Till innehåll på sidan

Stödmaterial

Stödmaterial för kommunikation med människor om beredskap för kris och krig. Kan användas på webben, i aktiviteter eller utbildning under hela året.

Annonser, rullvepor (roll-ups) och filmer finns på sidan Kampanjmaterial 2021

Så är du en del av Sveriges beredskap - ett samtal om demokrati

En film om hur vardagsgärningar stärker hela landets motståndskraft. Vad hotar oss? Vad kan vi göra? Och vad är det vi skyddar?

Anna Teljfors, MSB samtalar med Pär Plüschke, Preppa tillsammans och Jenny Deschamps-Berger, Försvarshögskolan.

I filmen görs övningen Hur förberedd är du?

Läs mer om övningen och gör den i din förening eller tillsammans med  grannar/vänner

Ladda ner Så är du en del av Sveriges beredskap – ett samtal om demokrati

Scenarier

Tre scenarier som kan användas för att läsa högt för en grupp, som underlag för diskussion, att iscensätta eller skriva vidare på. När strömmen försvannTerrorattacken mot kärnkraftverketNär kriget kom

Quiz

En viktig del i att bli bättre förberedd är att ha kunskap. Här finns ett quiz som består av tio lärande frågor som rör egenberedskap, vad som är bra att ha hemma och hur samhället kan fungera i kris. I slutet finns en öppen utslagsfråga. Till tipspromenaden kan du skriva ut frågorna en och en. 

TipspromenadMuntligt quiz

Svarstalong

Facit

Faktablad hemberedskap

Faktablad om hemberedskap. Finns på tio olika språk för utskrift, inklusive lätt svenska. Varje version har en QR-kod att scanna för att läsa broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på samma språk. Pdf-filer i A4-format.

Faktablad egenberedskap – teckenspråktolkad film (högerklicka för att ladda ned)

Kort information om hur du förbereder dig för kris och krig. Vad kan vara bra att ha hemma och tänka på? Information är på teckenspråk och bygger på ett faktablad som MSB har tagit fram. Faktabladet finns även på flera olika språk.

Faktablad totalförsvar – teckenspråktolkad film (högerklicka för att ladda ned)

Kort information om Sveriges totalförsvar och hur du är en del av det. Information är på teckenspråk och bygger på ett faktablad som MSB har tagit fram. Faktabladet finns även på flera olika språk.

Informationsblad med QR-koder till de olika språkversionerna av broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Rädd eller beredd?

MSB har tagit fram utbildningsmaterialet "Rädd eller beredd?" som ett fördjupande men ändå grundläggande utbildningsmaterial för t ex skolor, föreningar och arbetsplatser. Materialet består av en filmserie och en scenarioövning, båda fördjupar innehållet i broschyren "Om krisen eller kriget kommer".

Utbildningsmaterial: Rädd eller beredd?

Filmer om hemberedskap

På YouTube finns fyra filmer om hemberedskap (Mat, Vatten, Värme och Kommunikation) med armbryterskan Heidi Andersson. En femte film visar hur du lagar mat och värmer din bostad på ett brandsäkert sätt under ett strömavbrott. Du kan ladda ned filmerna med inbränd text på svenska eller engelska. 
Filmer om hemberedskap

Bildbank

Bilderna är fria att använda på egen webbplats till exempel. De går bra att beskära. Ange källa: "Foto: Thomas Henrikson, MSB".

Diskussionsduk

Det här skolmaterialet om krisberedskap går att använda under Krisberedskapsveckan eller vid andra tillfällen under året, till exempel i samband med temadagar. Målet är att eleverna ska känna att de själva kan påverka sin situation genom att vara mentalt förberedda på en krissituation. Till materialet hör en lärarhandledning och en elevpresentation.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Broschyren finns idag översatt till många olika språk och kan användas i utbildning, aktiviteter eller för utdelning.

Ladda ned broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på olika språk anpassad för utskriftLadda ned broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på olika språk från dinsäkerhet.se, anpassad för att visas på skärm

Krislåda

Fortsätt också gärna att visa färdigpackade krislådor som en kampanjaktivitet - kanske utifrån de erfarenheter vi nu har kring solidaritet och att dela med sig. Skaffar man sig en anpassad hemberedskap innan något händer, så minskar man behovet av att bunkra när väl krisen är ett faktum. Tillsammans minskar vi risken för att någon som verkligen behöver en viss vara blir utan.

Senast granskad: 27 september 2021

Till toppen av sidan