Förvaring av explosiva varor
Den som hanterar explosiva varor behöver oftast någonstans att förvara dessa. Förvaring omfattas av regler i både lag och föreskrifter och kräver tillstånd från kommunen eller MSB. Dock finns det undantag från tillståndskravet i vissa fall för ammunition och pyrotekniska artiklar.
På den här sidan
- Regler för förvaring
- Tillstånd till förvaring
- Undantag från tillståndsplikten
- Begärlighetsgrader
- Förvaring av stenspräckare
- Förvaring i samband med försäljning av explosiva varor
- Zonindelning av riskområden
- Dagbok, identitetsmärkning och registerhållning
- Skyltning vid förvaring
- Förvaring i bostad
- Riskgrupper
När explosiva varor inte används måste de förvaras på ett sådant sätt att de inte utgör en fara för omgivningen och att obehöriga inte kan komma åt dem. Det åstadkoms genom att förvara dem i förråd där:
- Varorna är skyddade mot yttre påverkan och tillgrepp.
- Risken för oavsiktlig antändning minimeras.
- Omgivningen är skyddad om en explosion skulle inträffa i förrådet.
Skyddet i första punkten åstadkoms genom att ställa krav på förrådets konstruktion. Oavsiktlig antändning undviks genom att inte samförvara t.ex. sprängämnen och tändmedel, hålla god ordning och ställa särskilda krav på elinstallationer i förrådet.
Skyddet för omgivningen i tredje punkten åstadkoms genom att placera förrådet på en plats så att konsekvenserna för omgivningen begränsas om en explosion skulle inträffa i förrådet. ”Omgivningen” omfattar både människors liv och hälsa, egendom och miljön.
Regler för förvaring
Förvaring är en typ av hantering enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE). Regler som gäller förvaring av explosiva varor finns i LBE och i 9 kapitlet i MSB:s föreskrifter MSBFS 2025:2 om hantering av explosiva varor. 9 kapitlet innehåller bestämmelser för aktsamhetskrav, avstånd till skyddsvärda, tillgreppsskydd, brand- och åskskydd, skyltning, förvaring i bostad, i bergutrymme, vid försäljningsställe och i flyttbart förråd.
Inom Försvarsmakten tillämpas i stället IFTEX, Försvarsmaktens instruktion för förvaring och transport av ammunition och övriga explosiva varor.
I enskilda fall och om det finns särskilda skäl till det kan undantag från förvaringsbestämmelserna medges av MSB.
MSBFS 2025:2 föreskrifter om hantering av explosiva varor
Tillstånd till förvaring
Tillstånd till förvaring prövas av kommunen eller MSB.
- Tillstånd till förvaring för verksamheter som använder eller saluför explosiva varor utfärdas av den kommun där förvaringen ska äga rum.
- Tillstånd till förvaring i anslutning till tillverkning, destruktion med fler prövas av MSB, oftast i samband med prövning av tillstånd till tillverkning, destruktion med fler.
- Försvarsmaktens tillstånd till förvaring av explosiva varor på fasta platser prövas av MSB.
- Ett tillstånd gällande förvaring i flyttbart förråd utfärdat av en kommun gäller även i andra kommuner.
Undantag från tillståndsplikten
Det finns tillfällen då förvaring får ske utan tillstånd. Undantagen finns i 13 § förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor och i 2 kapitlet i MSBFS 2025:2. Några av undantagen gäller den som:
- har tillstånd att inneha skjutvapen det vill säga vapenlicens, behöver inget annat tillstånd för att förvara ammunition och tändhattar avsedda för dessa vapen,
- har tillstånd att inneha skjutvapen och tillverkar ammunition för eget bruk till dessa vapen får förutom ammunition och tändhattar även förvara upp till 5 kg krut utan annat tillstånd,
- förvarar pyrotekniska artiklar enligt bilaga 1 till MSBFS 2025:2 (bland annat patroner för bultpistoler, salutskott, nödraketer och vissa fyrverkerier) behöver inte tillstånd enligt de särskilda villkor som gäller i bilagan.
- är deltagare till paintball- eller airsoftaktiviteter och förvarar högst 1 kg simuleringsartiklar i kategori P1 avsedda för paintball- eller airsoftaktiviteter,
- är företag inom jordbrukssektorn och förvarar högst 3 kg raketer i kategori P1 avsedda för skrämsel i syfte att motverka skador av vilt,
- inom näringsverksamhet, till exempel verkstad, återförsäljare, bilskrot, eller undervisning förvarar högst 10 PU – pyroteknisk utrustning för fordon, t.ex. krockkuddar, behöver inte tillstånd till förvaring. Återförsäljare behöver dock alltid tillstånd till försäljning, oavsett antal.
