Till innehåll på sidan

Scenario: När kriget kom

En berättelse om hur vardagen skulle kunna se ut om det blev krig i Sverige – och hur du kan bidra.

Under krigets första dagar bombades en motorvägsbro. Efter det har kollektivtrafiken knappt fungerat.

Du och grannen samåker till jobbet för att spara bensin. I baksätet hostar minstingen. Det har hållit i sig länge nu och du borde verkligen kolla upp det. Men sjukvården är hårt belastad och svårt sårade från kriget går före.

Ni stannar till vid förskolan. Hon frågar när du kommer och hämtar. Du säger att du inte vet idag heller. Många i personalen är gymnasieelever som jobbar enligt allmän tjänsteplikt – deras skola är ju ändå stängd.

På jobbet är det svårt att få tag i kollegorna. Det saknas ofta uppkoppling och det som tidigare var enkla arbetsuppgifter tar i regel halva dagen.

Det är svårt att få reda på vad som händer. Ofta undrar du om det du läser och hör verkligen kan stämma. På jobbet står en batteriradio påslagen med Sveriges Radio P4.

Sent på kvällen kör ni runt och letar öppna mataffärer. Grannen tvärbromsar vid hörnbutiken som skimrar av fiskbullar i fönstret.

När du kommer hem fungerar strömmen för tillfället. Du passar på att gå på toaletten och blir oväntat glad av spolljudet. Barnen hjälper till att fylla dunkar med vatten, utan att du behöver be dem.

Aldrig hade du trott att ett krig kunde kännas så här utdraget och långtråkigt. Jobbigast är när barnen frågar när det ska ta slut. Samtidigt känns det du gör och bidrar med, både på jobbet och hemma, viktigare än någonsin.

Om scenariot: När kriget kom

Denna fiktiva berättelse är ett exempel på hur situationen för ett hushåll skulle kunna vara om det blir krig i Sverige. Ett krig påverkar både samhället och individen på många olika sätt. Det kan exempelvis vara så att kriget bara märks av i vissa delar av landet, medan livet fortsätter nästan som vanligt i andra delar.

Regeringen kan besluta om att höja beredskapen för att samhället ska kunna ställa om från fredstid till att på bästa möjliga sätt försvara Sverige. Om Sverige är i krig befinner sig landet i högsta beredskap. Mycket av samhällets normala service och tjänster kommer inte att fungera. Samhällets resurser kommer att prioriteras till de militära delarna i totalförsvaret. Allt fokus kommer att vara på att vinna kriget.

Texten är en förkortad version av ett scenario framtaget av Försvarshögskolan/CTSS. 

Läs hela scenariot

Preppa för en vecka

Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under en vecka. 

 

Hjälp samhället att stå starkt

Engagera dig och prata med grannar, vänner och kollegor om hur ni tillsammans kan klara en svår påfrestning. 

Gå med i en frivillig försvarsorganisation

Hundratusentals människor är medlemmar i en frivillig försvarsorganisation som ökar samhällets motståndskraft i kris och krig. 

Senast granskad: 4 november 2022

Till toppen av sidan