Gemensam terminologi för en förbättrad samverkan
För att stärka samverkan inom det civila försvaret har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram en ny vägledning som klargör och fördjupar innebörden av centrala planeringsbegrepp.
I MSB:s föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters åtgärder inför och vid höjd beredskap (MSBFS 2025:4) definieras olika former av planering som är avgörande för beredskapsarbetet. Syftet med den nya vägledningen är att skapa en gemensam förståelse för dessa begrepp och därmed underlätta samverkan mellan olika aktörer inom beredskapsområdet.
Planering för att skapa – och använda förmåga
I vägledningen beskrivs att planering i huvudsak kan delas upp i planering för att använda förmåga respektive för att skapa förmåga. Planering för att skapa förmåga benämns förberedande planering, som är planering som sker innan något händer, respektive responsplanering, som är planering vid en nära förestående eller pågående händelse. Planering för att skapa förmåga benämns förmågeplanering.
Utöver dessa innehåller vägledningen även en beskrivning av arbetet med långsiktig förmågeutveckling, som trots att det i nuläget inte regleras i föreskrifter, har en nära koppling till förmågeplaneringen.
Vikten av ett gemensamt språk
Den nya vägledningen vänder sig i första hand till personal vid beredskapsmyndigheter, men är även ett värdefullt stöd för andra statliga myndigheter, kommuner, regioner, företag och frivilliga försvarsorganisationer som arbetar med beredskapsplanering.
– För att vi tillsammans ska kunna bygga ett starkt civilt försvar är det viktigt att vi har ett gemensamt språk för de förberedelser vi genomför, säger Anders Eriksson, chef för planeringsenheten på MSB:s avdelning för krisberedskap och civilt försvar.
– Tillsammans med de nyligen beslutade föreskrifterna om statliga myndigheters uppgifter inför och vid höjd beredskap, ger den här vägledningen ett sådant gemensamt språk.
Vägledning: Planeringsformer inom civil beredskapsplanering.