Undersökning och dokumentation efter räddningsinsats
Här finns stöd för räddningstjänsten för att genomföra olycksutredningar efter räddningsinsatser. Både kriterier för att genomföra och att skriva själva olycksutredningsrapporten.
På den här sidan
- På gång inom utredning av räddningsinsats
- Frågor och svar om utvecklingen av insamling av rapporter
- Förutsättningar för att genomföra undersökningar
- Begrepp
- Organisering av undersökningsverksamheten
- Kriterier för att starta utredning
- Ta fram underlag till en olycksutredningsrapport
- Kontrollera resultatet från utredningen mot händelserapporten
- Skriva och skicka in olycksutredningsrapporten
- Stödmaterial för olycksutredningar
- Utbildningar inom olycksutredning
- Nationellt forum för olycksutredning – NFO
På gång inom utredning av räddningsinsats
Utveckling av inrapportering av olycksutredningsrapporter
Det pågår ett arbete med att ändra inrapporteringen av olycksutredningsrapporter så att de framöver inte längre ska skickas via det separata webbsystem som används idag (olycksutredning.msb.se).
Syftet med förändringen är att förenkla hanteringen av olycksutredningsrapporter både för räddningstjänsten och MSB.
MSB ändrar sin mottagningstjänst för händelserapporter (API) så att olycksutredningsrapporterna ska skickas samma väg. Det innebär alltså att olycksutredningsrapporterna ska skickas via räddningstjänstens verksamhetssystem, Daedalos eller EOS, på ett liknande sätt som händelserapporterna.
Utvecklingen på MSB förväntas bli klar under hösten 2025. När båda verksamhetssystemen har infört ändringarna kommer nuvarande webbsystem att stängas för olycksutredningsrapporter.
Inrapportering av dödsbrandsrapporter
Längre fram kommer även inrapporteringen av dödsbrandsrapporter att justeras på liknande sätt. I samband med det kommer vissa förändringar i händelserapportens utformning att göras. Vi kan i nuläget inte säga något om planeringen, utan kommer längre fram att berätta mer om hur omfattande det blir och när det träder i kraft.
-
Varför gör MSB den här förändringen?
Syftet med förändringen är att hanteringen av olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter ska bli enklare för räddningstjänsten och MSB.
Idag skickas olycksutredningsrapporter och dödsbrandsrapporter in till MSB via MSB:s webbsystem (olycksutredning.msb.se). Webbsystemet är föråldrat, både vad gäller teknik och hur det fungerar för dig som användare, och behöver därför bytas ut.
När det gäller dödsbrandsrapporter är det lite extra besvärligt, du som ska skicka uppgifter till MSB behöver då ladda ner en pdf-blankett på msb.se, fylla i den och spara den på din dator för att sedan skicka in den via webbsystemet.
Det finns ofta en händelserapport till de händelser som räddningstjänsten gör en olycksutredning för eller då det varit någon som omkommit i en brand. Att då samla all inrapportering på ett och samma ställe (Daedalos/EOS) underlättar för alla parter. Det blir enklare för dig på räddningstjänsten, du slipper logga in i flera olika system för att skicka olika typer av rapporter och du har allt samlat på samma ställe när du vill göra analyser.
Det gör det också enklare att genomföra analyser och sammanställningar på MSB, vilket i sin tur bidrar till att det blir lättare för MSB att sprida de lärdomar som kommer fram genom de olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter som du skickat in.
-
Kan inte MSB bygga ett nytt webbsystem för inrapportering av olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter?
MSB hade kunnat bygga ett helt nytt webbsystem för att ta emot olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter på ett liknande sätt som idag. Det hade varit möjligt att lägga in frågorna från pdf-blanketten för dödsbränder i ett webbformulär för att förenkla ifyllandet. Det hade också varit möjligt att förenkla hanteringen på MSB genom en starkare koppling mellan händelserapport och olycksutredningsrapport/dödsbrandsrapport. Men det hade inte förenklat hanteringen för dig på räddningstjänsten. Du hade även fortsatt behövt logga in i flera olika system för att skicka olika typer av rapporter och det skulle även fortsatt vara svårare att göra analyser.
-
Vad innebär det ändrade sättet att skicka olycksutredningsrapporter för mig som olycksutredare?
