan till exempel vara en vattenläcka, en storm, en IT-störning eller krig i ett närliggande land. Att vara förberedd och hjälpa till handlar i slutändan om att skydda liv och hälsa, vårt samhälle, vår demokrati, våra friheter och rättigheter.

  • Hur kan jag hjälpa till?

    Var förberedd! Hur förberedd du själv är påverkar hur Sverige kan klara en kris eller ytterst krig. Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Se till att ha hemberedskap och kunskap om hur samhället fungerar vid en kris.

    Lär dig mer om hemberedskap

    Engagera dig – prata med andra om vad som kan hända vid en kris och hur ni kan hjälpas åt, till exempel med dina grannar eller i din förening. Du kan också gå med i någon av de frivilliga försvarsorganisationerna eller någon annan organisation.

    Frivilliga försvarsorganisationer

  • Vad behöver jag ha hemma för att klara mig i en kris?

    Vad är det viktigaste att ha hemma? Här är en checklista:

    • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
    • Ficklampa och pannlampa.
    • Mat och vatten för en vecka.
    • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
    • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
    • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
    • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
    • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit och mensskydd.
    • Extra batterier, laddade powerbanks.
    • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
    • Lista på papper med viktiga telefonnummer.

    Om du ser till att bocka av den här listan redan nu så har du möjlighet att lägga energi och kraft på att hjälpa andra om krisen kommer. 

  • Om jag känner oro?

    Vi vet att det kan kännas jobbigt att föreställa sig en kris. Det är bra att komma ihåg att risken för ett krig i Sverige är väldigt liten.

    Du behöver inte vara orolig, men vi kan inte heller styra över våra känslor. Om du blir rädd av något du hör, ser eller läser så är det alltid bra att prata med någon om det. Vi behöver varandra – särskilt när vi är rädda och oroliga.

    Hela idén med det civila försvaret är att stärka samhället för att förebygga och hantera kriser och ytterst krig. Genom att förbereda oss på kriser och katastrofer så minskar vi också risken för att bli hårt drabbade. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

    Läs om oro på krisinformation.se

  • Totalförsvaret, militärt försvar och civilt försvar – vad är det?

    Totalförsvaret är det civila försvaret och det militära försvaret tillsammans.

    Det civila försvaret ansvarar för att det som måste fungera kan fungera också i kris eller krig. Till exempel sjukvård, barnomsorg, transporter, internet, radio och tv. Men också att vi har tillgång till vatten, värme och mat.

    Myndigheter, kommuner, regioner, organisationer, företag och personer som du spelar en viktig roll i det civila försvaret. Ett starkt civilt försvar behövs för att kunna försvara Sverige.

    Försvarsmakten ansvarar för vårt militära försvar som ska försvara vårt land och våra gränser.

    Alla har en uppgift om Sverige hotas och tillsammans bildar vi totalförsvaret – som skyddar och försvarar landet, vår frihet och rätten att leva som vi själva väljer. Tillsammans är vi starka.

  • Vad är totalförsvarsplikt?

    Totalförsvarsplikten omfattar alla svenska medborgare och stadigvarande boende i Sverige, från året de fyller 16 år till och med året de fyller 70 år. Den består av tre delar; värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt. Med den allmänna tjänsteplikten kan du bli skyldig att hjälpa till med sådant som behövs i samhället. Det kan handla om att visa vägen, dela ut vatten, mat eller information.

    Läs mer om totalförsvarsplikten

  • Behöver du information på andra språk? Do you need information in other languages?

Klara färdiga också som novell

Hela boken på ett ställe.

  • Är du lärare till 16-åringar?

    Vi har lärarhandledning och inspiration till hur du som lärare kan arbeta med Klara, färdiga på lektioner inom samhällskunskap, bild, svenska, hemkunskap, idrott och hälsa - eller som temadag. 

    Klara lärare innehåller lektionsidéer på temat beredskap för kris och krig. Upplägget kopplar till högstadiets och gymnasiets läroplaner samt till ljuddramat och novellen Klara, färdiga.

    Klara lärare - undervisa om din och samhällets beredskap

Till toppen av sidan