Miljöarbete
MSB är certifierat enligt miljöledningssystemet ISO 14 001 sedan 2001. MSB:s miljöarbete omfattar såväl myndighetens direkta miljöfrågor som arbetet med att nå generationsmålet och de nationella miljökvalitetsmålen.
Miljöarbetet är en integrerad del av myndighetens ordinarie planerings- och uppföljningsprocess. 2017 uppgraderades MSB till ISO 14001:2015.
Var tredje år sker en omcertifiering enligt standarden och detta gjordes senast 2023.
Ett miljöledningssystem syftar till att organisera miljöarbetet i en organisation. Systemet hjälper till att fördela ansvaret, prioritera, kommunicera, följa upp och kontrollera de insatser som görs för en bättre miljö. Grunden för myndighetens miljöarbete uttrycks i miljöpolicyn.
Miljöpolicy
Miljöfrågor är en integrerad del av MSB:s verksamhet. MSB utvecklar, tillsammans med andra, individens och samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser och verkar på så sätt både direkt och indirekt för en hållbar utveckling. Detta görs genom att:
- miljötänkande och miljöaspekter integreras i verksamheten genom myndighetens processer så att generationsmålet och de nationella miljökvalitetsmålen kan nås,
- i samverkan med, och i direkt stöd till, andra myndigheter, organisationer och företag arbeta för en hållbar utveckling,
- med utbildning och kommunikation öka kunskapen och förståelsen gällande myndighetens miljöprestanda, samt att
- i vårt arbete minst uppnå bindande krav och att ständigt förbättra miljöledningssystemet för att uppnå bättre miljöprestanda.
Förordning om miljöledning i statliga myndigheter
Statliga myndigheter ska enligt en förordning införa och utveckla miljöledningssystem och varje år redovisa arbetets resultat. Naturvårdsverket stödjer myndigheterna i detta arbete.
I förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter framgår att en myndighet som anges i bilaga 1 ska inom ramen för sitt ordinarie uppdrag ha ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i myndighetens verksamhet så att man tar hänsyn till verksamhetens direkta och indirekta miljöpåverkan på ett systematiskt sätt. Detta görs bland annat genom att myndigheten har en aktuell miljöutredning där myndighetens miljöpåverkan framgår. 2024 beslutades MSB:s senaste miljöutredning.
Miljöutredning
MSB:s miljöutredning visar att myndigheten har följande betydande miljöaspekter:
- Uppdraget att utveckla individens och samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor, kriser och ytterst krig
- Upphandling och inköp
- Tjänsteresor
- Operativa leveranser inom samhällsskydd och beredskap
- Utbildningsverksamhet
- Avfallshantering
- Energiförbrukning vid myndighetens lokaler
Den första och största aspekten – uppdraget bedöms vara nettopositiv. Genom myndighetens verksamhetsutövande har MSB alltså en indirekt positiv påverkan på miljön. Detta inkluderar aktiviteter i form av kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning, rådgivning, prövning av ärenden avseende tillstånd, yttranden över förelägganden, och remisser samt genom framtagande av föreskrifter och allmänna råd, dispenser och miljöbalksärenden. Majoriteten av dessa aktiviteter sker i nära samarbete med andra aktörer som kommuner, regioner, myndigheter, näringsliv och organisationer. Allt för att skapa ett säkert samhälle och en tryggad beredskap för alla.
Befintliga mål
MSB har sedan 2023 tre övergripande miljömålsområden för hela myndigheten:
- Hållbara inköp och upphandlingar
- Hållbar energi- och resursanvändning
- Miljö fri från naturfrämmande ämnen
Från och med 2024 har MSB beslutat om skarpa, mätbara och uppföljningsbara miljömål som kopplar an till de övergripande miljömålsområdena för att verksamheten ska minska sin negativa miljöpåverkan:
- Miljömål 1: Andelen av MSB:s upphandlingar och avrop där miljökrav ställts av det totala antalet upphandlingar och avrop ska uppgå till minst 95% årligen. Andelen av det ekonomiska värdet av MSB:s registrerade upphandlingar och avrop med miljökrav av det totala värdet av upphandlingar och avrop per år ska uppgå till minst 95%.
- Miljömål 2: MSB ska minska sina utsläpp av koldioxid från tjänsteresor med 50% till år 2025 i jämförelse med år 2019. MSB ska minska sina utsläpp från tjänsteresor med 55% till år 2030 i jämförelse med år 2019.