Istället för att skicka din olycksutredningsrapport via det webbsystem som MSB idag tillhandahåller, går du in i ert verksamhetssystem (Daedalos/EOS). Där ska du kunna koppla din olycksutredningsrapport till en redan inskickad och av MSB godkänd händelserapport, du bifogar den olycksutredningsrapport du sparat ner i pdf-format och skickar sedan till MSB. Tillsammans med fil och händelserapportkoppling skickar ditt verksamhetssystem även dina kontaktuppgifter till MSB.
-
Har någon räddningstjänst tillfrågats?
MSB vill inte göra den här typen av förändringar utan att prata med räddningstjänsten. I slutet av 2024 genomfördes därför två digitala möten där 18 representanter från lika många räddningstjänster deltog.
Räddningstjänster av olika storlekar och från olika delar av landet. Det var huvudsakligen personer som utför olycksutredningar/dödsbrandsutredningar som deltog, men några hade även andra roller i räddningstjänsten.
-
Vad innebär det ändrade sättet att skicka dödsbrandsrapporter för mig som utredare?
Istället för att fylla i dagens dödsbrandsblankett och sedan skicka den via MSB:s webbsystem, går du in i ditt verksamhetssystem och fyller i de uppgifter som behövs på ett liknande sätt som du fyller i uppgifter i händelserapporten.
Arbetet med förändrad inrapportering av dödsbrandsrapporter har ännu inte påbörjats och vi kan därför i nuläget inte säga hur utformningen av dödsbrandsrapporten kommer att se ut. Det skulle kunna tänkas att det blir en helt integrerad del av händelserapporten, ungefär som när du idag fyller i olika uppgifter beroende på händelsetyp. Men det kan också finnas skäl att utforma det på ett helt annat sätt. MSB kommer att stämma av lösningen med er på räddningstjänsten när arbetet har påbörjats.
-
Kommer det att göras några förändringar i händelserapporten i samband med de här förändringarna?
Det är planerat att förändra några delar av händelserapporten i samband med det ändrade inrapporteringssättet för dödsbrandsrapporter. I nuläget vet vi inte vilka de ändringarna är.
-
När ska den nya inrapporteringen av olycksutredningsrapporter vara klar?
MSB förväntas vara klara med sin del under hösten 2025.
För frågor när verksamhetssystemen är färdigutvecklade hänvisas till respektive systemleverantör.
-
När ska den nya inrapporteringen av dödsbrandsrapporter vara klar?
Arbetet förväntas påbörjas under hösten 2025 på MSB.
Vi kan i nuläget inte säga något mer om planeringen utan kommer längre fram att berätta mer om hur omfattande det blir och när det träder i kraft.
-
När stängs MSB:s nuvarande webbsystem (olycksutredning.msb.se) ner?
När båda verksamhetssystemen infört möjlighet att skicka olycksutredningsrapporter kommer MSB stänga ner möjligheten att skicka olycksutredningsrapporter via det nuvarande webbsystemet.
Motsvarande gäller inrapportering av dödsbränder, när både MSB och de båda verksamhetssystemen är klara med utvecklingen, kommer nuvarande webbsystem att stängas ner helt.
-
Kan räddningstjänsten skicka olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter på något annat sätt än via Daedalos/EOS?
Syftet med förändringarna är att förenkla hanteringen av olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter både på räddningstjänsten och på MSB genom att samla dem med händelserapporten.MSB har därför inte planerat för något annat alternativ än att inrapporteringen ska ske via samma verksamhetssystem som händelserapporterna. Det är alltså inte möjligt att skicka endast olycksutredningsrapporter och dödsbrandsrapporter via ett verksamhetssystem och händelserapporter via ett annat. MSB har naturligtvis inga synpunkter på vilket verksamhetssystem som används, bara det används för alla typer av rapporter.
Det är heller inte planerat för någon annan parallell lösning.
-
Finns det någon dokumentation om MSB:s API (mottagningstjänst)?
Hör av dig till statistik@msb.se så skickar vi den dokumentation som finns.
Observera att MSB inte bygger något nytt API (mottagningstjänst) för olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter, utan utvecklar det API som redan finns för händelserapporterna med ny funktionalitet. Det är alltså inte möjligt att skicka endast olycksutredningsrapporter och dödsbrandsrapporter via ett verksamhetssystem och händelserapporter via ett annat.
