Tvärgående perspektiv
MSB:s insatser ska bidra till att främja en hållbar samhällsutveckling som stärker resiliensen i hela samhället och inkluderar och kommer hela befolkningen i värdlandet tillgodo. Genom att integrera ett jämställdhets-, rättighets-, och miljö- och klimatperspektiv i alla insatser når vi hållbara och effektiva resultat och arbetar i linje med svensk lagstiftning och biståndspolitik, samt globala och EU strategier och ramverk.
På den här sidan
- Miljö och klimat
- Varför miljö och klimat i MSB:s arbete och insatser?
- Hur jobbar MSB med miljö och klimatperspektivet i insatser?
- Verktygslåda med praktiska råd för miljö- och klimatintegrering
- Jämställdhet och mänskliga rättigheter
- Varför jämställdhet och mänskliga rättigheter i MSB:s insatser?
- Hur jobbar MSB med jämställdhet och mänskliga rättigheter i insatser?
- Verktygslåda med praktiska råd för ökad jämställdhet och mänskliga rättigheter
I den internationella verksamheten arbetar MSB med miljö och jämställdhet tvärgående och som insatsspecifikt stöd.
Miljö och klimat
Miljö- och klimatrelaterade utmaningar har länge fått begränsad uppmärksamhet i förhållande till allvarsgraden i konsekvenserna. En accelererande klimatförändring, utarmning av ekosystem samt förlust av biologisk mångfald är bidragande faktorer som driver katastrofer, konflikter och humanitära kriser.
Konsekvenserna av en utarmad miljö och föränderligt klimat drabbar alla, men ofta de mest sårbara allra hårdast. Dessa utmaningar understryker behovet av att arbeta utifrån ett holistiskt och resiliensstärkande perspektiv med syfte att förebygga, hantera och minska konsekvenserna av katastrofer, konflikter och krig.
MSB:s uppdrag att verka för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld innebär att verka för en ekologiskt, social och ekonomiskt hållbar samhällsutveckling där vi värnar kommande generationers liv och hälsa. Klimatbistånd utgör även en av regeringens tematiska prioriteringar.
Varför miljö och klimat i MSB:s arbete och insatser?
MSB är miljöcertifierad enligt ISO 14001 med ett utvecklat ledningssystem för miljö, inklusive en uttalad miljöpolicy, med syfte att systematisera arbetet inom dessa områden och därmed ha verktyg för att uppnå ständiga förbättringar.
MSB har som statlig myndighet ett långtgående ansvar att säkerställa efterlevnad av lagkrav samt nationella och internationella konventioner som förbinder myndigheten kring hållbarhetsåtaganden. MSB har även till exempel ett långtgående ansvar kring att efterleva Sveriges miljömål. MSB ska enligt förordning även initiera, stödja och följa upp klimatanpassningsarbetet inom vårt ansvarsområde.
MSB verkar i Sverige och internationellt. Vi deltar i flera internationella samarbeten inom bland annat Norden, EU och FN. FN utgör en viktig kanal för Sveriges humanitära arbete och MSB är en aktör i det gemensamma arbetet för att bekämpa fattigdom, främja en hållbar utveckling och bekämpa klimatförändringarna. Stärkandet av miljö och hållbar utveckling inom Agenda 2030 och i Sendairamverket är andra prioriterade områden för MSB inom ramen för samarbetet med FN. Utifrån MSB:s uppdrag kan vi bidra till flera av de globala målen i Agenda 2030, däribland Mål 11-Hållbara städer och samhällen, Mål 13-Bekämpa klimatförändringarna, Mål 16-Fredliga och inkluderande samhällen samt mål 17-Genomförande och globala partnerskap.
Miljö-och klimathänsyn är ett prioriterat område för MSB:s insatsverksamhet, både som en egen operativ leverans och som tvärgående perspektiv. Genom MSB:s insatser stärks statliga och internationella aktörer att tillämpa ett miljö- och klimatperspektiv i sitt arbete före, under och efter katastrofer eller konflikter.
Det kan även innebära miljö- och klimatanpassning i nexus mellan humanitärt, fredsfrämjande och utvecklingssamarbete eller att belysa och koppla åtgärder till sambandet mellan miljö, klimat och säkerhet.
Utöver detta ska MSB:s arbete även bidra till att både insatser och samarbetspartners har så låg negativ miljö- och klimatpåverkan som möjligt.
