Nytt stöd för att genomföra undersökningar efter räddningsinsats
Nu finns ett nytt stöd för att genomföra undersökning i kommunal räddningstjänst i handboken ”Undersökning och dokumentation efter räddningsinsats”.
Olycksutredning är bra för att kunna lära av inträffande händelser och insatser då det kan leda till bättre förebyggande och operativt arbete inom räddningstjänst.
Ett mål med handboken är också att höja kvaliteten i händelserapporter, dödsbrandsrapporter och olycksutredningsrapporter, för att de ska komma till bättre nytta såväl hos räddningstjänsten som hos MSB.
– Vi ser att olycksutredningar inte görs i den utsträckning som de borde göras och vi vill uppmuntra räddningstjänsterna att verkligen säkerställa att ni har skickat in de som också är gjorda. Det finns lärdomar för fler organisationer än er egen, säger Ulf Bergholm, olycksutredare vid MSB.
MSB2579, 2025
I handboken sätter vi undersökningar av olyckor i ett sammanhang och beskriver hur man som kommun kan utveckla sin undersökningsverksamhet. Den ska bidra till att kraven i lagstiftningen bättre kan up...
I LSO och i MSB:s föreskrifter (MSBFS 2021:5) ställs vissa krav på kommunerna, men i föreskrifter går det inte att vara alltför detaljerad. Där kunde vi heller inte beskriva hur arbete med olycksutredning kan bedrivas.
Kom ihåg att uppdatera händelserapporten
Efter en genomförd olycksutredning kan det tillkomma resultat som visar på till exempel en annan orsak till olyckan jämfört med vad som rapporterats i händelserapporten. Det är då viktigt att ni uppdaterar händelserapporten så den stämmer överens med olycksutredningsrapporten.
Hur många rapporter samlar MSB in?
Varje år tar MSB emot 120 000 händelserapporter, cirka 100 dödsbrandsrapporter och cirka 100 olycksutredningsrapporter. Händelse- och dödsbrandsrapporterna ligger till grund för statistiken vi presenterar medan olycksutredningsrapporter kan ge en djupare förståelse för exempelvis olycksorsaker, brandförlopp, hur ledningen fungerat eller annat som är bra att dra lärdomar av.
– Vi går igenom alla inkomna olycksutredningsrapporter och vi har sett en del brister och vi behöver ge ett bättre stöd till räddningstjänsterna så kvaliteten ökar. Med en bättre kvalitet kan MSB fortsätta stötta och utveckla både det förebyggande och det operativa arbetet för kommunal räddningstjänst, fortsätter Ulf Bergholm.
Vi har redan exempel på räddningstjänster som börjat arbeta som vi rekommenderar i handboken och vår förhoppning är att handboken ska hjälpa räddningstjänsterna att komma igång och göra fler utredningar. Lärdomarna är viktiga för att öka säkerheten i samhället.
– Vår referensgrupp med räddningstjänster har varit en tillgång i projektet. De har kunnat hjälpa oss med inriktning, kommit med idéer och de har varit bra att diskutera innehållet med, säger Joakim Ekberg, projektledare för handboken.
Fler lärdomar kommer till nytta
– Vår förhoppning är att det ska finnas en tydligare bild av vad som förväntas av räddningstjänsten och deras undersökning efter olyckor och räddningsinsatser. Konkret hoppas vi att det ska bli ännu bättre kvalitet i händelserapporterna, att fler olycksutredningar genomförs med bättre kvalitet, och att olycksutredningsrapporterna också skickas till MSB, så att svensk räddningstjänst kan fortsätta den utveckling som pågår, fortsätter Joakim Ekberg.
Kriterier för att starta en olycksutredning
Under flera år har räddningstjänster i olika delar av landet efterfrågat tydligare kriterier för vilka händelser som ska motivera en olycksutredning och hur rapporten ska utformas eller i alla fall förslag på rubriker att utgå från. Därför finns det i handbokens bilagor förslag på kriterier för olycksutredning samt förslag på rubriker i en olycksutredningsrapport. Det är frivilligt att använda och för de räddningstjänster som saknat detta stöd så finns det nu.
Fortsatt arbete
– Vår förhoppning är att det ska bli tydligare och lättare för räddningstjänsterna att genomföra olycksutredningar och skicka in rapporterna till MSB. Det pågår nu en systemutveckling för att förenkla insamlingen av olycksutredningsrapporter och på sikt ska även rapporteringen av dödsbränder förenklas på motsvarande sätt. Allt för att vi ska lära och fortsätta utvecklas för att nå målen om effektivare räddningstjänst, säger Anders Edstam enhetschef på MSB.
Begrepp för undersökning
Undersökningsverksamhet: allt som en kommun gör utifrån bestämmelsen i 3 kap. 10 § LSO: att efter varje avslutad räddningsinsats i skälig omfattning klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen har genomförts. Det som kommer fram ska dokumenteras.
Undersökningsrapport: är det begrepp som används i 3 kap. 10 § LSO för det som ska skickas till MSB efter avslutad undersökning. Innehållet i denna rapportering beskrivs i föreskrifter från MSB, och består av de flesta uppgifterna i räddningstjänstens händelserapport, samt i förekommande fall en dödsbrandsrapport och eventuellt en eller flera olycksutredningsrapporter.
Ytterligare undersökning: den undersökningsverksamhet som i särskilda fall genomförs utöver det som behövs för att ta reda på uppgifterna i händelserapport och eventuell dödsbrandsrapport. I den här handboken används olycksutredning som en synonym till ytterligare undersökning, oavsett vilka aspekter av händelsen eller insatsen som undersöks.
Olycksutredningsrapport: den dokumentation som sammanfattar det som kom fram vid ytterligare undersökning av en specifik händelse, oavsett vilka aspekter av händelsen eller insatsen som undersökts. Enligt föreskrifterna ska olycksutredningsrapporter skickas till MSB.