Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

NIS-direktivet

NIS-direktivet genomfördes i Sverige 2018 och ställer krav på säkerhet i nätverk och informationssystem. Reglerna omfattar leverantörer av samhällsviktiga tjänster och vissa digitala tjänster. Dessa leverantörer kan finnas i både privat och offentlig sektor.
Vill du rapportera en incident?
Kontakta MSB/CERT-SE på 010-240 40 40 och läs mer om hur du skickar in en incidentrapport.

Den svenska NIS-regleringen innebär i korthet krav på informationssäkerhet och incidentrapportering för leverantörer av samhällsviktiga och vissa digitala tjänster. Dessutom har ett antal myndigheter tillsynsansvar kopplat till den nya regleringen.

MSB har en bred roll kopplat till regleringen som bland annat innefattar föreskriftsrätt, samordning och mottagare av incidentrapporter.

Kom igång med NIS

 

Vanliga frågor och svar om NIS-regleringen

Behöver jag ett konto för att rapportera incidenter?

MSB utvecklar för närvarande ett system för incidentrapportering. Användarkonton kommer att skapas först när systemet är i bruk. Först då kommer respektive användare få information om hur man kommer igång med att rapportera i systemet. Innan dess kommer det inte att ske någon ytterligare återkoppling. MSB publicerar mer information om systemet i samband med lansering. Innan systemet är i bruk används en alternativ rutin för att rapportera incidenter. Leverantörer av samhällsviktiga tjänster skickar in uppgifter som krävs för incidentrapporteringskonto i samband med anmälan. Leverantörer av digitala tjänster ansöker om konto direkt hos MSB.
Läs mer om incidentrapportering

Kan MSB eller tillsynsmyndigheterna ge slutgiltigt besked om min organisation berörs av NIS-regleringen?

Det är leverantörerna som själva ska undersöka om man berörs av NIS-regleringen. MSB och tillsynsmyndigheterna kan erbjuda stöd och vägledning i det arbetet. Kontakta MSB för att få svar på allmänna frågor om NIS-regleringen och MSB:s föreskrifter. Kontakta tillsynsmyndigheterna för att få svar på sektorsspecifika frågor om NIS-regleringen. Tillsynsmyndigheterna kan utöva tillsyn över hur och om leverantörerna ska anmäla sig. Till tillsynen kan sanktioner kopplas.
Kontaktvägar för frågor om NIS-regleringen

Till vilken myndighet anmäler jag min organisation som leverantör av samhällsviktiga tjänster?

Anmälan skickas till den myndighet som är har tillsynsansvar för den NIS-sektor som ni levererar tjänsten inom. Om ni bedriver verksamhet som hör till flera olika samhällsviktiga tjänster så kan ni behöva anmäla er till mer än en NIS-tillsynsmyndighet.
Kontaktvägar för frågor om NIS-regleringen

Se alla frågor och svar om NIS-regleringen

Du är välkommen att kontakta oss med allmänna frågor om NIS-regleringen på fraga.nis@msb.se