Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Reservkraft

Tipsa om artikeln
Ofta är reservkraft lösningen för att trygga elförsörjningen, som så många samhällsviktiga funktioner är beroende av. För att det ska fungera framgångsrikt krävs ett arbete i form av behovsanalys, projektering, anskaffning och underhåll. Den här vägledningen är ett stöd för dig i arbetet under hela reservkraftprocessen.

När man påvisat att elförsörjningen är kritisk för en verksamhet, startar ett arbete för att få reservkraft på plats. Då behöver verksamhetsansvarig ta fram en reservkraftprocess. Vägledningen ger dig som aktör stöd i allt från att analysera verksamhetens behov av reservkraft, att ställa krav vid upphandling till skötsel av reservkraftgeneratorerna.

Systematisk genomgång av de olika stegen i processen

Olika block i vägledningen vänder sig till olika funktioner och de olika tidslägen man befinner sig i sin reservkraftprocess. Det är, speciellt inledningsvis, bra att vara förberedd på vilka åtgärder som krävs i efterföljande steg. Vägledningen innehåller också ett antal checklistor med exempelvis hänvisning till olika standarder som underlag för kravställning vid upphandling och inte minst för framtida skötsel.

Vägledningen är framtagen i samverkan mellan Livsmedelsverket, Elsäkerhetsverket, Energimyndigheten, MSB samt Post och Telestyrelsen.

Vägledning för hantering av Reservkraftprocessen
Under maj 2012 genomförde Livsmedelsverket, Energimyndigheten och Elsäkerhetsverket en undersökning i kommunerna kring reservkraft. Enkät...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB784
Antal
 

Mallar

I verktygslådan finns olika mallar som kan användas i de olika delarna av arbetet. Dessa finns också som redigerbara Word- och Powerpoint-dokument.
 
Verktygslada för Reservkraftprocessen (pdf, nytt fönster)

Skip Navigation Links.

 

Skip Navigation Links.

 
Publicerad: 2015-01-20 kl. 16:30 | Senast granskad:2016-02-22 kl. 13:23
Kontakt:
Jan-Olof Olsson Jan-Olof.Olsson@msb.se