MSB har naturligtvis inga synpunkter på vilket verksamhetssystem som används, bara det används för alla typer av rapporter.
Förutsättningar för att genomföra undersökningar
Förutsättningarna för kommunerna skiljer sig åt när det gäller resurser och kompetens för utredning och erfarenhetsåterföring från olyckor. För mer ovanliga olyckor är olycksutredningar den enda framkomliga vägen för ett bättre lärande.
Nu finns en handbok som ett extra stöd för att arbeta med undersökning och dokumentation efter räddningsinsats
MSB2579, 2025
I handboken sätter vi undersökningar av olyckor i ett sammanhang och beskriver hur man som kommun kan utveckla sin undersökningsverksamhet. Den ska bidra till att kraven i lagstiftningen bättre kan up...
Begrepp
Undersökningsverksamhet
Undersökningsverksamhet är allt som en kommun gör utifrån bestämmelsen i 3 kap. 10 § LSO, som innebär att efter varje avslutad räddningsinsats i skälig omfattning klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen har genomförts. Det som kommer fram ska dokumenteras.
Undersökningsrapport
Undersökningsrapport är det begrepp som används i 3 kap. 10 § LSO för det som ska skickas till MSB efter avslutad undersökning. Innehållet i denna rapportering beskrivs i föreskrifter från MSB, och består av de flesta uppgifterna i räddningstjänstens händelserapport, samt i förekommande fall en dödsbrandsrapport och eventuellt en eller flera olycksutredningsrapporter.
Ytterligare undersökning
Ytterligare undersökning är den undersökningsverksamhet som i särskilda fall genomförs utöver det som behövs för att ta reda på uppgifterna i händelserapport och eventuell dödsbrandsrapport. I den här handboken används olycksutredning som en synonym till ytterligare undersökning, oavsett vilka aspekter av händelsen eller insatsen som undersöks.
Olycksutredningsrapport
Olycksutredningsrapport är den dokumentation som sammanfattar det som kom fram vid ytterligare undersökning av en specifik händelse, oavsett vilka aspekter av händelsen eller insatsen som undersökts. Enligt föreskrifterna ska olycksutredningsrapporter skickas till MSB.
Organisering av undersökningsverksamheten
-
Organisering
Mer om räddningstjänstens organisering av utredningar finns i
handboken "Undersökning och dokumentation efter räddningsinsats" i kapitel 3, Organisering av undersökningsverksamheten.Händelserapport
De som skriver händelserapporter behöver vara väl införstådda med den egna räddningstjänstens rutiner och riktlinjer kring händelserapporter.
Alla berörda bör ha genomgått MSB:s webbkurs om grunderna i händelserapporten. Utöver den bör räddningstjänsten ha intern utbildning så att personalen vet hur de fyller i händelserapporter i räddningstjänstens system.
Rapportering av dödsbrand
Det bör finnas en tydlig rutin hos räddningstjänsten vilken funktion som skriver en dödsbrandsrapport och skickar den till MSB.
Olycksutredning
Organisationen för olycksutredning, det vill säga ytterligare undersökning, bör omfatta särskilt utsedda personer och rutiner som beskriver när och hur olycksutredning ska genomföras samt hur resultaten ska tas tillvara.
Det är särskilt viktigt att klargöra vem eller vilka som har behörighet att fatta beslut om att genomföra en olycksutredning.
Alla befäl bör reflektera över om en olycksutredning skulle kunna vara viktig för lärandet efter en olycka eller räddningsinsats.
Övergripande ledningsfunktioner kan ha en särskild uppgift att redan i samband med insatsen värdera eventuellt behov av olycksutredning och därigenom bidra till tidig initiering av utredningsarbetet.
Kriterier för att starta utredning
-
Kriterier för ytterligare undersökning
Mer om kriterier för ytterligare undersökning finns i avsnitt 2.4.2 Kriterier för ytterligare undersökning samt bilaga A - Exempel på kriterier för
ytterligare undersökning i handboken "Undersökning och dokumentation efter räddningsinsats"Ett sätt att fullgöra skyldigheten i 3 kap. 10 § LSO är att ha tydliga och välkända kriterier som underlättar ett snabbt beslut om att inleda utredningsarbetet. Om räddningsledningen är medveten om kriterierna och förstår att olycksutredning troligen behövs, kan den se till att insatspersonalen samlar in nödvändig initial information innan de lämnar olycksplatsen.
