Kommunicera om beredskap

Här återfinns MSB:s utbildnings- och stödmaterial för att kommunicera om beredskap och Beredskapsveckan. Du hittar bland annat filmer för sociala medier, bilder, utskriftsvänligt material och konkreta övningar. Använd det som passar er.

Trycksaker

Nedan finns material från olika kampanjer från MSB, som kan användas i sociala medier eller för utskrift för bruk vid egna aktiviteter. 

Kriskalendern

MSB:s Kriskalender finns som en filmserie och även som tryckbar och utskrivbar pdf i A3 eller A4. Kalendern innehåller tips och övningar för hemberedskap varje månad. En robust present till personal, hyresgäster eller familjemedlemmar.

Skriv ut: Kriskalendern

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" finns översatt till många olika språk och kan användas i utbildning, aktiviteter eller för utdelning. Det finns även annat kringmaterial till broschyren som kan användas. 

Ladda ned: "Om krisen eller kriget" kommer på olika språk

Stödmaterial för att kommunicera kring "Om krisen eller kriget kommer"

Övningsscenariot "Sju dagar"

Vikfolder

En vikfolder med ett veckolångt scenario med lärande och praktiska tips. Foldern finns inte att beställa i tryckt form, men möjlighet finns för kommuner, länsstyrelser, regioner och frivilliga försvarsorganisationer att sätta sin egen logga på materialet och trycka själva eller skriva ut. I foldern finns en QR-kod som leder till det webbaserade utbildnings- och övningsverktyget som också heter "Sju dagar".

Den utskrivbara versionen kan skrivas ut på vanlig skrivare och vikas på längden till ett långsmalt format där dag sju hamnar på baksidan. 

Skriv ut: Vikfolder på svenska (pdf)Skriv ut: Vikfolder på lätt svenska (pdf)Skriv ut: Vikfolder på engelska (pdf)

Tryck upp: Vikfolder på svenska (pdf)

Tryck upp: Vikfolder på engelska (pdf)

Illustrationer

Enkla illustrationer från vikfoldern "Sju dagar".

Ladda ned: Illustrationer från "Sju dagar"

Webbutbildning

Öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och din bostadsort. Webbutbildningen "Sju dagar" tar cirka 15 minuter att genomföra.

Gå webbutbildning: "Sju Dagar"

Bilder och filmer

Tidigare kampanjbilder

Det går bra att använda bilder som tagits fram till Beredskapsveckan tidigare år. Bilderna är fria att använda vid kommunikation om krisberedskap eller Beredskapsveckan, med märkningen Foto: MSB.

Kriskalendern

Kriskalendern består av tolv korta filmer med en tillhörande stillbild och inläggstext för varje månad. Varje film fokuserar på ett tema inom beredskap, till exempel mat, värme och kommunikation.

Kortfilmer: Kriskalendern

Hemberedskap

Det finns sammanlagt fem olika kortfilmer om hemberedskap. Fyra av filmerna handlar om hemberedskap (mat, vatten, värme och kommunikation) med armbryterskan och hemberedskapsprofilen Heidi Andersson.

En femte film visar hur du lagar mat och värmer din bostad på ett brandsäkert sätt under ett strömavbrott. Du kan välja att se filmerna direkt på Youtube, eller ladda ned filmerna med inbränd text på lätt svenska eller engelska.

Filmer om hemberedskap på YoutubeFilmer om hemberedskap för nedladdning (lätt svenska eller engelsk text)

Beredskap vid matbrist (teckenspråkstolkad)

Vad kan hota tillgången på mat och vad kan du själv göra vid matbrist? Informationen är på teckenspråk och bygger på ett faktablad som MSB har tagit fram tillsammans med Livsmedelsverket. Klicka på länken och därefter på de tre prickarna i filmspelarnas nedre högra hörn för att ladda ner.

Teckenspråktolkad film: Vår beredskap vid matbrist

Sveriges totalförsvar (teckenspråkstolkad)

Informationen är på teckenspråk och bygger på ett faktablad som MSB har tagit fram. Klicka på länken och därefter på de tre prickarna i filmspelarnas nedre högra hörn för att ladda ner.

Teckenspråkstolkad film: Totalförsvar

Mallar och original 

Materialet härunder är fritt för användning samt anpassning enligt instruktion. 

Checklista

MSB har tagit fram checklista om mat som är baserad på broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som skickades till alla hushåll i november 2024. Listan ger tips på mat som mättar, ger bra energi och går att förvara länge. 

Skriv ut: Checklista för mat

Roll-ups och beachflaggor

Det finns två olika original för roll-ups respektive beachflaggor. En med texten "Beredskapsveckan" och en med texten "Du är en del av Sveriges beredskap". Båda har MSB:s logotyp och möjligheten finns för aktörer att sätta sin egen logotyp bredvid. Måtten för beachflaggan är 820x2400. Kontakta ett tryckeri för att beställa roll-ups eller beachflaggor.   

Anpassa original: 2 x roll-ups (zip)

Anpassa original: 2 x beachflaggor (zip)

Här kan du se hur filerna ser ut: 

Förhandskoll: Roll-up

Förhandskoll: Beachflagga

Utbildningsmaterial 

Utbildningsmaterialet riktar sig i första hand till skolelever, men kan i vissa fall lämpa sig även för andra målgrupper.

Diskussionsduk

Ett skolmaterial för elever 12–16 år med målet att eleverna ska känna att de själva kan påverka sin situation genom att vara mentalt förberedda på en krissituation. Till materialet hör en lärarhandledning och en elevpresentation.

Klara lärare

"Klara lärare" innehåller lektionsidéer på temat beredskap för kris och krig. Upplägget kopplar till högstadiets och gymnasiets läroplaner samt till utbildningsinsatsen "Klara färdigas" material samt den nya broschyren "Om krisen eller kriget kommer".

Klara lärare

Rädd eller beredd

Utbildningsmaterialet "Rädd eller beredd?" är en uppföljning på 2018 års version av broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Materialet innehåller en filmserie, en scenarioövning som görs i grupp och en handledning för högstadie- och gymnasieelever.

Rädd eller beredd?

Scenarier

Tre olika scenarier som kan användas för att läsa högt för en grupp, som underlag för diskussion, att iscensätta eller skriva vidare på. Framtagna av MSB tillsammans med Försvarshögskolan. 

Tipspromenad

Tio lärande frågor som passar alla åldrar. Frågorna rör egenberedskap, vad som är bra att ha hemma och hur samhället kan fungera i kris. I slutet finns en öppen utslagsfråga. Till tipspromenaden kan du skriva ut frågorna en och en. 

Till toppen av sidan