Till innehåll på sidan

Scenario: När strömmen försvann

En berättelse om ett längre strömavbrott – och hur du kan förbereda dig.

När du vaknar är det något som inte stämmer. Telefonen skulle ju ha larmat 07.30, och nu är den helt död.

Ute i hallen är det märkligt tyst. Inga ljud från kylen, displayen på mikron är släckt. Du lyckas få i gång duschen, men strålen sinar snabbt. Konstigt, är vattnet också beroende av el?

Grannen öppnar dörren till trapphuset. Ni hejar trött på varandra. Han frågar om era digitala lås funkar nu. Installatören pratade ju om nån slags backup? Ni håller tummarna för att det funkar.

Det lilla kaféet på väg till jobbet är öppet. Tjejen bakom kassan har pannlampa och plockar pålägg ur stora kylväskor. Endast kontanter, ropar hon, inget kort eller Swish.

På kontoret finns inte mycket att göra, nätverket fungerar ändå inte. Du greppar pennan för att skriva upp telefonnumren till dina närmaste, men kommer inte på ett enda.

Alla matbutiker är stängda. Och hemma är kylskåpet nästan tomt. Av gammal vana sträcker du dig efter mobilen för att beställa hämtmat, men hejdar dig.

Utanför fönstret har folk med stora vattendunkar samlats kring en tankbil. Du känner hur törstig du är och springer ner. Du frågar chauffören om du möjligtvis kan få en dunk.

– Tyvärr, kommunen kan bara hjälpa dom som absolut inte klarar sig själva, säger han. Var och en tar ansvar för sin egen beredskap.

Du tänker på din uppväxt. Hur mycket du längtade efter en modern livsstil. Hur du ville lämna allt det där som kändes så gammeldags, som vedförråd och stora frysboxar. Men just nu känns livet i storstaden mest sårbart och naivt.

En kvinna i kön knackar dig på axeln. Hon räcker över en dunk. Du skäms lite, men tackar.

Nästa gång måste du vara bättre förberedd.

Om scenariot: När strömmen försvann

Du behöver vara förberedd för om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället. Det betyder att du behöver kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme när samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt.

Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Texten är en förkortad version av ett scenario framtaget av Försvarshögskolan/CTSS. 

Läs hela scenariot

Ha en plan för uppvärmning

Så kan du hålla värmen om elen försvinner under den kalla årstiden.

Checklista – mat att ha hemma

Tips på mat du kan laga vid elbrist eller ett längre strömavbrott.

Senast granskad: 3 november 2022

Till toppen av sidan