Till innehåll på sidan

Klara, färdiga ...

Vet du vad du ska göra om vardagen vänds upp och ned? I en kris blir många saker vi tar för givna plötsligt problem som måste lösas. Att göra ingenting är egentligen inte ett alternativ: ingen vill frysa eller svälta.

På den här sajten kan du läsa mer om varför du och alla andra är viktiga i en krissituation. Och vad du kan göra för att förbereda dig bättre.

Vem är du i krisen?

Quiz: Vem är du i krisen?

Vilka skills skulle du ha användning för i en kris? Vårt quiz ger dig svaret.

Hjälp Sverige klara en kris

Om du ser till att du alltid kan klara dig utan samhällets stöd i minst en vecka så hjälper du till att höja Sveriges beredskap. Ju fler som kan klara sig själva, desto mer kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa de som verkligen har svårt att klara sig på egen hand. Här är fem punkter som du behöver ha koll på:

 • Mat
 • Vatten
 • Värme
 • Kommunikation
 • Viljan att hjälpa varandra
Lär dig mer om krisberedskap

Ljudet av en kris. Tricken för att klara den.

Lyssna på ljuddramat Klara färdiga, om hur vardagen vänds upp och ner. Lyssna också på eftersnacket där en krisexpert kommer med användbara tips. Finns där poddar finns!

Ställ upp redan nu

Sverige behöver frivilliga som kan bidra. Det finns 18 frivilliga försvarsorganisationer med ett särskilt ansvar att stötta människor och samhället när det behövs. Om du vill kan du gå med i någon av dem. Det finns till exempel organisationer för den som är intresserad av hundar, sjukvård, fallskärmshoppning eller bilar.

Du är en del av Sveriges beredskap

 • Vad är det vi skyddar?

  Vår vardag kan påverkas av många olika saker: det kan till exempel vara en vattenläcka, en storm, en IT-störning eller krig i ett närliggande land. Att vara förberedd och hjälpa till handlar i slutändan om att skydda liv och hälsa, vårt samhälle, vår demokrati, våra friheter och rättigheter.

 • Hur kan jag hjälpa till?

  Var förberedd! Hur förberedd du själv är påverkar hur Sverige kan klara en kris eller ytterst krig. Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Se till att ha hemberedskap och kunskap om hur samhället fungerar vid en kris.

  Lär dig mer om hemberedskap

  Engagera dig – prata med andra om vad som kan hända vid en kris och hur ni kan hjälpas åt, till exempel med dina grannar eller i din förening. Du kan också gå med i någon av de frivilliga försvarsorganisationerna eller någon annan organisation.

  Frivilliga försvarsorganisationer

 • Vad behöver jag ha hemma för att klara mig i en kris?

  Vad är det viktigaste att ha hemma? Här är en checklista:

  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa.
  • Mat och vatten för en vecka.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
  • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit och mensskydd.
  • Extra batterier, laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
  • Lista på papper med viktiga telefonnummer.

  Om du ser till att bocka av den här listan redan nu så har du möjlighet att lägga energi och kraft på att hjälpa andra om krisen kommer. 

 • Om jag känner oro?

  Vi vet att det kan kännas jobbigt att föreställa sig en kris. Det är bra att komma ihåg att risken för ett krig i Sverige är väldigt liten.

  Du behöver inte vara orolig, men vi kan inte heller styra över våra känslor. Om du blir rädd av något du hör, ser eller läser så är det alltid bra att prata med någon om det. Vi behöver varandra – särskilt när vi är rädda och oroliga.

  Hela idén med det civila försvaret är att stärka samhället för att förebygga och hantera kriser och ytterst krig. Genom att förbereda oss på kriser och katastrofer så minskar vi också risken för att bli hårt drabbade. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

  Läs om oro på Krisinformation.se

 • Totalförsvaret, militärt försvar och civilt försvar – vad är det?

  Totalförsvaret är det civila försvaret och det militära försvaret tillsammans.

  Det civila försvaret ansvarar för att det som måste fungera kan fungera också i kris eller krig. Till exempel sjukvård, barnomsorg, transporter, internet, radio och tv. Men också att vi har tillgång till vatten, värme och mat.

