Till innehåll på sidan

Tänk säkert

Det är lätt att värdefull information hamnar i fel händer. Genom att tänka dig för när du agerar på nätet och genom några enkla åtgärder så kan du komma långt i ditt uppkopplade liv.

Vad har du för värdefull information?

Börja med att fundera på vilken information du har som är värdefull och om det finns några risker med hur du hanterar den. Personnummer, lösenord, kortuppgifter, passnummer, fotografier, kvitton, avtal och affärsinformation är exempel på viktig information vare sig den är din, din familjs eller din kunds information.

Vad kan hända och vad kan du göra?

Idag är samhället fyllt av tekniska lösningar som kan underlätta din vardag. Genom att förstå den teknik du har i ditt hem kan du använda digitaliseringen smart och säkert.

Klickar du på på okända länkar eller öppnar okända bifogade filer kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto efter att du klickat på en för dig okänd länk eller bifogad fil. Det kan även hända att internetanslutningen slutar fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.

Uppdatera och skydda dator och smarta enheter med starka lösenord. Kolla upp webbsidor och appar innan du anger dina kortuppgifter. Och var försiktigt med vilka länkar du trycker på. Fundera också på hur du lagrar information och vilka uppgifter du behöver ha tillgång till när strömmen går.

Du kan även bli uppringd, få mejl eller sms av någon som du tror jobbar för en myndighet eller annan välkänd organisation och som ber dig om värdefull information. Ge aldrig ut information som kan missbrukas till någon som tar kontakt med dig.
Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

TÄNK SÄKERT –  Skydda din viktigaste information.

Senast granskad: 17 september 2020

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan