Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aktiv mot brand

Aktiv mot brand handlar om att arbeta förebyggande med kommunikation, kunskap och med individen i fokus. På det sättet förbättrar vi brandskyddet för privatpersoner.

Satsning inom tre områden

Inom Aktiv mot brand är vi många aktörer som arbetar med att sprida kunskap till olika målgrupper. Här är kommunikation centralt. Det är också viktigt att hitta rätt stöd för den som själv inte kan ta ansvar för sitt brandskydd.  

Det ena utesluter inte det andra utan lokala behov, mål och förutsättningar avgör. I dag finns tre metoder att använda och anpassa: 

  • Individanpassat brandskydd
  • Riktade kommunikationsinsatser
  • Kampanjen Aktiv mot brand 

Manual för att underlätta

Tips på metodik, aktiviteter och material finns samlat i manualen för Aktiv mot brand. Nytt för i år är att den omfattar de tre fokusområdena. Här finns också fall- och resultatbeskrivningar.

Aktiv mot brand: manual 2016
Manualen är ett stöd för att organisera och genomföra aktiviteter inom områdena individanpassat brandskydd, riktade kommunikationsinsatse...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB1010
Antal
 

Vem är aktiv?

Aktiv mot brand har vuxit fram i samarbete med kommuner, myndigheter, bransch- och intresseorganisationer. Varje organisation väljer själv inom vilket område de arbetar men det gemensamma målet är att minska bostadsbränderna. 

Varumärket och samarbetet har sin utgångspunkt i Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan.

Idag har över 200 organisationer registrerat ett konto för kampanjen Aktiv mot brand. Ett 40-tal har också ställt sig bakom initiativet att komma igång med hembesök runt om i landet 2017.

Nyheter - Brandskydd

Mindre än hälften av Sveriges kommuner stöttar äldre med brandskydd

2016-09-29 kl. 14:07
Den 1 oktober är FN:s internationella äldredag. Det aktualiserar frågan om vad samhället gör för att hjälpa den som inte längre själv kan skydda sig mot, eller rädda sig från, en brand. En ny studie visar att mindre än hälften av Sveriges kommuner arbetar med att anpassa brandskyddet efter individens behov.

MSB är medarrangör vid Skadeplatskonferensen 2016

2016-07-19 kl. 13:34
MSB är för första gången medarrangör vid konferensen. Årets tema är räddningstjänstens förmåga ur olika perspektiv. Drygt 40 stycken föreläsare, förevisare och nätverksansvariga från hela Sverige kommer för att inspirera, utbilda och underhålla.
 
 
Inloggning för kampanj
 
Skapa konto

 

  
Brandskydd hemma
Pris:
0,00 kr
 
Antal