Det går inte att utforma kriterier som täcker in alla framtida händelser som kan vara viktiga att utreda, och därför bör styrdokumentet även möjliggöra att den ansvariga kan besluta om olycksutredning vid situationer där inget av kriterierna är uppfyllda.
Kriterierna bör spegla den egna organisationens och svensk räddningstjänsts behov av lärande från olyckor och räddningsinsatser, till exempel:
- ovanliga, nya eller svårförklarliga olycksorsaker
- snabba eller oväntade olycksförlopp
- allvarliga, omfattande eller oväntade skador efter olyckor
- komplexa, omfattande, svåra eller ovanliga räddningsinsatser
- räddningsinsatser där nya metoder eller ny teknik använts
- räddningsinsatser som ger omfattande samhällsstörningar.
Ta fram underlag till en olycksutredningsrapport
-
Ta fram underlag till rapport
I handboken Undersökning och dokumentation efter räddningsinsats finns mer om informationsinsamling i samband med insats i kapitel 4.
Grunden för en lyckad undersökning läggs redan under insatsen. Det är viktigt att inblandade befäl har en förståelse för vilken information som behöver samlas in, både med tanke på händelserapporten och eventuell framtida olycksutredning. Viss information går snabbt förlorad, och exempelvis foton och andra uppgifter från insatstillfället blir mycket användbara för olycksutredaren.
Ledningscentralens ställningstaganden behöver vara tydligt dokumenterade.
Det är också bra att ta del av räddningspersonalens intryck från insatsen så snart som möjligt.
Under arbetet med en olycksutredning behöver ytterligare information hämtas in. Utredaren har laglig rätt att genomföra undersökningar på olycksplatsen, och kan också i regel genomföra intervjuer och ta del av dokument och registreringar i tekniska system. Informationen analyseras sedan utifrån relevanta frågeställningar, och leder ofta fram till någon form av åtgärdsförslag.
Kontrollera resultatet från utredningen mot händelserapporten
-
Kontrollera resultatet från utredningen mot händelserapporten
Om resultaten från en olycksutredning innebär att vissa uppgifter i händelserapporten eller dödsbrandsrapporten är felaktiga eller ofullständiga, ska uppgifterna korrigeras och rapporterna skickas på nytt till MSB.
Räddningstjänsten behöver ha rutiner som säkerställer att händelserapporter och dödsbrandsrapporter uppdateras vid behov.
Skriva och skicka in olycksutredningsrapporten
-
Innehållet i olycksutredningsrapporten
Krav på innehåll i rapport
I 4 § i föreskrifterna (MSBFS 2021:5) framgår det i bilaga 3 vad rapporten minst ska innehålla:
- Beställare av utredningen
- Namn på den eller de organisationer och personer som sammanställt dokumentationen.
- Händelserapportens rapportnummer.
- Fakta om olyckan: datum, kommun, plats.
- Syfte med utredningen och frågeställningar.
- Beskrivning av den fysiska miljön där olyckan inträffat.
- Beskrivning av olycksförloppet.
- Beskrivning och analys av det som räddningstjänsten bedömer viktigt för lokalt eller nationellt lärande.
- Sammanfattning av erfarenheter och lärdomar från olyckan eller räddningsinsatsen.
Rubrikförslag i rapport
Det finns förslag på rubriker för en utredning i handboken Undersökning och dokumentation efter räddningsinsats, men det finns ingen mall. I bilaga C Förslag på rubriker i olycksutredningsrapporter finns mer detaljerade rubriker, men i huvuddrag är det nedanstående
Rubrikerna kan anpassas till den typ av olycka utredningen handlar om samt syftet och frågeställningar för den specifika olycksutredningen. Nya rubriker kan tillföras och föreslagna rubriker kan utgå eller formuleras om så att de passar för ert behov.
