Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aktiv mot brand

Aktiv mot brand handlar om att arbeta förebyggande med kommunikation, kunskap och med individen i fokus. På det sättet förbättrar vi brandskyddet för privatpersoner.

Satsning inom tre områden

Inom Aktiv mot brand är vi många aktörer som arbetar med att sprida kunskap till olika målgrupper. Här är kommunikation centralt. Det är också viktigt att hitta rätt stöd för den som själv inte kan ta ansvar för sitt brandskydd.  

Det ena utesluter inte det andra utan lokala behov, mål och förutsättningar avgör. I dag finns tre metoder att använda och anpassa: 

  • Individanpassat brandskydd
  • Riktade kommunikationsinsatser
  • Kampanjen Aktiv mot brand 

Vem är aktiv?

Aktiv mot brand har vuxit fram i samarbete med kommuner, myndigheter, bransch- och intresseorganisationer. Varje organisation väljer själv inom vilket område de arbetar men det gemensamma målet är att minska bostadsbränderna. 

Varumärket och samarbetet har sin utgångspunkt i Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan.

 


Material som underlättar jobbet med hembesök och individanpassat brandskydd

Under våren hålls en rad seminarier med syfte att inspirera och underlätta arbetet med hembesök och individanpassat brandskydd. MSB deltar för att sprida kännedom om det material som gör det enklare att komma igång. Här hittar du länkarna.

Planera, genomföra och följa upp hembesök:

Att kommunicera brandskydd: vägledning för riktade kommunikationsinsatser

Brandskydd i bostäder - för dig som ger råd - budskap om brandskydd till privatpersoner. Användbar vid genomgång med eller utbildning av personal.

Vi kommer på besök - information om att hembesök ska ske (bilaga A).

Skydda dig mot brand hemma - faktablad att dela ut vid hembesök.

Vi var här idag - information om att hembesök har gjorts (bilaga C).

Planera, genomföra och följa upp individanpassat brandskydd:

Brandsäker bostad för alla: vägledning för individanpassat brandskydd - film och vägledning

Seminarierna arrangeras av Brandskyddsföreningen Sverige, regionala brandskyddsföreningar och MSB.

Läs mer och anmäl dig på Brandskyddsföreningens webbplats

 

Nyheter - Brandskydd

MSB säljer inte produkter och gör inte hembesök

2017-05-19 kl. 10:25
Det händer att privatpersoner blir uppringda av företag som vill sälja produkter, där den som ringer säger att det sker i samarbete med MSB. Det stämmer inte.

Seminarier om hembesök och individanpassat brandskydd

2017-03-10 kl. 13:23
I vår erbjuder vi seminarier där metoderna hembesök och individanpassat brandskydd presenteras. Deltagarna får verktyg som underlättar att börja med hembesök. Räddningstjänster med erfarenhet av hembesök och individanpassat brandskydd delar också med sig av sina erfarenheter.
 
Inloggning för kampanj
 
Skapa konto

Skydda dig mot brand hemma
Antal