Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rakel – trygg kommunikation för samhällsviktig verksamhet

Rakel är ett kommunikationssystem för trygg och säker kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter. Systemet har en unikt hög driftsäkerhet, täckning i hela Sverige och används av fler än 500 organisationer.

Kontakt och kundstöd

Har du frågor om Rakel? Här hittar du kontaktuppgifter till Rakel kundstöd, till våra kundansvariga för Rakel och till leverantörer av Rakelutrustning.

Norway-Sweden ISI-project

Norway-Sweden Inter System Interface (ISI) är ett utvecklingsprojekt mellan Norge och Sverige för att förena Nødnett och Rakel. Syftet är att underlätta gränsöverskridande samverkan. Det ska säkerställa effektiv och användarvänlig kommunikation över gränsen samt vid insatser och uppdrag i varandras länder.

Tillförlitlighet och säkerhet

Rakels kunder ansvarar för samhällsviktig verksamhet och har höga krav på både tillgänglighet, säkerhet och kvalitet i kommunikationen. Rakelsystemet är byggt och planerat för att klara krissituationer och störningar.

Våra kunder

Rakel används av cirka 500 organisationer - myndigheter, länsstyrelser, kommuner, landsting och energibolag. De största användarna är Polisen, Kriminalvården och Tullverket. Här kan du ta del av erfarenheter från olika organisationer som har infört Rakel i sin verksamhet.

Rakel grundutbildning

Utbildningen syftar till att ge en grundläggande kunskap om Rakelsystemet och dess användningsområden.
 Foto på ljus i tunnel

Riktlinjer för samverkan i Rakel

De nationella riktlinjerna för samverkan i Rakel är ett övergripande styrdokument som anger hur samverkan ska ske i Rakel inom och mellan samhällsnivåerna – lokalt, regionalt och nationellt.
Foto på en Rakelmobil

Abonnemang och tjänster

Här finns information om vilka abonnemang och tjänster som finns i Rakel.

Utrustning och leverantörer

Utrustning och applikationer som ska användas i Rakelsystemet kan köpas från valfri leverantör på marknaden. Alla produkter och applikationer måste vara godkända av MSB.

Om Rakel

Rakel är ett kommunikationssystem för trygg och säker kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter. Här hittar du bland annat information om vad Rakel är och vilka egenskaper Rakel har och varför Rakel finns.

Ansluta till Rakel

Här hittar du information om Rakellicens, villkor och priser för Rakel. Du hittar även information om planering av kommunikation i Rakel och var du kan få stöd.

Blanketter

Här hittar du bland annat blanketter för att beställa abonnemang och tilläggstjänster, aktivera och avaktivera Rakelmobiler, anmäla behörig beställare/kontaktperson och för att få utrustning som ska användas i Rakel godkänd.
Foto på väg i soluppgång

Utveckling av framtidens kommunikationstjänster

Aktörer inom samhällsviktig verksamhet har höga krav på säkerhet, tillgänglighet, robusthet och kapacitet i de kommunikationstjänster de använder. De ska fungera överallt, alltid. Säkra och skyddade kommunikationstjänster är en förutsättning för samhällets krisberedskap och krishantering.
Frågetecken. Foto: StockXchange

Frågor och svar om Rakel

Här finns vanliga frågor och svar om Rakel med länkar till webbsidor där informationen finns.

Rakel - start
Till start för Rakel
 
Nytt från Rakel
Prenumerera på Nytt från Rakel