Begärlighetsgrader
En explosiv vara graderas efter stöldbegärlighet i en av de tre begärlighetsgraderna A, B och C, där A är mycket stöldbegärliga, B stöldbegärliga och C mindre stöldbegärliga.
I bilaga 9 till MSBFS 2025:2 anges begärlighetsgraden för olika explosiva varor.
Begärlighetsgraden avgör hur starkt förrådets tillgreppsskydd ska vara.
Förvaring av stenspräckare
Vid förvaring av stenspräckare är det viktigt att komma ihåg att att patronerna har samma begärlighetsgrad som tändarna, begärlighetsgrad B, stöldbegärliga. Förrådets tillgreppsskydd ska uppfylla krav i normen SSF 3492 eller motsvarande. Ett vapenskåp eller liknande säkerhetsskåp som uppfyller normen SSF 3492 anses tillräckligt.
Förvaring i samband med försäljning av explosiva varor
Vid försäljning av explosiva varor i lokaler där allmänheten har tillträde uppstår en speciell situation. Föreskrifternas krav på avstånd till skyddsvärda objekt kan oftast inte uppfyllas, då skulle knappast någon försäljning av till exempel fyrverkerier tillåtas. Därför finns särskilda bestämmelser för förvaring vid försäljningsställen i 9 kap. 38-40 §§ MSBFS 2025:2.
-
Mer om förvaring av explosiva varor vid försäljningsställen
Vid försäljning av explosiva varor i lokaler där allmänheten har tillträde kan kravet på avstånd till skyddsvärda objekt vid förvaring oftast inte uppfyllas. Därför finns särskilda bestämmelser för förvaring vid försäljningsställen.
I sådana lokaler får explosiva varor förvaras utan de avstånd till skyddsvärda objekt som annars krävs vid förvaring om
- externa skyddsvärda objekt, det vill säga skyddsvärda anläggningar, byggnader med fler, i närområdet samt
- människor som vistas i angränsande lokaler i byggnaden
ändå kan anses ha ett tillräckligt skydd mot explosion. Detta åstadkoms genom att endast tillåta förvaring av begränsade mängder explosiva varor som inte har så stor sprängkraft och genom särskilda krav på förrådens konstruktion.
De explosiva varor som omfattas är produkter i riskgrupp 1.3 och 1.4 (mindre mängder svartkrut i riskgrupp 1.1 kan också tillåtas) såsom fyrverkerier, ammunition till handeldvapen, röksvagt krut och tändhattar.
Enligt bestämmelserna i 9 kap. 38 § MSBFS 2025:2 får följande mängder (nettovikter) förvaras utan avståndskrav i eller i anslutning till försäljningslokal:
- Högst 100 kg explosiva varor i riskgrupp 1.3 och 1.4 samt högst 10 kg svartkrut i riskgrupp 1.1.
- Om varorna hindras från att spridas vid antändning, upp till 200 kg explosiva varor i riskgrupp 1.3 och 1.4.
- Om förrådets brandskydd förstärks till minst EI60, varorna förvaras glespackat (det vill säga högst 10 kg nettovikt/m3 förrådsvolym) och hindras från att spridas vid antändning, upp till 1000 kg i riskgrupp 1.3 och 1.4.
Exempel på sätt att hindra de explosiva varorna att spridas vid antändning är att placera dem i burar av stål, rum med betong- eller tegelväggar och ståldörrar eller skåp av plåt. Gipsväggar och dörrar av trä anses otillräckliga för att säkert förhindra spridning. Om plåtskåp används måste dessa vara tillräckligt starka så att de inte öppnas av trycket från explosionerna vid en antändning. Burar är mest lämpliga till fyrverkerier medan säkerhetsskåp enligt SSF 3492 för ammunition och krut uppfyller både kravet på tillgreppsskydd och hindrar varorna från att spridas vid antändning.
Fyrverkerier får tas ur förrådet och ställas fram på en försäljningsplats när försäljning pågår om de hålls under uppsikt och endast är åtkomliga för försäljningspersonalen (9 kap. 39 § MSBFS 2025:2).
Fyrverkerier i kategori F1 som får säljas utan tillstånd får förvaras åtkomliga utan uppsikt i försäljningslokal (9 kap. 40 § MSBFS 2025:2).