Inom MSB:s internationella verksamhet ska miljölagstiftningen i insatslandet efterlevas, samtidigt som MSB ska eftersträva att följa svensk miljölagstiftning då denna ofta är mer reglerad än miljölagstiftningen i samarbetsländerna.
Hur jobbar MSB med miljö och klimatperspektivet i insatser?
MSB integrerar ett miljö- och klimatperspektiv i utveckling, genomförande och uppföljning av all insatsverksamhet. För att systematisera arbetet har MSB ett graderingssystem för att tydliggöra om en insats har hög, medel eller låg påverkansmöjlighet på miljö och klimatområdet.
MSB har specialistkompetens avseende miljö och miljöintegrering i insatsverksamheten, inklusive interna miljörådgivare, miljöfokalpunkter samt en samlad miljöexpertis i resursbasen med möjlighet att nyttja experterna både till miljöspecifika insatser men även som miljörådgivare i fält.
MSB:s Code of Conduct ger riktlinjerna för insatspersonals agerande och uppförande på insats. Där poängteras individens egna ansvar för hur miljöfrågan hanteras under insats. Där betonas även att var och en aktivt bör bidra till att minimera negativ miljöpåverkan och arbeta för en hållbar utveckling.
Praktiska exempel på hur MSB arbetar med frågorna kan handla om att bygga anläggningar på ett miljö -och klimatmedvetet sätt, att sekondera miljöexpertis till strategiskt viktiga positioner eller att integrera miljöperspektivet i utbildning -och övningsverksamhet.
Internt arbetar MSB aktivt med att öka kunskapen, för insatspersonal såväl som personal på MSB, om utmaningar kopplat till miljöfrågor i områden där MSB har verksamhet och hur insatser kan anpassas utifrån miljöperspektivet.
Verktygslåda med praktiska råd för miljö- och klimatintegrering
MSB har utvecklat ett antal verktyg som kan komma till stöd för insatspersonal i nationella och internationella insatser. I verktygslådan finns bland annat hållbarhetssttandards för byggnationer som exempelvis kan verka som stöd vid campinsatser som möjligör humanitär närvaro. Det finns även ett verktyg som heter Practical guideline for integrating gender, human rights and environmental issues in Disaster risk management med vägledning inom ett antal områden som berör katastrofriskhantering, bland annat värdlandsstöd och tidiga varningssystem. Dessutom finns material som kan stödja genomförande av utbildning och övningsverksamhet inom miljöområdet.
Även om flera verktyg riktar sig främst till internationell insatspersonal, är många av verktygen även användbara för nationella insatser och andra myndigheter och organisationer som arbetar med krishantering, resiliensstärkande och fredsfrämjande verksamhet.
Jämställdhet och mänskliga rättigheter
Genom MSB:s insatser stärker vi aktörer i Sverige och andra länder att tillämpa ett jämställdhets- och rättighetsperspektiv i sitt arbete. Stor vikt ligger vid att skydda och förbättra situationen för risk-utsatta och marginaliserade grupper i samhället, så som kvinnor, flickor, äldre, personer med funktionsnedsättningar och andra minoritetsgrupper, samt att främja deras deltagande i krishanteringsarbete. Utöver att MSB stöttar aktörer med expertis inom jämställdhetsintegrering, inkludering och förebyggande och hantering av könsrelaterat våld, ska ett jämställdhets- och rättighetsperspektiv integreras i utveckling, genomförande och uppföljning av all insatsverksamhet.
Varför jämställdhet och mänskliga rättigheter i MSB:s insatser?
Kriser påverkar inte alla i ett samhälle på ett likvärdigt sätt. Olika människor har olika förutsättningar och möjligheter att förbereda sig för och klara av naturkatastrofer, kriser eller krig.
MSB tillämpar ett rättighetsbaserat arbetssätt i alla insatser. Arbetet utgår från de mänskliga rättigheterna och innebär att vi arbetar för att främja befolkningens möjlighet att åtnjuta sina rättigheter innan, under och efter en kris. Bristande jämställdhet är fortsatt en utmaning för kvinnor och flickor att åtnjuta sina rättigheter. Att främja jämställdhet är därför ett viktigt område att fokusera på inom ramen för ett rättighetsbaserat arbete och MSB arbetar aktivt för att stärka kvinnors position i samhället, både nationellt och internationellt.
