Till innehåll på sidan

Vanliga frågor om kampanjen

Har du frågor om kampanjen Aktiv mot brand? Du hittar vanliga frågor här. Saknas svaret på din fråga kan du skicka in den via formuläret längst ned på sidan.

Frågor och svar

 • Hur länkar jag till SMS-tjänsten?

  Om ni vill länka till SMS-tjänsten är det adressen skyddigmotbrand.se som gäller. Denna går under kampanjperioder antingen rakt till SMS-tjänsten eller till dinsäkerhet.se. 

  dinsäkerhet.se

 • Hur avregistrerar man sig från SMS-påminnelsen?

  Om någon hör av sig till er om hur man avregistrerar sig från tjänsten är det "MSB stopp" (utan ") man ska skicka som svar på registrerings-SMS. Om det inte fungerar kontakta aktivmotbrand@msb.se.

 • Vad är Aktiv mot brand?

  Det är en långsiktigt kampanj vars syfte är att motivera vuxna att ta aktivt ansvar för sitt eget brandskydd och öka kunskapen om brandrisker i hemmet. Det finns ett gemensamt material och gemensamma budskap som berörda kan använda i kommunikation med egna målgrupper.

 • Vad är bakgrunden till Aktiv mot brand?

  Kampanjen är en del av Sveriges arbete med att stärka brandskyddet för privatpersoner. Människors egen kunskap om brand och brandskydd liksom förebyggande kommunikation är en viktigt del av det strategiska arbetet med stärkt brandskydd.

 • Hur kan min organisation delta i Aktiv mot brand?

  Din organisation väljer själv ut det material som passar ert lokala sammanhang. Det material som passar era aktiviteter laddas ned från msb.se/aktivmotbrand

 • Vem får delta i Aktiv mot brand?

  Kampanjen är öppen för offentliga organisationer, föreningar och företag som på något sätt arbetar med brandskyddsfrågor i hemmet. Organisationerna kan engagera sig enskilt eller i samarbete. Exempel på aktörer kan vara fastighetsägare, branschorganisationer, räddningstjänster, föreningar, försäkringsbolag och butiker.

 • När på året aktiveras kampanjen?

  Lämpliga tillfällen kan vara vid advent, Brandvarnardagen 1 december, vid terminsstart för universitet och högskola, under Brandskyddsveckan, på FN:s internationella äldredag den 1 oktober och vid vissa andra tillfällen, exempelvis i anslutning till öppna hus på räddningstjänster.

 • Vad och när är Brandvarnardagen?

  Den 1 december är temadag för brandvarnaren. Under dagen eller i samband med den genomförs olika aktiviteter för att påminna om att kontrollera om den egna brandvarnaren fungerar. Dagen är instiftad för att uppmärksamma vikten av brandskydd i hemmet, i Sverige men också i övriga Norden. Beslutet om en gemensam nordisk brandvarnardag togs av de nordiska försvarsministrarna 2011. Den första nordiska Brandvarnardagen uppmärksammades lördag den 1 december 2012.

 • När på året får min organisation använda kampanjmaterialet?

  Materialet kan användas när som helst på året. Det finns dock fyra tidpunkter på året då kampanjen kraftsamlar. Det är vid höstterminstart för högskolor och universitet, i och med Brandskyddsveckan (v. 37), på FN:s äldredag 1 oktober och på Brandvarnardagen 1 december. Är vi många som använder samma budskap vid samma tid blir effekten större.

 • Vad kostar det att delta i kampanjen?

  Allt kampanjmaterial är kostnadsfritt. 

 • I Aktiv mot brand används räddningstjänsterna som en av flera avsändare. Vilken organisation syftar det på?

  Räddningstjänsterna är ett samlingsbegrepp som används i kampanjen för att göra det möjligt för alla räddningstjänster att använda materialet. 

Senast granskad: 7 augusti 2019

Till toppen av sidan