Säkerhet vid eldning i skog och mark
I Sverige rör vi oss mycket i skog och mark. Beroende på vilket aktivitet du planerar för finns det olika saker du bör tänka på för att undvika att starta en brand.
Vi kan alla hjälpas åt att inte starta onödiga bränder i skog och mark. Varje situation och plats i naturen är unik. Allemansrätten fungerar om vi alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt att göra på den här platsen, just nu.
Kontrollera brandrisk och om det råder eldningsförbud
Det är alltid ditt eget ansvar att ta reda på om det är tillåtet att elda eller grilla på den plats där du befinner dig – innan du tänder en eld. Kontrollera först om det utfärdats eldningsförbud där du är. Även om det inte är eldningsförbud kan det vara olämpligt att elda eller grilla på grund av stor brandrisk. Använd dig av appen Brandrisk Ute för att ta reda på brandrisken där du befinner dig och om det råder eldningsförbud.
Är det eldningsförbud eller stor brandrisk? Ta med mat som går att äta kall, som inte kräver eld för att värma. Och klä dig varmt så att du inte fryser.
Om du eldar eller grillar i skog och mark
Tänk på följande om du beslutar dig för att elda eller grilla i skog och mark.
- Använd en fast grillplats, eller välj sand eller grus som underlag
Om du gör upp eld är det viktigt att välja rätt plats. Det bästa valet är en fast grillplats som är byggd speciellt för grillning. Dessa är avgränsade exempelvis med betongrör eller sten och har en bred markyta runtom med grus eller annat brandsäkert material. Finns ingen fast grillplats bör du välja en plats med grus eller sand som underlag, långt ifrån vegetation eller brännbart material. Du kan med fördel använda ett friluftskök.
Gör inte upp eld direkt på eller intill berghällar. De missfärgas och kan spricka sönder. Elda inte på torvmark, i mossa eller på mullrik skogsmark. Där kan glöden från elden ta sig djupt ned i marken och pyra under lång tid för att senare flamma upp. Undvik också att elda nära myrstackar eller stubbar, de är svårsläckta om de tar eld. - Avgränsa elden, till exempel med stenar
Det gör du enklast genom att gräva upp grus eller lägga mindre stenar runt elden. Håll den liten. - Ta gärna med egen torr brasved eller ett friluftskök
Ta gärna med egen torr brasved för att enkelt kunna tända elden. Alternativt kan du med fördel ta med ett friluftskök. Tänk på att det inte är tillåtet att hugga eller såga ner levande eller döda träd och buskar. Inte heller att ta ris, grenar eller näver från levande träd och använda som ved. Du får heller inte elda sopor! - Elda inte om det blåser mycket
Kontrollera hur det blåser innan du börjar elda. Vinden kan föra in gnistor in i skogen eller till torrt gräs som sedan kan starta en brand. Om vinden ökar, släck elden. - Håll koll på elden och släck den helt innan du lämnar – ta med vatten och en liten spade
Du behöver alltid ha tillgång till vatten för att släcka elden med. Även om elden brunnit ut och lågor upphört behöver glöden också släckas ordentligt.
Krafsa lite i askan med spaden för att se så att det inte finns någon glöd kvar. Glöd kan också gå ner i marken. Därför är det viktigt att gräva under askan och se till att all glöd är släckt även under där elden varit. Kontrollera sen att ingen rök syns. Allt bränsle måste vara helt släckt innan du lämnar platsen. - Undvik att använda engångsgrillar
Engångsgrillar kan antända omgivningen. Om du använder engångsgrill är det viktigt att du placerar den rätt. De blir mycket varma på undersidan och kan orsaka bränder i bänkar och bord av trä eller i markvegetationen. Placera därför alltid engångsgrillen på obrännbart underlag, exempelvis på en fast grillplats, grus eller sand.
Använd inte engångsgrill på klippor eller stora stenar eftersom de kan spricka. Var noga med att släcka den och tänk på att inte lämna kvar den i naturen. Källsortera alltid engångsgrillar. Ibland finns det särskilda uppsamlingskärl avsedda för engångsgrillar.
-
Laga mat på stormkök eller friluftskök
Ett stormkök, spritkök eller friluftskök är ofta ett bra alternativ för matlagning ute i skog och mark. Här får du tips om hur du använder det rätt för att minska riskerna för skador på dig själv och naturen.
Underlag: Ställ alltid spritköket/stormköket på ett obrännbart och stadigt underlag. Använd endast spritköket utomhus.