Utan kunskap om och fokus på dessa perspektiv vid planering, genomförande och uppföljning av insatser riskerar MSB att missa viktiga risk-utsatta målgrupper, inte möta den mångfald av behov som finns i befolkningen eller stärka resiliens i samhället där behoven är som störst.
Integrering av ett jämställdhets- och rättighetsperspektiv i MSB:s insatser är därför en förutsättning för att nå hållbara och effektiva resultat som stärker resiliens i hela samhället och inkluderar och kommer hela befolkningen till godo.
MSB har också skyldighet att arbeta mot detta mål, inte bara ur rättvise- och demokratisynpunkt, utan för att leva upp till de lagar, konventioner och resolutioner som Sverige förbundit sig till. Arbetet grundas i MSB:s styrning och utgår bland annat från Sveriges nationella handlingsplan för genomförande av Sveriges nationella handlingsplan för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2024–2028. Internt arbetar MSB utifrån en hållbarhetsstrategi som formulerar att ett hållbarhetsperspektiv ska vara en integrerad del av hela myndighetens verksamhet, där jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter utgör en del för att främja social hållbarhet.Sveriges nationella handlingsplan för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2024–2028
Hur jobbar MSB med jämställdhet och mänskliga rättigheter i insatser?
MSB integrerar ett jämställdhets- och rättighetsperspektiv i utveckling, genomförande och uppföljning av all insatsverksamhet. För att systematisera arbetet har MSB ett graderingssystem för att tydliggöra om en insats har hög, medel eller låg påverkansmöjlighet på jämställdhet och utsatta gruppers situation.
En annan viktig del i arbetet är att eftersträva internationell insatspersonal med en jämn könsbalans och mångfald vad gäller ålder och bakgrund. Att kvinnor ingår i MSB:s internationella insatser är ofta en förutsättning för att kunna involvera kvinnor i arbete med krisförberedning. hantering och återuppbyggnad.
MSB:s Code of Conduct ger riktlinjerna för insatspersonals agerande och uppförande på insats. Där poängteras individens egna ansvar för hur jämställdhets- och rättighetsfrågor hanteras under insats. Där betonas även att var och en aktivt bör bidra till jämställdhet, inkludering och arbeta för en hållbar utveckling.
Praktiska exempel på hur MSB arbetar med frågorna kan handla om att bygga anläggningar på ett genus- och kulturmedvetet sätt, att stärka kvinnor lokalt genom att erbjuda anställning inom insatsen eller att ifrågasätta traditionella könsroller genom att utbilda kvinnliga mekaniker, elektriker och konvojledare. En viktig aspekt är att alltid försäkra sig om att kvinnor och andra risk-utsatta och marginaliserade grupper, så barn, äldre och människor med funktionsnedsättningar ges möjlighet att göra sin röst hörd och bidra med sina unika kunskaper och erfarenheter, där kontakt med lokala kvinnogrupper och andra civilsamhällesorganisationer utgör en viktig inkörsport.
Internt arbetar MSB aktivt med att öka kunskapen, för insatspersonal såväl som personal på MSB, om utmaningar kopplat till jämställdhet och mänskliga rättigheter i områden där MSB har verksamhet och hur insatser kan anpassas utifrån den mångfald av behov som finns i en målgrupp. och speciellt bland de mest utsatta. MSB:s personal har en avgörande roll för att vår verksamhet ska få rätt effekt och nå framgångsrika resultat. Det kan kännas som en utmanande uppgift för någon som inte är expert på frågorna, men vår erfarenhet visar att med rätt stöd kan alla bidra.
Verktygslåda med praktiska råd för ökad jämställdhet och mänskliga rättigheter
Som stöd till insatspersonal i internationella insatser har MSB Gender Equality Toolkit utvecklats. Verktygslådan är tänkt att fungera som ett uppslagsverk för att inspirera och stödja personal att anta praktiska åtgärder för att främja jämställdhet och mänskliga rättigheter i sitt dagliga arbete. Resursen erbjuder över 30 lättanvända verktyg och checklistor med praktiska tips, råd och exempel på hur perspektiven kan integreras i olika arbetsmetoder och tekniska områden.
Även om verktygen riktar sig främst till internationell insatspersonal, är många av verktygen även användbara för nationella insatser och andra myndigheter och organisationer som arbetar med krishantering, resiliensstärkande och fredsfrämjande verksamhet.