- Sammanfattning
- Innehållsförteckning
- Inledning:
Här presenteras bakgrunden, syftet och uppdraget. Beskriv även frågeställningar, avgränsningar, utredningarbetet samt utredarna. - Olycksplatsen:
Här beskrivs platsen, byggnaden, fordonet eller motsvarande. - Händelsen:
När händelsen beskrivs kan det tas upp vad som hänt före larmet, hur räddningsinsatsen genomfördes vilket kan vara ur flera olika aspekter samt en beskrivning av de skador som uppkommit. - Analys:
I analysen kan såväl orsaker som förloppet för olyckan tas upp. Det kan även vara andra saker som påverkat utfallet, till exempel vilket säkerhetssystem det var eller byggnadstekniskt brandskydd. Även en riskbedömning, själva insatsens genomförande och ledningen av insatsen kan tas upp. - Åtgärdsförslag
Här presenteras de åtgärder som skulle kunna göras för att förhindra att en liknande olycka uppstår, lärdomar från en insats som kan förbättra liknande insatser eller andra lärdomar. - Slutsatser
- Sändlista
-
Sekretess
Mer om sekretess finns att läsa i avsnitt 8.4 (Namn i rapporten) och 8.6 (Kommun och plats för olyckan) i handboken Undersökning och dokumentation efter räddningsinsats.
Namn i rapporten
Eftersom syftet med en olycksutredningsrapport är att enkelt kunna sprida erfarenheter och lärdomar är det viktigt att namn på personer, företag och organisationer hanteras på ett lämpligt sätt. Vissa namn ska finnas med i rapporten medan andra namn bör undvikas.
Geografisk platsangivelse
Geografisk plats där olyckan inträffade ska anges på lämpligt sätt. Syftet med att ange var olyckan inträffade är att läsaren ska få ett geografiskt sammanhang och vid en del olyckor kan den geografiska platsen ha betydelse både för olycksförloppet och för räddningsinsatsens genomförande.
En alltför exakt position kan däremot i vissa fall vara olämplig att ha med i rapporten med tanke på sekretessreglerna.
Om det finns uppgifter i olycksutredningsrapporten som kan antas medföra skada eller men för enskilda personer, företag eller organisationer, är det viktigt att platsangivelsen inte direkt kan knytas till de enskilda.
-
Skicka in tillgänglighetsanpassad pdf till MSB
När rapporten är färdigställd ska den sparas i pdf-format och skickas till MSB via vårt rapporteringsverktyg.
Till verktyget för att rapportera in olycksutredning från kommuner
Tillgänglighetsanpassning av pdf
Syftet med olycksutredningsrapporten är spridning av erfarenheter och lärdomar, både av räddningstjänsten själv och via MSB. Det är därför en fördel om rapporten är tillgänglighetsanpassad enligt lagen (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service, så att rapporten får publiceras på en webbplats.
I word
- Använd Words inbyggda rubriker och underrubriker för att gruppera innehåll i dokumentet. Lägg dem i rätt ordning, efter rubriknivå 1 kommer 2, sedan 3 och så vidare.
- Infoga sidbrytning i stället för upprepad radmatning för att få ett nytt avsnitt på ny sida.
- Fyll i beskrivande alternativtext (alt-text) på alla meningsbärande bilder och illustrationer.
- Om bilderna inte behöver alternativtext markera dem som dekorativa bilder.
- Använd tabeller endast för data, undvik för layout. Tabeller ska ha en rubrikrad, inga sammanfogade celler och innehåll i varje cell. Istället för en tom cell räcker det med ett "-"-
- Det ska vara tillräcklig kontrast på färger mellan text och bakgrund.
- Gör en automatisk tillgänglighetskontroll och se över eventuella fel och varningar i Word.
Spara som pdf
Sista steget är att du väljer att spara din fil som pdf. Välj Spara som och kryssa i att ta med taggar och bokmärken. Här kan du även fylla i titeln på ditt dokument så det stämmer med innehållet om du inte redan gjort det. Kontrollera även att det är rätt författare. Om ni inte vill använda ett personnamn räcker det med organisationens namn.
Stödmaterial för olycksutredningar
-
Läroböcker och litteratur
Som stöd för att genomföra olycksutredningar finns några läroböcker som lägger grunden för arbetet.
Handbok Undersökning och dokumentation efter räddningsinsats
-
Utrustning för olycksplatsundersökning
I filen finner du en sammanställning av utrustning som kan vara användbar vid datainsamling i samband med olycksutredning. Listan ska ses som en exempellista att välja av utifrån de egna behoven.
Utrustning för olycksplatsundersökning
Sammanställningen är framtagen av Nationellt forum för olycksutredning (NFO) och utgör en del av det metodstöd som MSB erbjuder för olycksutredning.
