Till innehåll på sidan

Rakel

Rakel är ett digitalt radiokommunikationssystem för trygg och säker kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktig verksamhet.

Detaljer

Målgrupp

  • Aktörer med ansvar för samhällsviktig verksamhet

Ämneskategori

  • Rakel
  • Säkra kommunikationer
  • Samverkan och ledning

Typ av system

  • Kommunikationstjänster

Ett system särskilt anpassat för samverkan, säkerhet och trygghet

Rakel stärker samhällets krishanteringsförmåga och underlättar den dagliga kommunikationen hos över 600 organisationer som arbetar med allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Med Rakel kan medarbetare med samhällsviktiga uppdrag kommunicera säkert och effektivt i vardag, kris och höjd beredskap.

Rakel används bland annat av polis, räddningstjänst, sjukvård och försvarsmakt men också av ett stort antal andra myndigheter, energibolag, kollektivtrafikmyndigheter och verksamheter som exempelvis hanterar farliga ämnen. Alla landets länsstyrelser, kommuner och regioner är anslutna till Rakel.

Rakel står för RAdioKommunikation för Effektiv Ledning.

Når snabbt ut till många

Med Rakel kan du omedelbart förmedla samma information till flera individer samtidigt.

Byggt för att alltid fungera

Rakel är byggt för att klara svåra väderförhållanden och långa elavbrott. Eftersom Rakel är ett eget system fungerar det när andra system inom exempelvis mobiltelefoni och it drabbats av överbelastningar, elavbrott eller andra störningar.

Information och kontakt

I menyn till höger (för telefon och surfplatta "Meny" längst upp till höger) hittar du all information om Rakel, så som abonnemang, blanketter, utbildningsmaterial och kontaktuppgifter.

Rakel på Svegs hälsocentral

"Den dagliga kommunikationen blir mer effektiv med Rakel."

Nyheter

14 januari 2021
Klockan 15.15

En ny webbkurs i Rakel ersätter MSB:s grundläggande Rakelutbildning

MSB har tagit fram en ny och uppdaterad webbkurs i Rakel som erbjuder en grund för fortsatt lärande och ersätter den tidigare utbildningen.

17 december 2020
Klockan 11.05

Informationsträffar för blåljusverksamhet om att använda Rakel effektivt

MSB bjuder in dig som arbetar inom blåsljusverksamhet och som använder Rakel dagligen till digitala informationsträffar.

17 december 2020
Klockan 10.57

Ny webbkurs i Rakel ersätter MSB:s grundläggande Rakelutbildning

I januari lanserar MSB en ny webbkurs i Rakel. Den gamla webbutbildningen "Grundläggande Rakelutbildning" kommer att tas bort.

Senast granskad: 13 november 2020

Till toppen av sidan