Till innehåll på sidan

För kommunal räddningstjänst

MSB samlar information till kommunal räddningstjänst när det gäller det nya coronaviruset på en webbsida som ständigt uppdateras.

Information om MSB:s utbildningar med anledning av covid-19

Utbildningarna som MSB bedriver för samhällets aktörer inom kommunal räddningstjänst vid samtliga utbildningsorter är samhällsviktiga och av betydelse för räddningstjänsternas beredskap och det är därför viktigt att dessa utbildningar kan fortgå trots covid-pandemin i landet.

På den här sidan

MSB följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

MSB:s utbildningsverksamhet har tagit fram och använder ett antal hygienrutiner för att säkerställa att undervisningen på samtliga undervisningsorter innebär så liten smittspridning som möjligt, med anledning av covid-19-situationen.

Hygienrutinerna innebär bland annat att distansupplägg ska väljas i första hand, men att de moment som inte går att genomföra på distans får ske på plats. Hygienrutinerna gör det också möjligt för studerande, kursdeltagare och MSB-anställda som möts i platsundervisning att följa Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer och utbildningarna fortsätter därför i nuläget som planerat.

Alla studerande och kursdeltagare får mer detaljerad information via epost i samband med antagningsbesked. För mer information se utbildningens kurssida: Alla utbildningar

Frågor kan ställas till utbildning@msb.se

Vanliga frågor och svar

Generella frågor och svar med anledning av Covid-19

 • Vart kan jag vända mig för att ställa frågor?

  Har du frågor om MSB:s utbildningar och kurser med anledning av Covid-19 mejlar du utbildning@msb.se

 • Vad innebär de förstärka hygienrutinerna?

  Hygienrutinerna gör det möjligt för studerande, kursdeltagare och MSB-anställda som möts i platsundervisning att följa Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer och utbildningarna fortsätter därför i nuläget som planerat.

 • Vad gäller vid närvaro på utbildningsplatsen?

  Studerande (och personal) ska vara uppmärksamma på symtom så som feber, hosta, svårighet att andas men också halsont, snuva, illamående, huvudvärk och muskel- och ledvärk. Studerande (och personal) stanna hemma vid symtom och närvara på utbildningsplatsen först när vederbörande varit symtomfri i två dagar.

  MSB följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • Vad händer om någon uppvisar symptom när man är på skolan/utbildningsorten?

  Studerande och personal ska vara uppmärksamma på symptom som sjukdomskänsla, feber, hosta, halsont, snuva, illamående, huvudvärk och muskel- och ledvärk samt svårigheter att andas. Studerande och personal som känner av symptom ska stanna hemma och närvara på utbildningsplatsen först när vederbörande varit symptomfri två dagar.

  Om någon insjuknar under närvaron på utbildningsplatsen ska personen meddela lärare och snarast avlägsna sig från lektion/ övning, isolera sig, vid behov kontakta 1177 och följa dess råd. Studerande uppmanas att resa hem så snart som möjligt. Om så inte är möjligt arrangeras boende och måltider av respektive verksamhet.

 • Erbjuder skolorna tester för covid-19?

  MSB:s skolor erbjuder inte tester för covid-19. Hur man bokar tid för covidtest skiljer sig åt beroende på vilken region man tillhör. Läs mer om provtagning på 1177.se.

 • Jag har lånat böcker av MSB:s skolbibliotek, hur återlämnar jag dessa?

  Revinges bibliotek håller stängt tills vidare. Kontakta biblioteket på e-postadress: biblioteket.revinge@msb.se

  Sandös skolbibliotek är öppet klockan 16-22 och då kan man låna och lämna böcker. Vid frågor maila Kristina.martinsson@msb.se mellan klockan 8-16.

  Kontaktuppgifter till Revinge och Sandö

 • Vad händer med mitt studiemedel när utbildningen bedrivs på distans?

  Studerar du med studiemedel och har funderingar kring detta med koppling till Covid-19?

  Besök CSN:s webbplats

 • Var kan jag göra rullbandstester?

  Covid-19 kan påverka möjligheten att genomföra rullbandstest. Nedan finner du vilka alternativ som finns för dig som behöver genomföra ett rullbandstest. 

  Hos räddningstjänsterna

  Många räddningstjänster har öppnat upp möjligheten att genomföra rullbandstest. Ring räddningstjänsterna i din närhet för att höra var du skulle kunna genomföra ett rullbandstest.

  Ta med giltig legitimation.

  På MSB:s skolor i Revinge och Sandö

  Du har också möjlighet att boka in dig för rullbandstest på våra skolor Revinge och Sandö:

  Revinge: kundtjanst.revinge@msb.se
  Sandö: kundtjanst.sando@msb.se

  Inbokning sker vardagar under kontorstid.

  Ta med giltig legitimation.

   

 • Vad händer om jag inte kan delta i närundervisningen?

  Kan personer av olika skäl inte delta vid närundervisningen, kan inte heller den planerade utbildningen fullgöras och godkänt resultat kan inte då uppnås. MSB har begränsade förutsättningar att organisera kompletterande eller ersättande moment för de planerade, men gör samtidigt sitt yttersta för att räddningstjänst ska ha fortsatt tillgång till utbildad personal.

 

 

 

Kontakt vid utbildningsfrågor

 

Senast granskad: 31 augusti 2021

Till toppen av sidan