Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aktiv mot brand

Aktiv mot brand handlar om att arbeta förebyggande med kommunikation, kunskap och med individen i fokus. På det sättet förbättrar vi brandskyddet för privatpersoner.

Satsning inom tre områden

Inom Aktiv mot brand är vi många aktörer som arbetar med att sprida kunskap till olika målgrupper. Här är kommunikation centralt. Det är också viktigt att hitta rätt stöd för den som själv inte kan ta ansvar för sitt brandskydd.  

Det ena utesluter inte det andra utan lokala behov, mål och förutsättningar avgör. I dag finns tre metoder att använda och anpassa: 

  • Individanpassat brandskydd
  • Riktade kommunikationsinsatser
  • Kampanjen Aktiv mot brand 

Vem är aktiv?

Aktiv mot brand har vuxit fram i samarbete med kommuner, myndigheter, bransch- och intresseorganisationer. Varje organisation väljer själv inom vilket område de arbetar men det gemensamma målet är att minska bostadsbränderna. 

Varumärket och samarbetet har sin utgångspunkt i Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan.

 


Brandskydd för den som är ny i Sverige

Brandskyddet i flerbostadshus och på hotell, vandrarhem och anläggningsboende är utformat på olika sätt. Skillnaden påverkar hur den som bor där ska agera om brand bryter ut. Här har vi material till dig som ska informera nyanlända och studerande på utbildningen svenska för invandrare (SFI) om brandskydd.

Introduktion för dem utan eller lite kunskap i svenska

I filmerna Rädda - Varna - Larma -Släck visas rätt agerande och nyckelbegreppen är översatta på arabiska, dari, engelska, somaliska, svenska och tigrinja.

Handledning och filmer R-V-L-S

Om brand för dem med grundkunskap i svenska

Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever är en brandskyddsutbilding som går in djupare i ämnet. Utbildningen kan delas upp och den passar elever som har grundläggande kunskaper i svenska språket. 

Läs mer om utbildningen Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever

Nyheter - Brandskydd

Seminarier om hembesök och individanpassat brandskydd

2017-03-10 kl. 13:23
I vår erbjuder vi seminarier där metoderna hembesök och individanpassat brandskydd presenteras. Deltagarna får verktyg som underlättar att börja med hembesök. Räddningstjänster med erfarenhet av hembesök och individanpassat brandskydd delar också med sig av sina erfarenheter.

MSB medverkar på Brand 2017 i Linköping

2017-02-08 kl. 09:04
Den 16-18 maj arrangeras konferensen Brand 2017 i Linköping. Arrangörer är Föreningen Sveriges Brandbefäl (SBB) och Brandskyddsföreningen, i samarbete med MSB.
 
Inloggning för kampanj
 
Skapa konto

 

  
Skydda dig mot brand hemma
Antal