Brandrisk Ute

Brandrisk Ute är en app från MSB som riktar sig till privatpersoner. Under främst vår och sommar hjälper appen dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark och om det råder eldningsförbud där du befinner dig.

I appen Brandrisk Ute får du:

  • Koll på brandrisken där du befinner dig.
  • Koll på om det råder eldningsförbud.
  • Råd om hur du eldar och grillar på ett säkert sätt.

Ladda ned appen

Du laddar enkelt ned appen till din telefon eller surfplatta genom App Store eller Google Play.

Brandrisk Ute i App Store

Brandrisk Ute på Google Play

Lär dig mer om säkerhet vid eldning i skog och mark

Appens startläge - Sök prognos

Brandriskprognos visas för din plats (om du har valt att dela platsinformation) eller för en plats som du har sökt fram i sökfältet högst upp.

Högst upp i startfliken Sök prognos finns prognos för maximal brandrisk för aktuell dygnsperiod. Det finns även prognoser för maximal brandrisk för kommande dygnsperioder i tabellen nedanför. Dygnet delas in i natt kl. 0-6, förmiddag kl. 6-12, eftermiddag kl. 12-18 och kväll kl. 18-24. Det är också möjligt att visa 6-dygnsprognoser genom att växla flik i tabellen från Närmaste dygnet till 6-dygnsprognos. Under tabellen finns sedan en knapp för att visa timprognoser upp till 48 timmar framåt.

I appen visas en brandrisknivå som baseras på en samlad bedömning av brandrisken för skogsbrandsrisk, bränsleuttorkning skog och gräsbrandsrisk. Det är den maximala brandrisken av dessa som visas. Om till exempel gräsbrandsrisken är stor och skogsbrandsrisken är liten visas ”4. Stor brandrisk” som den sammanvägda brandrisken. Brandrisknivån anges också med en siffra 1-6 samt en färgkod för varje nivå:

  1. Mycket liten risk (blå)
  2. Liten risk (grön)
  3. Måttlig risk (gul)
  4. Stor risk (orange)
  5. Mycket stor risk (röd)
  6. Extremt stor risk (röd-lila)

Rådgivning

På startsidan finns också råd för hur du bör agera om du planerar att elda och grilla i skog och mark baserat på aktuell brandrisk. Råd visas för skog och mark (skogsbrandsrisk) och även specifikt för områden med torrt fjolårsgräs (gräsbrandsrisk). Till exempel bör du avstå från att grilla och elda när brandrisken är 5. Mycket stor (röd) och 6. Extremt stor (röd-lila).

Mer detaljerade råd finner du genom att klicka på eldflammorna med brandrisknivåerna för respektive tidpunkt. I fliken Brandsäkerhet i appen finns även information om hur du kan anpassa andra aktiviteter efter rådande och kommande brandrisk, till exempel om du ska använda motorsåg eller köra terränghjuling (fyrhjuling) i skog och mark. Brandriskprognoserna produceras av SMHI på uppdrag av MSB. Det är samma prognoser som SMHI kommunicerar som riskmeddelande på sin webbsida, i sin app och till media.

Längst ned på startsidan Sök prognos finns även ”MSB informerar” där du kan läsa aktuella notiser om brandrisk och appen.

Kontrollera status för eldningsförbud

När brandrisken är stor kan kommunen eller länsstyrelsen införa förbud mot att elda och grilla i skog och mark. Det är alltid viktigt att du kontrollerar om det är tillåtet att elda och grilla innan du tänder en eld eller grill i skog och mark.På startsidan (fliken Sök prognos) i appen Brandrisk Ute kan se statusen för eldningsförbud för kommunen eller länet som du befinner dig i, eller för platsen som du har sökt fram. Genom att trycka på statusen för eldningsförbudet får du upp mer information.

Statusen för eldningsförbud är angivet enligt:

  • Inget eldningsförbud
  • Eldningsförbud
  • Skärpt eldningsförbud
  • Annat eldningsförbud

Vid "Statusen gäller sedan" ges datum för när statusen senast uppdaterades, om denna information finns tillgänglig. Ofta ges även en länk till aktuell kommun eller länsstyrelses webbplats, där du kan läsa mer detaljer om vad som gäller samt detaljer om eventuella eldningsförbud.

Informationen om eldningsförbudet hämtas från länsstyrelsernas karttjänst över aktuella eldningsförbud.

Länsstyrelsernas karttjänst över eldningsförbud på krisinformation.se

Kartor - få en överblick av brandrisken

Applikationens kartor ger en överblick av brandrisken upp till fem dygn framåt för hela landet. Kartlagret som först visas är den sammanvägda brandrisken. Det är även möjligt att visa fördjupade prognoser för skogsbrandsrisk (max), skogsbrandsrisk (dygn), bränsleuttorkning skog samt gräsbrandsrisk. Det är även möjligt att slå av raster samt läsa en förklaring av de olika kartlagren.

