Till innehåll på sidan

Tillgång till vatten i kris

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen, till både dryck och hygien. Här finns också toaletttips.

MSB/Michael Fredman

Dricksvatten

Med PET-flaskor, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. Räkna med att en vuxen person behöver tre till fem liter vatten per dygn. Det ska räcka till både dryck, matlagning och grundläggande hygien. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.

Tappa upp dricksvatten

Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha extra vatten upptappat, till både familjen och husdjuren. Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser.

Dricksvatten i dunk 

Använd rena och väl förslutna dunkar som är avsedda att användas för dricksvatten. Fyll på med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten. Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.

Råd om rengöring och övrigt hantering av dunkar och finns hos Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket: Dricksvatten på dunk 

Förvara vattnet mörkt och svalt

Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i dunkar, flaskor eller behållare. Det beror bland annat på hur rent vattnet är från början. Du får själv avgöra om du vill dricka vattnet. Det kan du göra genom att titta, lukta och smaka på vattnet. Under riktigt bra förhållanden kan dricksvatten i dunk hålla sig fräscht i många månader.

Ta gärna för vana att regelbundet kontrollera om vattnet är ok en eller ett par gånger per år. Byt vatten i ditt dricksvattenförråd om det behövs, exempelvis genom att använda det till bevattning.

Hämta vatten

Om det blir brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att hämta vatten i egna kärl. Räkna med att du får hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt. I nödläge kan du hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Ta i så fall vatten från ställen där vattnet rinner, eller som ligger långt ut från stranden. Koka alltid vatten som du har hämtat ute.

Koka vatten

I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena det. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.

 • Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
 • Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska, och låt det svalna.

Det finns också andra vattenreningsmetoder, till exempel tabletter och filter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar.

Toalett och hygien

Om det är stopp i leveransen av vatten på grund av strömavbrott eller annat, kan du inte spola. Det kan snabbt bli stopp i avloppet om du fortsätter att använda toaletten. 

Beroende på hur du bor, kan det vara enklast är att göra behoven utomhus. I MSB:s broschyr "Om krisen eller kriget kommer" från 2018 finns ett tips om att sätta en kraftig plastpåse i toaletten om man inte vill eller kan gå ut. Det är dock ett kortsiktigt råd eftersom det inte finns några nationella riktlinjer för hur påsarna sedan ska hanteras.

När du ska kissa

Kissa i toaletten men lägg papperet i en papperskorg bredvid. Lägg på ett lock som sluter tätt, så sprider sig inte lukten i resten av bostaden.

När du ska bajsa

Använd dig av en latrintunna eller annan hink med tätslutande lock. 

Några exempel på lokala toalettlösningar

 • Att kommunen placerar ut särskilda containers 
 • Att kommunen placerar ut portabla toaletter av typen som brukar användas på till exempel festivaler och badplatser ("Bajamajor")
 • Att kommunen kan hämta upp latrintunnor från hushållen. Som privatperson behöver du då skaffa en sådan tunna 

Kontakta din kommun för att veta vad som gäller!

Checklista: Vatten i kris

Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn.

 • Dunkar, gärna med tappkran
 • Flaskor
 • Hinkar med lock
 • PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan)
 • Mineralvatten
 • Kokmöjlighet

Checklista: Preppa med liten budget

 • Istället för att panta tomma PET-flaskor, fyll dem med vatten och förvara svalt eller i frysen.
 • Skölj ur mjölkpaket noga, fyll med vatten och stapla i frysen. De kan också fungera som kylklampar.
 • Köp några flaskor mineralvatten när det är extrapris.
 • En enkel plasthink med lock är bra att ha att hämta vatten i.
 • Köp all slags dryck när den är billig. Fruktdrycker, lättöl och många sorters mjölk har lång hållbarhet.

Senast granskad: 5 juli 2024

Till toppen av sidan