Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandskydd

MSB är en expertmyndighet på bland annat brandskydd. Vi arbetar för ökad brandsäkerhet i samhället. Det gör vi bland annat genom att bedriva forskning och utfärda regler och normer, men också genom att stödja den enskilda människans förmåga att förebygga och skydda sig mot bränder.

 

Nationell strategi för stärkt brandskydd

Ingen i Sverige ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand.

Aktiv mot brand

Aktiv mot brand handlar om att arbeta förebyggande med kommunikation, kunskap och med individen i fokus. På det sättet förbättrar vi brandskyddet för privatpersoner.

Brandskydd: byggnader och anläggningar

Det finns olika krav på brandskyddet i en byggnad eller anläggning beroende på vilken verksamhet som bedrivs. Detta beror på att brandriskerna ser olika ut.
Brandväg

Stöd till tillsyn LSO

I MSB:s uppdrag ingår bland annat att arbeta för ökad brandsäkerhet i samhället. Detta arbete bedrivs exempelvis bland annat genom vägledning till kommunerna för den förebyggande verksamheten.
Barn i skolkorridor

Anlagd brand

Många bränder i Sverige är anlagda. Anlagd brand är bland de vanligaste brandorsakerna i Sverige. MSB arbetar på olika sätt för att minska problemen med anlagda bränder. Anlagd brand är ett samhällsproblem och ett allvarligt brott.