Rapportering av dödsbränder

MSB samlar in uppgifter från alla bränder i Sverige som orsakar dödsfall. Rapportering av inträffade dödsbränder gör främst du från den kommunala räddningstjänsten eller polisen. I verktyget skickar du in de ifyllda filerna för initial och uppföljande rapporteringen av dödsbränder samt om det är en brand med livshotande skadad person.

Öppna verktyget - Rapportering av dödsbränder

Detaljer

Målgrupp

  • Kommunal räddningstjänst
  • Polis

Ämneskategori

  • Räddningstjänst
  • Olycksförebyggande
  • Brandskydd

Beställning

För att rapportera in behöver du inloggning. Skicka e-post till olycksutredning@msb.se med kontaktuppgifter för att få inloggningsuppgifter.

 

Rapportering

De rapporter som är i pdf-format behöver du spara ner och öppna i Adobe Acrobat för att de ska fungera på bästa sätt. Det kan bli problem om de öppnas i webbläsaren istället för Adobe Acrobat.

Skicka in rapporter via rapporteringsverktyget

Steg 1 - alla dödsbränder initial rapportering

När en dödsbrand inträffat eller någon är livshotande skadad efter en brand vill MSB ha en första rapportering inom några dagar, med de preliminära uppgifter som då finns tillgängliga. För den initiala rapporteringen finns ett särskilt pdf-formulär, Initial rapport om dödsbrand. Rapporten bör inte innehålla namn och personnummer på skadade eller omkomna.

Ladda ner pdf-filen på datorn innan den öppnas i Adobe Acrobat. Fyll i uppgifterna, spara filen och skicka den sedan till MSB via rapporteringsverktyget eller via e-post till olycksutredning@msb.se.

Initial rapport om dödsbrand

Steg 2 - dödsbränder

Efter den initiala rapporteringen ska, enligt MSB:s föreskrifter (MSBFS 2021:5), en dödsbrandsrapport fyllas i och skickas till MSB. Det ska ske senast två månader efter att kommunen fått kännedom om att någon person har omkommit till följd av brand.

Dödsbrandsrapporten kompletterar de uppgifter som skickas till MSB via händelserapporten. Därför är det viktigt att händelserapporten är fullständigt och korrekt ifylld.

Dödsbrandsrapporten är ett pdf-formulär som fylls i och skickas till MSB. Formuläret finns i olika varianter beroende på typ av händelse. I de fall flera personer omkommit i samma brand behöver även formuläret Extra personblad användas. Olika varianter av dödsbrandrapporten finns nedan. Här finns även en checklista som stöd för att kontrollera händelserapporten när en dödsbrandsrapport skickas in. Checklistan ska inte skickas till MSB.

MSB:s egen komplettering/insamling

MSB samlar in underlag från polisen och från Rättsmedicinalverket. Även Trafikverket och sjukvården bidrar med uppgifter.

Till toppen av sidan