Till innehåll på sidan

Viktigt meddelande till allmänheten

VMA, eller Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem för att snabbt uppmärksamma allmänheten om att något allvarligt hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.

Varningssystemet består av flera delar, där den kändaste är ljudsignalen Viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik. Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka. Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.

På måndag 13 juni kl 15.00 testas Hesa Fredrik

Fyra gånger per år, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande via utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” fungerar.

Eftersom den första måndagen i juni är en helgdag (den 6 juni)  genomförs testet den 13 juni (första helgfria måndagen i juni) som planerat klockan 15.00.


Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test.
Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter. Kl 15.05 kommer signalen faran över, en signal på 30 sekunder.

Sprid gärna information om testet för att minska eventuell oro.

Utomhusvarning med tyfoner (Hesa Fredrik)

Vanligtvis förmedlas Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, via radio och tv. Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande.

Varnings- och informationssystemen består av flera delar:

  • Utomhusvarning
  • VMA via Sveriges Radio P4 och SVT
  • VMA som SMS
  • VMA på internet och i appar
  • Varning kring kärnkraftverk

Man kan också sända ett myndighetsmeddelande, vilket är ett meddelande från myndigheter som inte är lika akut som ett viktigt meddelande till allmänheten.

Under ett pågående VMA kan du få aktuell information på Krisinformation.se eller ringa 113 13.

Här kan du läsa frågor och svar om VMALäs mer om varnings- och informationssystem i SverigeSå varnar Krisinformation.se

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten

  • Gå inomhus.
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
  • Ta del av information från informationsnumret 113 13.

Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

Dinsäkerhet.se har stängt

Om du har hamnat på den här webbsidan för att du försökt besöka en sida på dinsäkerhet.se, så är den sajten numera stängd. Det mesta materialet är överflyttat till Råd till privatpersoner på msb.se.

Varför vi stängt dinsäkerhet.se 

Senast granskad: 5 juni 2022

Till toppen av sidan