Till innehåll på sidan

Förbered dig för kris

Här samlar vi tips på hur du stärker din
motståndskraft. Du är en del av Sveriges beredskap.

Utan el blir vardagen besvärlig 

Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. Elen kan exempelvis slås ut av it-attacker, översvämningar, skogsbränder och militära konflikter. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna. 
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka bilen.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Det går knappt att föreställa sig mörka städer, utkylda bostäder, mat som förstörs och stora problem med att få information om vad som händer eftersom internet inte fungerar.

Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap.

Sverige har en robust elförsörjning men konsekvenserna av ett tillfälligt ansträngt elenergiläge är så pass allvarliga att samhället behöver ha en beredskap för att kunna klara av en sådan situation. Det gäller också för dig som privatperson. Det finns väldigt mycket du kan göra för att kunna hantera en vardag utan el, eller med mindre el än vanligt. 

Samhällets ansvar och planer

Myndigheter, regioner, kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Din kommun är närmast dig och ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris. Kommunen kan också berätta om vilka lokala hot och risker som finns. Exempelvis risk för skred eller översvämning, eller farliga industrier i kommunen. Du kan alltid kontakta din kommun om du har frågor.

Adresser och telefonnummer till alla kommuner på SKR:s webbplats

Film om krisen kommer

Filmen nedan visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott efter att något har hänt i samhället. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.

Senast granskad: 31 januari 2024

Till toppen av sidan