-
Vägledning för utredning av trafikolycka
Vägledningen underlättar datainsamling och utredning av trafikolyckor. Den riktar sig främst till räddningstjänstens utredare och lägger tonvikt på fotodokumentation och den tidiga insamlingen av information. Vägledningen är framtagen av MSB tillsammans med Trafikverket och kommunala räddningstjänster.
Utredning av trafikolycka – vägledningBilaga 1 – Checklista vid datainsamling (pdf)
Bilaga 2 – Blankett för fältanteckningar vid trafikolycka (pdf)
Bilaga 2 – Blankett för fältanteckningar vid trafikolycka (word)
-
Vägledning för utredning av takras
MSB har tillsammans med SP Sveriges tekniska forskningsinstitut och Boverket tagit fram en vägledning för olycksundersökning efter takras på grund av tung snö.
Vägledning för olycksundersökning av takras med koppling till stora snömängder
-
Vägledning för utredning av översvämning
Vägledningen underlättar den tidiga datainsamlingen vid översvämningar och utgör stöd för räddningstjänstens utredare. Den klargör även vilket underlag som länsstyrelserna behöver ta fram på MSB:s uppdrag enligt förordningen (SFS 2009:956) om översvämningsrisker.
Vägledning för utredning av översvämning
Bilaga 1 - Blankett för fältanteckningar vid tidig datainsamling vid översvämning
Bilaga 2 - Rapportmall för utökad olycksutredning vid översvämning
Bilaga 3 - Utredning av översvämning enligt förordning om översvämningsrisker
-
Samarbete mellan SOS Alarm och Sveriges kommuner i samband med olycksutredningar
Kommunerna har en skyldighet att undersöka olyckor och räddningsinsatser. Viktig information om larmhanteringen och den tidiga delen av olycksförloppet finns normalt hos SOS Alarm. I alarmeringsavtalet anges att SOS Alarm ska medverka till att erfarenheter från olyckor och kriser tas tillvara så att samhället får möjligheter att förebygga och kontinuerligt förbättra sitt arbete genom samarbete med berörda myndigheter och organisationer.
Hela rutinen för samarbete mellan SOS Alarm och kommuner i samband med olycksutredning
Nationellt forum för olycksutredning – NFO
-
Nationellt forum för olycksutredning – NFO
Det är viktigt att försöka dra lärdomar av de olyckor och räddningsinsatser som sker och att använda denna kunskap i sitt förebyggande och förberedande arbete. Olycksutredningar är en viktig väg för ett bättre lärande och för att lära av varandra.
Material som tagits fram inom nätverket NFO hittar på den här sidan.
NFO kommer ur en nationell referensgrupp för olycksutredning, som bildades 2007 vid dåvarande Räddningsverket.
Nätverket behandlar bland annat olycksutredningsmetodik, säkerhetskultur, samverkan vid utredningsarbete, sekretess och andra juridiska frågor. Vidare arbetar NFO med utbildningsfrågor, handböcker, information och konferenser inom olycksutredningsområdet.
NFO stödjer på olika sätt utveckling och genomförande av utbildningar inom olycksutredning.
NFO är sammansatt av representanter från myndigheter, kommuner, näringslivet och andra organisationer som arbetar med olycksutredningar. MSB ansvarar för ordförandeskap och sekretariatsfunktionen.
Gruppen träffas fyra gånger per år för att diskutera gemensamma frågeställningar och projekt. För särskilda frågor utses tillfälliga arbetsgrupper. Finansieringen av olika projekt kan variera beroende på medlemmars behov och resurser.
Följande myndigheter och organisationer ingår i nätverket:
- Arbetsmiljöverket
- Elsäkerhetsverket
- Flens kommun (trafiksäkerhet)
- Intressentföreningen för processäkerhet (IPS)
- Kriminalvården
- Kustbevakningen
- MTO Säkerhet AB
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
- Polismyndigheten (Nationellt forensiskt centrum)
- Scania
- SOS Alarm AB
- Statens haverikommission (SHK)
- Storstockholms brandförsvar (räddningstjänst)
- Trafikverket
- Transportstyrelsen
- Vattenfall AB
- Volvo Cars
- Volvo Lastvagnar
Organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är representerad via ovanstående kommun och räddningstjänst.