Till innehåll på sidan

Inspiration till aktiviteter

Sedan Krisberedskapsveckan startade 2017 har tusentals aktiviteter genomförts över hela landet. Mejla oss gärna och berätta om en liten eller stor aktivitet som du vill inspirera fler att prova.

En förskola i Ålem arrangerade ofrivilligt en dag med strömavbrott som gav många lärdomar.
Berättelsen om en dag utan ström på förskolan

 

Halmstad ordnade en totalförsvarsdag 2019 för 1 700 gymnasieelever som i ett fartfyllt scenario fick lära sig hur man går från överraskad till förberedd. 
Till artikeln om Totalförsvarsdagen i Halmstad

Norrtälje arrangerade också en Totalförsvarsdag 2019 för att lyfta budskap kring beredskapen för krigsfara och krig och för att rekrytera nya medlemmar till frivilligorganisationerna. I filmen berättar räddningschefen hur man med extra kort förberedelsetid arrangerade dagen. Norrtälje kommun berättar på YouTube

 

Finspång och Norrköping genomförde "72 timmarstestet" under 2017. En beredskapssamordnare och en säkerhetschef bosatte sig i ett öde hus utan el, vatten eller värme i tre dygn. Det genererade mycket uppmärksamhet i media och tät interaktion på sociala medier där många människor fick lära sig nya saker om vikten av att ha en krislåda förberedd.
Till 72-timmarstestet på Finspång.se

 

Kinda kommun marknadsförde sina egna säkerhetssamordnare Staffan och Mathias som fanns på plats på torg och i butiker för att diskutera hemberedskap. De spelade också rollerna som Förberedd och Oförberedd i en serie på YouTube.
Till Kinda kommuns filmer

2019 satte Röda Korset fingret på sårbarheterna i att ha allt samlat i mobilen och uppmanade människor att förbereda ett "mobile blackout kit" med bland annat med en batteridriven eller vevbar radio, anteckningsblock, penna, ficklampa, klocka, kompass och kortlek.

Till "Hur smart är du utan din smartphone?"

 

Civilförsvarsförbundet har genomfört många lokala aktiviteter under Krisberedskapsveckan. 2018 bjöd man justitieminister Morgan Johansson och alla andra besökare på nypon- och tallbarrste på Medborgarplatsen, samtidigt som man diskuterade krisberedskap och överlevnad.

Till Civil.se

 

Svenska Blå Stjärnan har samhällets uppdrag att ta hand om djur vid kriser och katastrofer. 2018 tog de fram materialet "Klara krisen" med checklistor för hur du löser ditt djurs situation i kris med värme, vatten, hygien och foder. Det finns också filmer, bland annat med tips på hur akvarieägare kan hålla ormar och spindlar varma när det blir elavbrott.

Till Klara krisen

 

Länsstyrelsen i Dalarna testade poddformatet 2020 för att göra de lokala riskerna mer tillgängliga och spännande. Varje poddavsnitt börjar med ett lokalt scenario som följs av ett samtal med experter som alla är verksamma lokalt.
Läs mer om Dalarnas podd

 

Luleå kommun ordnade en öppen temakväll 2019 där säkerhetschefen berättade om Luleås lokala beredskap. Zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer och prepperförfattarinnan Anna-Maria Stawreberg gästade också.
Till Vårt Luleå

 

2019 fick de cirka 26 500 hushållen i Borlänge en lokal variant av broschyren "Om krisen eller kriget kommer".
Borlänges broschyr

 

2020 levererade Borås sin lokala broschyr "Tillsammans när krisen kommer", som delvis byggde på den kommunala risk- och sårbarhetsanalysen och ville väcka boråsarnas nyfikenhet och vilja att hjälpas åt.

Borås broschyr

 

Kungsbacka livesände flera föreläsningar mitt i pandemin 2020 om hur kommunens beredskap fungerar före, under och efter en samhällsstörning. Civilförsvarsförbundet deltog med tips på hur man går från tanke till handling och bygger sin krislåda.
Kungsbacka kommun på YouTube

 

Huddinge kommun brukar hålla utbildningar tillsammans med Försvarsutbildarna under Krisberedskapsveckan, så även 2020, dock i digital form av tre korta filmer från utbildningen "För din säkerhet". Deltagarna fick sedan svara på frågor och få ett diplom hemskickat.

Huddinge kommun på YouTube

 

Östersund gjorde en tävling 2019 där deltagarna skapade en festlig trerätters måltid av det som fanns hemma i skafferiet. Man testade även en "krismeny" i kommunens förskolor.

Till Måltidsbloggen

 

Klippan gjorde en liknande krismeny i skolan, Maten var lagad med ingredienser ur krislådan; krossade tomater, linser och pasta. Samtidigt kunde man diskutera beredskap med eleverna.

 

I Stockholm serverade man landshövdingen en trerätters krislunch 2019. Det blev knäckebröd med skinkost på tub, ravioli och hallonkräm.

 

Länsstyrelsen Jämtland har testat ett egentillverkat beredskapsbingo med mestadels enkla övningar som man kan få med hela familjen på.

Beredskapsbingo

 

Mejla dina tips till krisberedskapsveckan@msb.se. Sidan fylls på kontinuerligt.

Senast granskad: 22 september 2021

Till toppen av sidan