Genom att trycka på ”i” kan du visa eller dölja färgförklaringar i kartan. Du kan även zooma i kartorna. Genom att trycka på en plats i kartan kan du få upp brandriskprognos för den platsen. Dina favoriter visas också på kartan (det är möjligt att slå av i Inställningar).

Favoriter

Här finns dina favoritplatser så att du direkt kan visa brandriskprognoser för dem platser som du har sparat som favoriter. Du kan även jämföra aktuell brandrisk för dina favoritplatser.

För att spara en plats trycker du på hjärtat ”Spara som favorit” i applikationens startflik (fliken Sök prognos) eller så kan du trycka i kartan och därefter trycka på knappen ”Spara plats som favorit”.

Du kan även döpa om och radera dina favoriter. Det är även möjligt att sortera favoriterna efter olika kriterier. Om du trycker på stjärnan visas den favoriten högst upp, oavsett sortering.

Dela brandrisker

Du kan dela med dig av brandriskprognoserna där du är eller för sökt ort. Detta gör du genom dela-funktionen som du finner om du är i startfliken (fliken Sök prognos) och trycker på någon av brandrisknivåerna (eldflammorna) för olika tidpunkter. En bild skapas. Du kan dela denna bild genom till exempel mms, e-post eller som inlägg i sociala medier såsom Facebook, Instagram och X.

Om du till exempel vet med dig att en familjemedlem eller kompis befinner sig på, eller ska resa till en ort, kan du söka rätt på brandrisken för den orten och dela med dig av brandrisken och sprida kunskap om säker eldning.

Brandsäkerhet

I fliken Brandsäkerhet finner du mer information om brandrisk och hur du minskar risken att starta bränder i skog och mark. I Brandsäkerhet kan du ta del av:

  • Hur du kan anpassa din aktivitet efter rådande och kommande brandrisk, till exempel om du planerar att grilla och elda i skog och mark eller om du planerar att använda motorsåg, röjsåg eller andra handredskap.
  • Förklaring av brandrisknivåer.
  • FAQ – vanliga frågor och svar om brandrisk och eldning.
  • Instruerande filmer om brandsäkerhet.
  • Intressanta fakta om brandsäkerhet och hur bränder uppstår.
  • Guider för säker eldning mm.

Det är även möjligt att söka i brandsäkerhet.

Mer – om appen

Här kan du läsa en sammanfattande text om Brandrisk Ute och få en introduktion till hur du kommer igång med appen. Du kan även läsa mer om tillgänglighet och integritetspolicy samt ta del av MSB:s andra applikationer.

Vi arbetar ständigt med att förbättra Brandrisk Ute och din åsikt är viktig. Här kan du även få information om hur du kan kontakta MSB om du har någon fråga eller synpunkt om appen (se kontaktinformation längst ner på denna webbsida).

Mer – inställningar

I Inställningar finner du flera inställningsmöjligheter:

  • Det är möjligt att välja svenska eller engelska som språk i appen. Det språk som används från början är språket enligt inställningen i din mobiltelefon/surfplatta.
  • Du kan slå av och på visning av favoriter på kartan.
  • Du kan slå av och på auto-zoom i kartan. Om auto-zoom är aktiverat zoomas kartan automatiskt till din aktuella plats.
  • Du kan välja vilken av flikarna i appen som ska vara startflik. Välj mellan Sök prognos, Karta, Favoriter eller Brandsäkerhet.

API

Via ett öppet API (programmerbara gränssnitt) är det möjligt att erhålla brandriskprognoserna från appen Brandrisk Ute. Det kan till exempel vara användbart om du utvecklar egna applikationer och vill visa brandriskprognoserna i din applikation.

Här är en förklaring av brandriskparametrarna:

  • Sammanvägd brandrisk (riskIndex): Samlad bedömning av Skogsbrandsrisk, Bränsleuttorkning skog och Gräsbrandsrisk där det generellt används det maximala av dessa. Om exempelvis Skogsbrandsrisk och Bränsleuttorkning är mycket liten, men gräsbrandsrisken är stor, så visas den sammanvägda brandrisken som ”4. Stor brandrisk”.
  • Sammanvägd skogsbrandrisk (woodIndex): Sammanvägning på liknande sätt, men enbart för skog. Generellt väljs det högsta värdet av Skogsbrandsrisk och Bränsleuttorkning skog.
  • Skogsbrandsrisk (fwiIndex)
  • Bränsleuttorkning skog (combustibleIndex)
  • Gräsbrandsrisk (grassIndex)

Beskrivning av appens API (Swagger)Användarvillkor för API Brandrisk Ute

Kontakt

Har du frågor eller synpunkter om appen Brandrisk Ute? Kontakta oss!

brandriskute@msb.se

Till toppen av sidan