MSB:s flygande stöd stöttar räddningstjänsten i Ljusdal
I dag aktiverades MSB:s förstärkningsresurser för skogsbrand med både helikoptrar och skopande flygplan. Det är första gången för året som MSB:s flygande resurser aktiverades.
Det är just nu varmt och torrt i flera delar av Sverige vilket gör att det är stor risk för bränder i skog och mark. I dag begärde räddningstjänsten i Gävleborgs län stöd av MSB:s flygande resurser.
I ett tidigare pressmeddelande uppgavs att två helikoptrar hade skickats till en skogsbrand i Ragunda i Jämtlands län. Efter en ny bedömning av insatsledaren uppgavs dock att man inte längre behövde förstärkning från luften.
– Innan vi hann anlända till platsen mottog vi besked om att branden var under kontroll. Helikoptrarna kunde istället snabbt omdirigeras till ytterligare ett larm som inkommit om en skogsbrand i Ljusdal. Dit är även två flygplan på väg. Vi vet i nuläget inte hur länge MSB kommer behöva bistå räddningstjänsten, men vi har en kontinuerlig dialog för att kunna vara till största möjliga hjälp, säger Carl Lindberg, vakthavande funktionsledare för nationella insatser på MSB.
De två skopande flygplanen beräknas ansluta omkring klockan 16 på onsdagseftermiddagen.
Helikoptrar, flygplan och skogsbrandsdepåer
MSB kan stödja räddningstjänsten med släckning från luften med helikoptrar och skopande flygplan. MSB har även skogsbrandsdepåer på 14 orter i Sverige. Depåerna innehåller utrustning för skogsbrandssläckning som till exempel brandslang, motorsprutor och motorsågar. MSB har även högkapacitetspumpar som kan transportera iväg vatten långa sträckor.
Vid omfattande skogsbränder kan MSB tillföra ytterligare stöd för till exempel samverkan och ledning och värdlandsstöd för att ta emot internationellt stöd.
Flyttas dit det är störst brandrisk
Beredskapen anpassas efter brandrisken i landet genom att helikoptrar och flygplan kan placeras i områden där risken är som högst.