Använd rätt bränsle: Var alltid noga med säkerheten vid hantering och användning av brandfarliga vätskor. Använd rätt bränsle och flaska med säkerhetskork.
Fyll aldrig på T-sprit i hett kök: Fyll aldrig på T-sprit förrän du känt med fingret att botten på brännaren är kall. En het brännare kan antända bränslet, flamma upp och orsaka brand eller brännskador.
Placera inte bränslet nära köket: När du ska fylla på köket ta med brännaren i handen och gå bort från köket. Detta är speciellt viktigt om man måste fylla på mer bränsle för att kunna koka färdigt.
Låt alltid bränslet i brännaren bränna slut: Förvara brännaren i en påse, dels för att det inte skall komma något bränsle i grytan, dels för att grytan annars korroderar.
Blanda bränslet med 10% vatten: Köket blir mindre sotigt om du blandar högst 10% vatten i T-spriten (ej vintertid).
Tillsyn av vuxen: Låt inte barn hantera spritköket själva. Ha alltid uppsyn över barn och eld.
Vatten: Ha alltid vatten i beredskap om det tar eld i brännbart material runt köket. Släck aldrig själva köket med vatten. Kväv elden i grytan. Ha en brandfilt till hands.
Tända stormköket: Tänd stormköket genom att försiktigt föra en brinnande tändsticka över brännaren. Tänk på att det kan vara svårt att se lågan, särskilt i starkt dagsljus.
Släcka köket: Släck lågan genom att lägga på locket – absolut inte med vatten.
Fler stormkök: Om det är flera stormkök som ska användas, tänk på att ha avstånd mellan dem. Ställ heller inte stormköket i närheten av en eld eller het kamin.
-
Om det brinner eller elden sprider sig
Gör så här om det brinner eller elden börjar sprida sig:
Ring 112
Ring 112 och larma räddningstjänsten. Varna de som hotas av elden. Du kan också använda 112-appen i din mobil för att automatiskt skicka din position. Beskriv vad som hänt och var beredd att svara på frågor.
Använd ett redskap för att stoppa eldens spridning
Använd ett redskap såsom en kratta eller större spade. Du kan även göra ett redskap av trädgrenar. Skapa redskapet så att det är behändigt för dig, ta bort grenar som är i vägen närmast dig. Om möjligt blöt trädgrenarna.
Dämpa, begränsa och hindra att elden sprider sig genom att:
- Trycka ner lågorna med hjälp av redskapet.
- Sopa in material som brinner mot elden.
- Plocka bort ris, kvistar, mossa och annat brännbart framför lågorna som kan medföra att elden blir större och sprids.
-
Vandra i skog och mark
När du parkerar bilen, tänk på att inte ställa den vid högt gräs. Katalysatorn under bilen blir mycket varm vid färd.
Gör inte upp eld direkt på eller intill berghällar eftersom de missfärgas och kan spricka sönder. Det är alltid bra att använda en säker fast grillplats.
I övrigt, följ råden för grillning och eldning i skog och mark.
Packlista inför vandring om du ska grilla eller elda:- Utrustning och material att starta elden med
- Ta gärna med egen torr brasved för att enkelt kunna tända elden
- Kärl/flaska med vatten för att släcka eld, eller något att hämta vatten med
- Gärna spade för släckning
- Påse att ta med skräp i
- Om du röker, burk för fimpning
- Mobiltelefon för att ringa 112 vid olycka
Eldning och allemansrätt
- Eldning och allemansrätt : Tänk på detta om du ska elda eller grilla i skog och mark
- Eldning och allemansrätt : Gör så här om du vill elda eller grilla i naturen : På lätt svenska
- Feuer machen und Jedermannsrecht (Allemansrätt) : Denk an Folgendes, wenn du im Wald und der freien Natur ein Feuer machst oder grillst
- Hogueras y derecho de acceso público : Ten esto en cuenta si vas a hacer fuego o una barbacoa en el bosque
- Incendie et droit de libre accès à la nature (allemansrätten) : Avant de faire du feu ou un barbecue en forêt ou près d’une forêt
- Lighting Fires and the Right of Public Access : Things to consider when lighting a campfire or barbecue in the nature
- Vuur maken en allemansrecht : Houd hier rekening mee als u een vuur gaat maken of gaat barbecueën in het bos of op het land
- Om eldning och allemansrätt på Naturvårdsverkets webbplats