Call for papers - seminarium om beredskapskultur
Vi välkomnar nu abstracts och förslag på konferensbidrag som belyser beredskapskultur ur olika perspektiv och som kan bidra till att vi gemensamt tar nästa steg i att stärka Sveriges och Nordens samlade beredskap.
Seminarium Beredskapskultur - Att bygga och integrera samhällsberedskap i en osäker tid hålls i Stockholm 27 november. Nu välkomnar vi abstracts på temat beredskapskultur med deadline 29 augusti.
Hur blir beredskap en naturlig och integrerad del av samhällslivet?
Hur kan beredskap integreras i alla delar av samhället – i vardagen och i politiken, i arbetslivet och i civilsamhället? Vilken roll spelar kultur, normer och tillit i vår förmåga att bygga en stark beredskapskultur? Och hur mobiliserar vi ett brett engagemang där människor är delaktiga och där beredskap är en naturlig del av all verksamhet och människors vardag – redan från början?
EU har lyft behovet av ett paradigmskifte för att skapa ett tankesätt som främjar en kultur av beredskap och motståndskraft. Beredskap måste nå hela samhället. Medlemsländerna behöver stärka människors praktiska, mentala och organisatoriska förmåga att möta olika kriser och ytterst krig.
Seminarium 27 november
Mot denna bakgrund bjuder MSB, in till seminariet Beredskapskultur – Att bygga beredskap i en osäker tid. Seminariet är ett första steg i MSB:s satsning på att utforska och bygga kunskap om begreppet beredskapskultur med människan i centrum.
Syftet är att skapa en bred plattform för tvärsektoriell kunskapsdelning, reflektion, erfarenhetsutbyte och utveckling kring frågor om beredskap, kultur, delaktighet, normer och motståndskraft – med särskilt fokus på en nordisk kontext.
Vi välkomnar nu abstracts och förslag på seminariebidrag som belyser beredskapskultur ur olika perspektiv och som kan bidra till att vi gemensamt tar nästa steg i att stärka Sveriges och Nordens samlade beredskap.
Vi välkomnar bidrag som behandlar, men inte behöver vara begränsade till:
- Social hållbarhet och samhällsgemenskap: Exempelvis delaktighet, inkludering, tillit, normer och kulturella värden som formar vår kollektiva beredskap.
- Civilsamhällets roll: Frivilliga initiativ, folkrörelser, lokalt engagemang och kulturens betydelse i beredskapen för kris och krig.
- Planering, miljö och livsmiljöer: Beredskap i stads- och landsbygdsperspektiv, fysisk planering, bostadsförsörjning och hållbar infrastruktur.
- Psykologiska och beteendemässiga perspektiv: Riskperception, vardagsberedskap, individens ansvar, attityder och förhållningssätt i mötet med hot och osäkerhet.
- Kommunikation och informationsflöden: Riskkommunikation, informationspåverkan, mediernas roll och hantering av desinformation.
- Erfarenheter från faktiska kriser: Lärdomar från t.ex. pandemin, kriget i Ukraina eller andra händelser med relevans för beredskapskultur.
- Kunskap, utbildning och övning: Folkbildning, skolans och utbildningens roll, samt praktiska övningar och erfarenhetsutbyte för en ökad riskmedvetenhet och beredskap.
- Ekonomi, arbete och försörjning: Näringslivets roll, försörjningsberedskap, trygghetssystem och arbetslivets förutsättningar i kris och krig.
Målgrupp och aktörer
Vi välkomnar bidrag från exempelvis forskare, studenter, praktiker, beslutsfattare och entreprenörer inom organisationer, näringsliv och myndigheter med erfarenhet, kunskap, visioner och idéer inom området.
Instruktioner för abstracts
Abstractet ska ge en tydlig bild av ämnet, syftet och det perspektiv du vill bidra med i relation till seminariets tema: beredskapskultur. Varje abstract ska innehålla följande information:
- Namn, organisation och kontaktuppgifter (e-post, telefon och postadress).
- Bidragets titel
- Sammanfattning av bidragets innehåll (max 500 ord)
- 3–5 nyckelord
- Biografisk notis (max 100 ord)
Deadline för abstracts: 29 augusti 2025
Abstracts skickas via mail till: beredskapsveckan@msb.se.
Full papers
MSB gör ett urval av inkomna abstracts utifrån seminariets tema och program. Författare till utvalda abstracts ges möjlighet att:
- Skriva ett ”full paper” (max 1500 ord) som även publiceras på konferensens webbplats. MSB ger ersättning för publicerade full papers.
- Presentera sitt bidrag vid konferensen.
Besked om beviljade abstracts lämnas via mejl preliminärt 19 september 2025.
Deadline för full papers: 31 oktober 2025.
Vid frågor, vänligen mejla beredskapsveckan@msb.se.
Vi ser fram emot att ta del av din kunskap och dina perspektiv – tillsammans bygger vi ett mer motståndskraftigt samhälle.