Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Individens uppfattning om trygghet och säkerhet

Tipsa om artikeln
MSB har med jämna mellanrum genomfört enkätundersökningar om individers uppfattning om trygghet och säkerhet. Syftet är att kunna bidra till bättre kunskap om hur befolkningen i olika delar av Sverige, i olika åldrar och med olika bakgrund, ser på sin egen trygghet och säkerhet och vad som upplevs som hot och risker.

Trygghetsundersökningen 2018

2018 års undersökning innehöll frågor om olyckor, samhällsstörningar, informationssäkerhet i hemmiljö, beredskapsåtgärder för bristsituationer (avbrott i el, tele, vatten, livsmedel) samt förväntningar på samhällets förmåga att hjälpa till vid händelser som drabbar enskilda. Undersökningen har avslutats och MSB har det färdiga resultatet i början av 2019.

Läs mer om 2018 års enkät

Om Trygghetsundersökningen - Individens uppfattning om trygghet och säkerhet

Under våren 2014 genomfördes den senaste trygghetsundersökningen. Det totala underlaget omfattar fyra undersökningar från åren 2006, 2008, 2012 samt 2014.

Trygghetsundersökningen genomförs som en enkät och skickas ut fysiskt via post med hjälp av Statistiska Centralbyrån, SCB. Den riktar sig till Sveriges befolkning i åldersgruppen 18 till 79 år. Undersökningen skickas ut till 44 800 personer som får möjlighet att svara på frågor om oro och vilken möjlighet man har att påverka sin egen säkerhet. Underlaget finns på nationell nivå samt för ett begränsat antal kommuner.

Hämta resultat från undersökningen 2014 (Öppnas i MSBs statistikverktyg IDA)

Analys - Allmänhetens förväntningar på blåljusmyndigheterna

Publicerad: 2015-09-16 kl. 14:51 | Senast granskad:2018-11-28 kl. 11:08