MSB.se är huvudwebbplats för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Här finns information om MSB:s verksamhet och det stöd som myndigheten erbjuder i arbetet med vägledningar, publikationer och föreskrifter. Vi samarbetar och levererar även andra webbplatser.
På Informationssäkerhet.se erbjuds ett sammanhållet och praktiskt stöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete från svenska myndigheter.
CERT-SE är Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team) med uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter.
Dinsäkerhet.se drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB där den enskilde individen är en viktig aktör för att reducera antalet olyckor och kriser i samhället.
Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor.
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris.
Utbildningen riktar sig till aktörer i WIS. För att gå utbildningen behöver du ett konto i WIS (användarnamn och lösenord/kod).
Utbildningen är avgiftsfri och inkluderar lunch och fika. Deltagarna bokar och bekostar eventuella resor och boende själva.
Utbildningen riktar sig till dig som vill lära dig mer om WIS (webbaserat informationssystem) och de olika funktioner som finns i WIS.
Fokus ligger på att lära sig de funktioner som alla användare av WIS behöver kunna, till exempel att hitta i systemet och rapportera för sin aktör. I dina arbetsuppgifter ingår till exempel att dela information med andra aktörer samt att omvärldsbevaka.
Efter utbildningen kan du själv med hjälp av materialet utbilda vidare i din egen organisation eller ditt område.
För dig som är mer intresserad av en fördjupning i redaktörs- och administratörsrollen hänvisar vi till utbildningen ”WIS Fördjupning för redaktörer och aktörsadministratörer”.
Under WIS – grundutbildning kommer vi bland annat gå igenom:
Söka, bevaka och följa – Genom exempel visa användningsområden för att söka upp ytor där man känner till innehållet, låta systemet bevaka eventuella nya ytor inom ämnen/områden som intresserar användaren samt hur man följer och får meddelanden om information som läggs till i WIS.
Vara aktiv i en samhällsstörning – Genom att visa hur lägesrapportering i WIS är uppbyggd visas olika funktioner, både översiktligt och i detalj. Genomgång av formuläret som fylls i för att presentera varje aktörs läge, samt hur man tillför kartbaserad information. Som komplement till lägesrapportering används också begäran för att samla in information från andra aktörer.
Samverkansytor – Genom exempel på samverkansytor visa på hur vardagsanvändning av WIS leder till en bättre förmåga att använda informationsdelning under samhällsstörning.
Arbeta internt – Genom exempel visa på hur man kan använda WIS inom den egna organisationen för att dela information och tipsa egna användare om sidor som är lämpliga att följa.
Grundläggande ansvar och möjligheter för redaktör och administratör – Redaktörs- och administratörsrollen i WIS är viktig, både gällande ansvar och möjligheter. De viktigaste funktionerna introduceras övergripande, men utbildningen innehåller ingen djupdykning kring detta.
Utbildningen varvar teori med praktik och du kommer att få prova på olika handgrepp i systemet. Ta därför med egen dator och kontrollera din befintliga WIS-inloggning före kursen. Det kommer även finnas möjlighet till frågor och kortare diskussioner.
Utbildningen är kostnadsfri och riktar sig till aktörer i WIS. Vänligen observera att du måste anmäla dig för att få en plats. Vid uteblivet deltagande utan avanmälan debiteras 500 kronor.
Vi börjar klockan 10.00, kaffe serveras från klockan 09.30. Vi bryter för lunchrast mellan klockan 12 och 13. Fika och lunch ingår. Dagen avslutas klockan 15.00.
Välkommen att kontakta oss om du har några frågor!
WIS är ett nationellt webbaserat informationssystem som underlättar för aktörer att dela information före, under och efter samhällsstörningar. Alla inblandade ska enkelt och effektivt kunna skapa sig en helhetsbild av läget, en samlad lägesbild, genom att aktivt dela information.