Användande av flygande resurser vid skogsbrandsbekämpning – distans
Detaljer
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till personer som verkar inom ledningsfunktioner (främst kopplat till skadeplatsnära ledning) i kommunal räddningstjänst, länsstyrelser och försvarsmakten eller på annat sätt arbetar med skogsbrandsbekämpning med stöd av flygande resurser.
Förkunskaper
Deltagare från kommunal räddningstjänst rekommenderas att genomföra webbutbildningen Skogsbrand som finns tillgänglig via MSB:s Fortbildningstjänst, eller inneha motsvarande kunskaper förvärvat på annat sätt. Deltagarna förutsätts också ta del av utbildningsmaterial som tillhandahålls innan utbildningens genomförande.
Kursen genomförs på distans via e-mötesverktyget Zoom som man kan nå via webbläsare.
Bakgrund
Skogsbrandssäsongen 2018 ställde nya krav på förmåga till skogsbrandsbekämpning, och erfarenheter visar att användandet av flygande resurser vid skogsbrandsbekämpning behöver utvecklas.
Erfarenheterna från sommaren 2018 driver fram förändringar hos den kommunala räddningstjänsten och andra aktörer. Satsningar görs också på värdlandsstöd och stöd till samverkan och ledning. Inför skogsbrandssäsongerna förbereds viktiga aktörer som Försvarsmakten, Polisen, Sjöfartsverket och SOS Alarm för att stärka den nationella förmågan.
I syfte att skapa effektivare skogsbrandsbekämpning, har en nationell förstärkningsresurs skapats i form av helikoptertjänster och mindre skopande flygplan. I syfte att dessa samt försvarsmaktens flygresurser ska användas effektivt behöver utbildning genomföras.
Om utbildningen
Utbildningen syftar till att ge deltagarna förutsättningar att utveckla kunskap om användande av flygande resurser vid skogsbrandsbekämpning för att kunna förebygga skogsbrandsspridning samt att effektivt bekämpa skogsbränder och utveckla kunskap om mer extrema skogsbrandsförlopp.
Kursplan Användande av flygande resurser vid skogsbrandsbekämpningKursplan Användande av flygande resurser vid skogsbrandsbekämpning - fördjupning
Kursanmälan
Anmälan görs via vår webbplats
Sista anmälningsdag anges på respektive kurstillfälle.
Efteranmälningar accepteras i mån av plats.
I och med att du anmäler dig till kursen samtycker du till att dina personuppgifter registreras i MSB:s utbildningsregister. Uppgifterna behandlas i syfte att säkerställa vårt åtagande mot dig samt för utskick av information och erbjudanden via e-post.
Urval
MSB förbehåller sig rätten att göra ett urval med hänsyn till jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.
MSB förbehåller sig också rätten att göra ett urval bland de anmälda för att skapa en jämn fördelning av representerade aktörer vid kursen.
Inställd kurs
MSB kan komma att ställa in en kurs vid för få anmälningar.
-
Återbudsregler för kurser som genomförs av MSB
MSB har beslutat om återbudsregler för kurser som genomförs av MSB.
Reglerna gäller för Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap Grib, förordningsreglerade kurser för räddningstjänst som inte är studiemedelsberättigade samt övriga kurser.
Med förordningsreglerade kurser för räddningstjänst som inte är studiemedelsberättigade menas Räddningsledare A, Räddningsledning B samt Tillsyn och annan olycksförebyggande verksamhet A och B. Med övriga kurser menas avgiftsbelagda kurser, detta gäller också för kurser som genomförs av Försvarshögskolan på uppdrag av MSB.
Avbokning/återbud ska göras skriftligt till Enheten för utbildningssamordning på utbildning@msb.se.