Till innehåll på sidan

Alla tar sig inte ut lika snabbt

Stärk brandskyddet för någon som är särskilt utsatt.

Känner du någon som är extra utsatt vid en bostadsbrand?

Ungefär 80 personer dör varje år i bostadsbränder i Sverige. Bland de som dör är äldre personer och personer med olika typer av funktionsnedsättningar överrepresenterade. Bostadens grundskydd räcker för de flesta, men inte för alla. Grundskyddet bygger nämligen på att den boende själv kan uppfatta en brand och utrymma. Om alla som har svårigheter med det får ett stärkt brandskydd, kan många liv räddas.

Vilka är särskilt utsatta?

Många oss känner någon som är särskilt utsatt vid en bostadsbrand. Det kan vara någon som har svårt att uppfatta eller agera vid en brand eller som har ett beteende som ökar risken för brand.

Här är några exempel på vad som kan göra en person särskilt utsatt:

 • Nedsatt hörsel.
 • Nedsatt syn eller rörelsesvårigheter.
 • Minnessvårigheter.
 • Starka läkemedel eller alkohol.
 • Rökning (om det inte kan ske på ett säkert sätt).

Grundläggande saker du kan hjälpa till med

 • Testa brandvarnare minst en gång om året, gärna en gång i månaden. Byt batterier om de inte fungerar. I många bostäder behövs fler än en brandvarnare för tidig varning.
 • Skaffa brandfilt och brandsläckare. Men tänk på - vid en brand är det viktigt att först och främst trygga utrymningsmöjligheterna. Det händer nämligen att människor råkar väldigt illa ut när de försöker släcka en brand.
 • Ersätt levande ljus med batteridrivna.
 • Byt ut elektrisk utrustning som har synliga skador, luktar bränt eller låter konstigt.
 • Möblera bostaden för snabb utrymning.
 • En minneslapp med nödnumret 112 och bostadens adress för att stötta minnet i en stressad situation.

Minska risken vid rökning

Om din närstående röker och samtidigt har rörelsesvårigheter, eller ofta röker påverkad av exempelvis alkohol, kan det vara bra att tänka lite extra på säkerheten.

 • Välj kläder som inte antänder så lätt. Exempelvis kläder i 100 procent polyester, siden eller ull. Det finns också speciella rökförkläden som kan köpas, ibland via kommunen.
 • Ersätt tändstickor med tändare. Att tappa en tändare kan vara mindre farligt än att tappa en brinnande tändsticka.
 • Om rökning sker i sängen eller i andra möbler med stoppning (soffor, fåtöljer med mer) så kan produkter med utökade brandkrav användas för minskad brandrisk. Exempelvis särskilda påslakan, madrasser och kuddar. För att avgöra vilka material som kan behöva utökade brandkrav kan man utgå från rökmönstret. Exempelvis, om personen normalt röker sittandes i en rullstol kan rökförkläde användas.

Om de grundläggande åtgärderna inte räcker

Det finns ytterligare åtgärder du kan ordna själv eller ansöka om.

Spisvakt
En apparat som bryter strömmen till spisen vid fara för brand. Bra för personer som ibland glömmer att stänga av spisen. Hos kommunen kan du ansöka om att få bostadsanpassningsbidrag för installation av spisvakt.

Varseblivningshjälpmedel
Exempelvis vibrerande dosor och lampor. Bra för personer med nedsatt hörsel. Regionen där din närstående bor kan hjälpa honom eller henne att skaffa varseblivningshjälpmedel. Kontakta exempelvis en hörcentral.

Brandvarnare kopplad till trygghetslarm
Om det finns ett trygghetslarm finns det i vissa kommuner möjlighet att ansöka om brandvarnare kopplad till trygghetslarmet. Kan vara aktuellt för den som har svårt att larma själv.

SMS-tjänst för hörselskadade och talskadade
För personer som är talskadade eller hörselskadade finns tjänsten ”SMS112”. Då kan larmning ske till SOS genom sms. Registreringen för tjänsten sker hos SOS Alarm.

Automatiskt släcksystem
Kan stärka skyddet hos personer som har stora rörelsesvårigheter. Kan vara extra viktigt om man har svårt för att röra sig och samtidigt svårt för att hantera rökning på ett säkert sätt.

Vart vänder du dig för att få ett förstärkt brandskydd?
Om du inte själv kan bidra till att tillräckliga åtgärder kommer på plats så kan du uppmana din närstående att vända sig till kommunens biståndshandläggare. Om din närstående behöver stöd i kontakten kan du hjälpa till.

Testa din brandvarnare

Få gratis SMS-påminnelse!

+46
Välj hur ofta du vill ha din påminnelse:

Jobbar du inom kommunen?

Här får du tips och råd kring hur ni inom kommunen kan jobba med stärkt brandskydd för riskutsatta.

Frågor och svar: SMS-påminnelse

 • Vad innebär sms-tjänsten?

  Sms:en är en service för att påminna privatpersoner om att testa brandvarnaren regelbundet. Du ansvarar själv för testet och när du testat brandvarnaren vet du att den fungerar. Vid brand larmar en brandvarnare snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut.

  När du inleder en prenumeration på sms-tjänsten samtycker du till att MSB lagrar det angivna telefonnumret för att kunna administrera prenumerationen. Telefonnumret kommer inte att ges, säljas, hyras ut eller på annat sätt göras tillgängliga för användning av företag. Samtycket kan återkallas genom att du avslutar din prenumeration.

  Så här behandlar MSB dina personuppgifter

 • Jag får inget sms? Vad har hänt?

  Börja med att kontrollera att du skrivit in numret rätt. Det gör du genom att fylla i numret igen och då får du besked om att numret är registrerat. Det kan också bero på tekniska problem hos din telefonoperatör. Prova att starta om telefonen. Fungerar det fortfarande inte, mejla ditt nummer till aktivmotbrand@msb.se så gör vi en felsökning och återkommer till dig.

 • Vad ska jag göra för att slippa få samma sms gång på gång?

  Starta om telefonen! Anledningen till att sms:et skickas flera gånger är att telefonoperatören inte har fått någon återkoppling från din mobil. Operatören gör nya försök under 48 timmar. Det här kan inte MSB påverka.

 • Hur avregistrerar jag mig från tjänsten?

  Du skriver MSB Stopp till 71120. Stopp-instruktionen står sist i meddelandet. Efter detta rensas numret bort från databasen. Fungerar det inte, mejla ditt nummer till aktivmotbrand@msb.se så gör vi en felsökning och återkommer till dig.

 • Hur gör jag om jag vill byta hur ofta sms:et skickas till mig?

  Om du redan har anmält dig för att få en SMS-påminnelse men vill byta period så begöver du fylla i ditt nummer igen, välja en ny period och klicka på skicka. Nu uppdateras tjänsten med ditt nya val.

Till toppen av sidan