Zonindelning av riskområden
Områden där explosiva varor hanteras så att risk för antändning kan uppstå ska indelas i zoner utifrån risken för spridning av explosivämnen i form av damm eller ånga m.m. Zonindelningen ska genomföras och dokumenteras i en klassningsplan enligt bestämmelser i 6 kap. i MSBFS 2025:2. Förvaring av explosiva varor i slutna förpackningar där explosiva ämnen normalt inte kan spridas klassas som zon E3.
-
Mer om zonindelning och utrustning inom riskområden
Områden där explosiva varor hanteras så att risk för antändning kan uppstå ska indelas i zoner utifrån risken för spridning av explosivämnen. Särskilda krav ställs på utrustning som ska användas i dessa riskområden.
Om det vid hanteringen finns risk att explosiva ämnen eller blandningar kan spridas inom ett område i form av damm, ånga, kondensat eller sublimat så att antändningsrisk kan uppstå, ska detta område delas in i en eller flera av zonerna E1, E2 eller E3. Valet av zon görs beroende på hur stor spridningsrisken anses vara där zon E1 innebär stor risk och zon E3 förekommer vid förvaring i slutna förpackningar där spridning inte kan ske.
Zonindelningen ska dokumenteras i en klassningsplan som ska finnas tillgänglig på platsen. Lämpliga anvisningar för zonindelning och klassningsplaner finns i Svensk standard SS 421 08 24. Klassningsplan ska finnas även för förråd som saknar invändiga elinstallationer.
Utrustning inom riskområden
Elektrisk utrustning, maskiner och övrig utrustning som ska användas inom riskområden måste vara särskilt anpassad för detta så att utrustningen inte ska kunna orsaka antändning. Anvisningar för val av elutrustning till riskområden finns i Svensk standard SS 421 08 25.
Zonindelning och elektrisk utrustning vid förvaring av explosiva varor
Vid förvaring av explosiva varor i slutna förpackningar kan explosivämnen normalt inte spridas. Därför klassas alla vanliga förråd som zon E3. Elektrisk utrustning i zon E3 ska ha minst kapslingsklass IP 4X, vara fast installerad och endast avsedd för belysning, uttag, larm, sprinkler, lyftanordning eller portmanöver. Alla installationer måste dock vara utförda av behörig elektriker.
Föreskrifter för zonindelning och utrustning inom riskområden
Bestämmelser om zonindelning och utrustning inom riskområden finns i 6 kap. MSBFS 2025:2.
Dagbok, identitetsmärkning och registerhållning
Den som förvarar sprängämnen, sprängkapslar eller detonerande stubin ska föra dagbok över sin förvaring och kunna redovisa dagsaktuella uppgifter om innehavet i varje förråd enligt bestämmelserna i 9 kap. 13 § MSBFS 2025:2.
Den som förvarar identitetsmärkta explosiva varor för civilt bruk vilka omfattar sprängämnen, tändmedel och krut ska föra register över dessa enligt bestämmelserna i 7 kap. MSBFS 2025:2.
Mer om identitetsmärkning och registerhållning
Skyltning vid förvaring
Vid tillståndspliktig förvaring av explosiva varor ska förrådet vara försett med varningsskylt för explosiva varor, förbudsskylt mot rökning och öppen eld och informationsskylt med den största mängd explosiva varor som får förvaras där enligt bestämmelserna i 9 kap. 32-34 §§ MSBFS 2025:2.

Exempel på skylt.
Förvaring i bostad
I bostad får högst följande mängder förvaras
- 5 kg krut och tändhattar i riskgrupp 1.3 eller 1.4,
- 5 kg (nettovikt) pyrotekniska artiklar i riskgrupp 1.3 eller 1.4 och
- 20 kg (nettovikt) ammunition till handeldvapen i riskgrupp 1.3 eller 1.4. Detta gäller annan ammunition än till vapen som innehavaren har tillstånd att inneha enligt vapenlagen.
Explosiva varor i riskgrupp 1.1, 1.2 och 1.5 (till exempel svartkrut, sprängämnen och sprängkapslar) får inte förvaras i bostad.
Riskgrupper
Explosiva varor indelas i riskgrupperna 1.1-1.6 beroende på vilka egenskaper de har. Indelningen har sitt ursprung i FN:s modellregelverk för transport av farligt gods.
För en närmare beskrivning av riskgrupperna, se bilaga 7 till föreskrifterna MSBFS 2025:2.