Nyhet
Publicerad: 4 juli 2025 , Klockan 13:00

Nya uppdrag driver på utvecklingen av försörjningsberedskapen

MSB, har fått två regeringsuppdrag vars syfte är att stärka den svenska försörjningsberedskapen.

Två män och en kvinna står framför en vägg med grafer och tabeller framför sig.

Det ena uppdraget är att genomföra försörjningsanalyser för att identifiera sårbarheter, förstå beroenden och avgöra vilka beredskapsåtgärder som kommer att ge störst effekt. Det andra handlar om att formera en kontaktpunkt där privata och offentliga aktörer kan få den information de behöver inför och vid en produktionsomställning, till exempel när det gäller upphandling, EU-lagstiftning, aktuellt läge samt behov och efterfrågan vid fredstida kriser eller höjd beredskap.

– MSB välkomnar båda uppdragen. Det ger oss goda förutsättningar att driva på utvecklingen inom beredskapssystemet och att stärka försörjningsberedskapen tillsammans i beredskapssystemet, säger Mikael Frisell, generaldirektör vid MSB.

Identifiera åtgärder

Försörjningsanalys är ett kraftfullt verktyg för att identifiera åtgärder som ska stärka försörjningsförmågan och därmed Sveriges beredskap.

MSB har påbörjat arbetet med att ta fram ett metodstöd för sektorsansvariga och andra berörda myndigheter. Det handlar om att analysera behov, tillgång och övriga förutsättningar för varor och tjänster inom kritiska produktområden i det egna ansvarsområdet, samt se till att analysverksamheten genomförs enhetligt och systematiskt. Analysresultaten ska kunna användas som beslutsunderlag för att ytterligare stärka försörjningsberedskapen.

MSB och Socialstyrelsen tog 2024 fram ett modellförslag för nationella försörjningsanalyser. En pilotanalys inom hälso- och sjukvårdsområdet genomfördes och uppdraget avrapporterades i december 2024. MSB är sektorsansvarig myndighet för Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen. Där genomför vi nu en pilotanalys för att testa metoden inom vår egen sektor.

– Vi kan konstatera att regeringen, genom det uppdrag MSB nu fått, gett inriktning för den fortsatta utvecklingen av arbetet med nationella försörjningsanalyser, säger Johan Dozzi.

Underlätta informationsflöden

2024 tog MSB och Tillväxtverket, även det på uppdrag av regeringen, fram ett förslag till en funktion för information som skulle kunna stödja produktionsomställning av försörjningsviktiga varor och tjänster inför och vid fredstida krissituationer och höjd beredskap. De förslag som då framkom tar MSB nu vidare. I det fortsatta arbetet kommer både offentliga och privata aktörer att delta i testning och vidareutveckling.

– Kontaktpunkten ska bygga på en nätverksstruktur som stärker samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Syftet är att stärka offentlig sektors förmåga att tillgodose samhällets behov av försörjningsviktiga varor och tjänster. För det behöver vi tillvarata företagens kapaciteter genom att bland annat säkerställa tillgången till relevant och aktuell information, samt genom att underlätta informationsflöden och kontaktvägar mellan offentliga och privata aktörer nationellt och tvärsektoriellt, säger Johan Dozzi.

Uppdrag att etablera en kontaktpunkt för företag

Uppdrag att utveckla arbetet med försörjningsanalyser

En modell för svensk försörjningsberedskap, SOU 2023:50

En god försörjningsberedskap är avgörande för Sverige ifall krisen eller kriget kommer. Sårbarheter i globala försörjningskedjor, snabb teknisk utveckling samt geoekonomiska risker och hot är exempel på utmaningar som Sverige, EU och Nato står inför. MSB och Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag tillsammans tagit fram ett arbetssätt för hur svenska myndigheter och företag kan arbeta med försörjningsanalyser.

Nationell försörjningsanalys - modell och genomförande: Myndighetsgemensam redovisning av regeringsuppdrag (Fö2024/00053)

Till toppen av sidan