MSB och LFV samverkar kring drift och underhåll av samhällsviktiga kommunikationstjänster
Det säkerhetspolitiska läget och säkerhetsskyddslagstiftningen ställer krav på att staten har egen förmåga och kontroll över centrala funktioner i nätverk som är kritiska för att samhället ska fungera. MSB möter kraven gällande kommunikationssystemet Rakel genom samverkan med Luftfartsverket.
MSB och Luftfartsverket (LFV) ingick under förra året en samverkansöverenskommelse. Avsikten med överenskommelsen är att säkerställa att staten har förmåga att utföra drift, underhåll, övervakning och användarstöd inom verksamhetsområdet samhällsviktiga kommunikationstjänster och kommunikationssystemet Rakel. Det handlar om sådana tjänster som polis, räddningstjänst, ambulans och andra samhällsviktiga verksamheter använder för sitt samband, informationsdelning och telematik.
– Samhällets strukturer och resurser måste nyttjas och balanseras för att ta till vara på marknadens innovationskraft och leveransförmåga samtidigt som krav på funktion, kontroll, säkerhet och ekonomi optimeras på ett sätt som säkerställer Sveriges centrala säkerhetsintressen på samma gång säger Ronny Harpe, verksamhetschef samhällsviktiga kommunikationstjänster, MSB.
Nya arbetsformer
I en tid av försämrat säkerhetspolitiskt läge, förändrade samhällsrisker och en snabb teknologisk utveckling krävs nya arbetsformer för att möta de nya utmaningarna.
– Myndighetssamverkan effektiviserar uppbyggnaden av totalförsvarsförmågan i centrala delar av systemen och skapar synergier och skalfördelar som gör våra verksamheter mer robusta säger Magnus Corell, överdirektör på LFV.
Samarbetet mellan MSB och LFV är i full gång och kunskapsöverföring från nuvarande leverantör Teracom är påbörjad med beprövade metoder som säkerställer den fortsatta driften av Rakel.
Rakel
Rakel är Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning för aktörer med ansvar inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Rakel är ett robust system med mycket hög tillgänglighet. MSB ansvarar för drift, förvaltning och utveckling av Rakel. Infrastrukturen ägs av svenska staten.