Råd för dig som är döv eller hörselskadad
Som döv eller hörselskadad behöver du ha beredskap inför allvarliga olyckor, kriser och krig. Du behöver kunna ta emot viktig information och varningar från myndigheterna.
Ha vardaglig kontakt med dina grannar, din bostadsrättsförening, hyresvärd eller samfällighet så att de som bor nära är medvetna om att du kan behöva hjälp vid en kris. Se till att ni har varandras kontaktuppgifter. De kan exempelvis förse dig med information du behöver, eller meddela dig om ni behöver uppsöka skyddsrum.
Ta gärna kontakt med din kommun och undersök hur deras planer och beredskap ser ut för döva och hörselskadade. Ju mer kunskap du har desto mer förberedd och tryggare blir du!
Krislåda för dig med hörselnedsättning eller dövhet
Ha en krislåda med saker som hjälper dig att klara din vardag i minst en vecka vid kris och krig. Det finns saker som är nödvändiga för alla, som mat, vatten och värme. Det finns många tips i broschyren "Om krisen eller kriget kommer" och här på msb.se. Men du behöver också tänka igenom hur dina särskilda behov och förutsättningar ser ut som döv eller hörselskadad och anpassa innehållet i din egen krislåda efter det. Se till att flera i din omgivning vet var du har krislådan!
- Nedskrivet på ett inplastat papper: Information om att du är döv eller hörselskadad och om hur man kan kommunicera med dig . Är du tolkanvändare, skriv telefonnumret till tolkcentralen och var man kan boka tolk utanför kontorstid. Skriv även vilken tolkmetod du önskar, exempelvis teckenspråkstolk eller skrivtolk.
- Extra och uppladdade batterier till dina hjälpmedel. Har du laddningsbara hörapparater, se till att ha en laddad powerbank. Har du hjälpmedel som går på el, ta reda på hur de kan användas om strömmen gått. Det finns elverk för hemmabruk men du, dina anhöriga eller andra i din närhet behöver veta hur det ska användas.
- Papper och penna för skriven kommunikation om dina tekniska hjälpmedel inte fungerar, eller om personer i din närhet inte kan teckenspråk, om du använder det.
Öva för att klara krisen bättre
Övning stärker din förmåga att hantera en kris och gör dig mer medveten. Öva en påhittad krissituation, till exempel ett strömavbrott, tillsammans med personer som är viktiga för dig. Pröva att ordna med mat, få tag på viktig information, kommunicera med anhöriga och vänner och sköta dina dagliga rutiner och behov utan att använda el. Genom att öva kan du upptäcka brister i din beredskap som du kanske inte tänkt på tidigare. Du har också möjlighet att åtgärda bristerna innan en verklig kris inträffar.
Ta gärna kontakt med din kommun och undersök hur deras krisberedskap ser ut för döva och hörselskadade. Ju mer kunskap du har desto mer förberedd och tryggare blir du.
Råd till dig som är döv eller hörselskadad
- Uppdatera din medicinska information och dina nödkontakter i din mobiltelefon. Ange att du är döv eller hörselskadad och om du behöver teckenspråkstolk.
- Registrera dig på förhand för att kunna skicka SMS till SOS 112 i en nödsituation.
- Installera brandvarnare anpassade för döva och hörselskadade personer. Testa den varje månad genom att trycka på knappen. Ta reda på om varseblivningen (vibrationer, blinkande ljud) fungerar även utan el. Om det finns möjlighet att använda batteri, se till att ha extra batterier hemma. Om du ska sova på hotell, be om att få låna eventuellt hjälpmedel för varseblivning. Det brukar vara en väckarklocka som är ansluten till hotellets brandlarmsystem.
- Använd tjänsterna Texttelefoni, Bildtelefoni eller Teletal för att prata med myndigheter och organisationer. Du kan till exempel få information från 113 13, 114 14 och 1177 Vårdguiden. Teletal kan användas av alla som behöver hjälp med ett telefonsamtal.
- Ladda ner apparna SOS Alarm och Krisinformation.se för att kunna ta emot Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Aktivera notiser i apparna. VMA går även att ta del av via text-tv sid 599 och webbplatsen www.krisinformation.se.
- Var uppmärksam på informationsskyltar i kollektivtrafiken. Ladda ner och ha koll på trafikföretagens appar. Sätt på notiser för att få viktig information om störningar.
- Lita på på information från myndigheterna vid kriser eller krig. Sprid inte obekräftad information, det gäller även information på teckenspråk i sociala medier. I kriser och krig finns mycket desinformation för att vilseleda oss.
För dig som samarbetar med döva eller hörselskadade personer i kris eller krig
Ta reda på vilken kommunikation som fungerar bäst mellan er. Det kan vara med ljud, skrivet språk, kroppsspråk eller teckenspråk.
- Undvik att närma dig personen bakifrån. Rör dig in i personens synfält om du vill ha kontakt.
- Du kan påkalla uppmärksamhet genom att vinka eller klappa handen på personens axel.
- Stå nära och tala lugnt och naturligt. Skrik inte, tänk på att hörhjälpmedel förstärker ljudet.
- Titta alltid på den du talar med och skym inte munnen med något.
- Använd gärna gester som förtydligar dina ord, peka och visa.
- Att byta språk till engelska när personen visar att denne är döv eller hörselskadad är inte alltid lösningen. Det innebär oftast att personen inte kan höra, inte att personen inte kan svenska.
- Om det finns tid, kommunicera med hjälp av papper och penna.
- Var uppmärksam på att en döv eller hörselskadad person kan behöva tid för bearbetning av det du har sagt.
- Ställ frågor så att du får veta om personen har uppfattat dig rätt. Undvik att ställa frågor som endast kräver svaret ja eller nej.
Vi tar emot fler idéer!
De här tipsen är framtagna av MSB tillsammans med Sveriges Dövas Riksförbund och personer som själva har någon funktionsnedsättning eller ett särskilt behov av stöd.
Har du fler idéer på hur beredskapen kan bli bättre hemma hos någon?
Hör av dig till oss! Telefonnummer 077-124 02 40 eller kontakt@msb.se.