  Myndigheter, kommuner, regioner, organisationer, företag och personer som du spelar en viktig roll i det civila försvaret. Ett starkt civilt försvar behövs för att kunna försvara Sverige.

  Försvarsmakten ansvarar för vårt militära försvar som ska försvara vårt land och våra gränser.

  Alla har en uppgift om Sverige hotas och tillsammans bildar vi totalförsvaret – som skyddar och försvarar landet, vår frihet och rätten att leva som vi själva väljer. Tillsammans är vi starka.

 • Vad är totalförsvarsplikt?

  Totalförsvarsplikten omfattar alla svenska medborgare och stadigvarande boende i Sverige mellan 16 och 70 år. Den består av tre delar; värnplikt, civilplikt (vilande idag) och allmän tjänsteplikt. Med den allmänna tjänsteplikten kan du bli skyldig att hjälpa till med sådant som behövs i samhället. Det kan handla om att visa vägen, dela ut vatten, mat eller information.

  Läs mer om totalförsvarsplikten

 • Behöver du information på andra språk? Do you need information in other languages?

Klara färdiga också som novell

Hela boken på ett ställe.

 • För dig som är vårdnadshavare

  Varför informerar MSB om detta?

  MSB går ut med budskapet “Klara, färdiga” till Sveriges 16-åringar för att påminna om vikten av kriskoll och informera om hur vi alla är en del av Sveriges beredskap. Det gör vi som resultat av ett uppdrag från regeringen som vi fick 2021. Uppdraget går ut på att utbilda 16-åringar i krisberedskap och civilt försvar.

  Skälen till uppdraget är att vi alla behöver hjälpas åt vid en kris, krigsfara eller ytterst krig. Då är det viktigt att vi alla vet vilka möjligheter det finns att bidra.

  Diskutera tillsammans

  Fundera och diskutera tillsammans med din ungdom om hur en kris kan påverka er, hur ni kan bidra och vad som är bra att ha hemma. Ni kan föreställa er ett scenario, till exempel en storm, en översvämning eller en it-störning som påverkar elförsörjningen. Utgå från scenariot i ert samtal. Ni kan också använda er av MSB:s övningar och filmer som tagits fram för att skapa dialog.

  Skriv ut eller beställ scenarioövning Hur förberedd är du?
  Titta på vår filmserie Rädd eller beredd?

  Så pratar du med din ungdom om oro

  Vi vet att det kan känns jobbigt att föreställa sig en kris, men det är viktigt för alla att känna till hur samhället fungerar när något händer och hur alla kan bidra. Genom att förbereda oss på kriser och katastrofer minskar vi också risken för att bli hårt drabbade. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

  Vi kan inte styra över våra känslor. Om oro uppstår nu eller under en kris är det viktigt att du som vårdnadshavare kan förmedla lugn och trygghet. Låt inte din egen eventuella oro ta över ert samtal.

  Här är några tips för att prata om tuffa situationer:

  • Ta oron på allvar. Utgå inte från att ungdomar oroar sig för samma saker som du kanske gör.
  • Våga fråga. Undrar din ungdom något? Hur känns det just nu?
  • Svara rakt och tydligt. Förlita dig bara på trovärdiga källor så att du kan svara med korrekt och aktuell information.
  • Det är okej att säga att du inte vet något, men att du kan ta reda på mer så att ungdomen slipper gå och undra.
  • Ta del av innehåll tillsammans. Om ni läser samma artikel eller kollar på ett tv-program kan ni passa på att resonera kring ämnet.
  • Prata om källkritik. På sociala medier kan rykten spridas snabbt. Se till att lyfta det och hur man identifierar falsk information.
  • Berätta om vikten av kriskoll. Genom att tillsammans bygga upp hemberedskap skapar ni en gemensam trygghet.
  • Visa vilka kanaler som gäller för samhällets krisinformation, till exempel Krisinformation.se och Sveriges Radio P4.

  På BRIS hemsida kan du läsa om hur du kan prata med ditt barn om kriget i Ukraina.

  BRIS

Till toppen av sidan