Stödstyrkan

Stödstyrkan aktiveras efter förfrågan från Utrikesdepartementet. Uppdraget är att stödja utlandsmyndigheter, det vill säga ambassader och konsulat, när många svenska medborgare eller personer med hemvist i Sverige drabbas av en allvarlig olycka eller katastrof utomlands. MSB har samordningsansvaret för Stödstyrkan.

Om det uppstår en allvarlig situation utomlands, kan många svenskar söka sig till den svenska ambassaden eller konsulatet för att få hjälp. Det kan exempelvis vara vid naturkatastrofer, stora olyckor, terrordåd eller politiska oroligheter. Utlandsmyndigheterna, det vill säga ambassader och konsulat, har oftast inte kapacitet att klara en så stor samtidig arbetsbelastning och behöver då stöd med mer personal och olika former av kompetens.

Stödstyrkan har bildats för att snabbt kunna bistå svenska medborgare och personer med hemvist i Sverige som drabbas av en allvarlig olycka eller katastrof utomlands och den aktiveras efter en förfrågan från Utrikesdepartementet. Det är Utrikesdepartementet, tillsammans med den svenska utlandsmyndigheten i det drabbade landet, som bedömer vilket behov av stöd de har. Ett exempel på när Stödstyrkan aktiverades var vid evakueringen från Afghanistan, 2021.

Stödstyrkan består av olika kompetenser

I Stödstyrkan ingår personal från MSB, Socialstyrelsen och Polismyndigheten. Vid behov aktiveras också krisstödjare från Svenska Kyrkan, Svenska Röda Korset och Rädda Barnen. Vid en insats anställs krisstödjarna av MSB.

Stödstyrkan i sig samordnas och koordineras av en insatschef från MSB. Polisen och Socialstyrelsens ansvarar i sin tur för sina respektive verksamhetsområden.

Stödstyrkans uppgifter vid en insats kan exempelvis vara att:

  • bistå med rekognoseringar och att bedöma händelsens omfattning
  • ta fram en samlad lägesbild och kommunicera den till UD och respektive ingående aktörer
  • etablera en ledningsfunktion i fält för samordning av uppdraget och fördelning av arbetsuppgifter
  • bedöma behovet av ytterligare stöd från Sverige och planera för förstärkning
  • hjälpa drabbade med information, krisstöd och sjukvård
  • eftersök och registrering av drabbade
  • bistå med att organisera transport till säker plats för drabbade
  • bistå med hantering och hemtransport av skadade och avlidna
  • bistå vid assisterad utresa och evakuering.
Till toppen av sidan