Vad är samhällsviktig verksamhet?
På den här sidan
Uppdaterad definition av samhällsviktig verksamhet
I oktober 2020 tog MSB tillsammans med andra aktörer fram en förenklad och tydligare definition av samhällsviktig verksamhet. Den lyder:
"Med samhällsviktig verksamhet avses verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet."
Den uppdaterade definitionen kommer användas i MSB:s fortsatta arbete med att utveckla vägledningar och stöd för arbetet med samhällsviktig verksamhet. Definitionen ska göra det lättare att identifiera vad samhällsviktig verksamhet är och öka samsynen mellan olika aktörer i samhället om vad som är samhällsviktigt.
Om uppdateringen av definitionen av samhällsviktig verksamhet (PDF)
Introduktion till samhällsviktig verksamhet
Bildspelet presenterar grunderna i samhällsviktig verksamhet. Den kan till exempel användas i en workshop där deltagarna ska identifiera samhällsviktig verksamhet.
Introduktion till samhällsviktig verksamhet
Vägledning för identifiering av samhällsviktig verksamhet
Vägledningen är ett stöd i att identifiera samhällsviktig verksamhet inom sin organisation, inom sitt geografiska område och inom sitt ansvarsområde. En viktig del i arbetet är att ha en bra, löpande dokumentation. Dokumentationsmallen kan användas för att identifiera samhällsviktig verksamhet och kan anpassas efter egna behov.
Dokumentationsmall för identifiering av samhällsviktig verksamhet
Exempellistan i vägledningen gäller inte vid coronapandemin
OBS! Listan på exempel på samhällsviktiga funktioner i Vägledning för identifiering av samhällsviktig verksamhet och tillhörande dokumentationsmall är inte samma som gäller vid coronapandemin.
Samhällsviktig verksamhet i samband med eventuell skolstängning www.msb.se/foreskriftomsorgSamhällsviktig verksamhet i samband med nationell testning för covid-19 www.msb.se/covidtestning
Vägledning för identifiering av samhällsviktig verksamhet
Publikationsnummer: MSB1408
Utgivningsår: 2019
Denna vägledning från 2019 har som syfte att stödja ett systematiskt arbete med att identifiera samhällsviktig verksamhet. Vägledningen är ett stöd för att identifiera samhällsviktig verksamhet inom d...
Frågor och svar om definitionen
-
Vad står i den uppdaterade definitionen jämfört med den tidigare definitionen?
Den uppdaterade definitionen (2020)
Samhällsviktig verksamhet
Verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet.Den tidigare definitionen (2006)
Samhällsviktig verksamhet definieras som en verksamhet som uppfyller minst ett av följande villkor: Ett bortfall av, eller en svår störning i verksamheten som ensamt eller tillsammans med motsvarande händelser i andra verksamheter på kort tid kan leda till att en allvarlig kris inträffar i samhället. Verksamheten är nödvändig eller mycket väsentlig för att en redan inträffad kris i samhället ska kunna hanteras så att skadeverkningarna blir så små som möjligt.
-
Vad har uppdaterats i definitionen?
Den uppdaterade definitionen:
• innebär ett perspektivskifte. Istället för att fokusera på bortfall i verksamheter eller hantering av händelser, ligger nu fokus på verksamhetens roll att upprätthålla och säkerställa viktiga samhällsfunktioner.
• fokuserar på att samhällsfunktioner ska upprätthållas och säkerställas såväl före som under och efter störningar. Det gäller i hela hotskalan från olycka till kriser eller krig.
• förtydligar att samhällsviktig verksamhet är ett samlingsbegrepp som omfattar mer än bara verksamheter. Det är även till exempel tjänster eller infrastrukturer.
• avgränsas inte längre till verksamheter som vid bortfall kan orsaka kriser ”på kort tid” utan omfattar även verksamheter som behöver upprätthållas och säkerställas i ett längre tidsperspektiv. -
Varför har definitionen uppdaterats?
Definitionen har uppdaterats bland annat för att det finns ett behov av en definition där det är lättare att förstå vad som omfattas. MSB vill tillsammans med andra aktörer uppnå en samsyn och ett mer samordnat arbete inom och mellan olika aktörer när det gäller vad som är samhällsviktig verksamhet, vad som behöver skyddas och vad som kan ligga till grund för en prioritering i samband med olika samhällsstörningar.
Den uppdaterade definitionen gör det dessutom enklare att samverka internationellt då den ligger mer i linje med internationella definitioner, till exempel hos våra grannländer, EU och FN. -
Vem eller vilka berörs av uppdateringen?
Det berör alla aktörer som bedriver verksamhet som identifieras som samhällsviktig verksamhet samt aktörer som har ett ansvar för att identifiera samhällsviktig verksamhet. Den uppdaterade definitionen berör aktörer både inom offentlig och privat verksamhet, som till exempel myndigheter, kommuner, regioner och privata företag.
-
I nuvarande RSA föreskrifter så står den gamla definitionen – vad gäller i redovisningen?
RSA-redovisningen ska göras utifrån gällande föreskrifter (2016:7, 2015:4 och 2015:5) som inte har ändrats ännu. Det är den tidigare definitionen som gäller rent juridiskt, men aktörerna kan gärna ta stöd av den nya definitionen i sin redovisning. Ny definition börjar gälla för RSA-redovisningarna när nya föreskrifter kommer, enligt nuvarande plan under hösten 2021.
-
Vad händer framöver i arbetet med samhällsviktig verksamhet?
MSB arbetar nu och framöver tillsammans med andra aktörer med att ta fram vägledning och stöd för att underlätta arbetet med att identifiera, prioritera och upprätthålla samhällsviktig verksamhet.
Frågor och svar om samhällsviktig verksamhet
-
Vad är samhällsviktig verksamhet?
Med samhällsviktig verksamhet avses verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet.
Dessa verksamheter bedrivs av ett stort antal privata och offentliga aktörer.
-
Vem identifierar samhällsviktig verksamhet?
Identifieringen av vad som är samhällsviktigt sker idag på olika nivåer i samhället.
MSB rekommenderar att alla organisationer som företag, myndigheter och frivilliga organisationer identifiera den samhällsviktiga verksamhet som man själv bedriver.
På lokal nivå identifierar kommuner enligt det geografiska ansvarsområdet vad som är lokalt samhällsviktigt inom kommunens geografiska område, utöver det som är samhällsviktigt inom kommunens egen organisation.
På regional nivå identifierar regionerna enligt ansvarsområdet vad som är regionalt samhällsviktigt inom sitt ansvar i regionen samt för sin egen organisation. Länsstyrelsen identifierar enligt det geografiska ansvarsområdet vad som är samhällsviktigt inom länets geografiska område, samt vad som är samhällsviktigt inom länsstyrelsens egen organisation.
På nationell nivå identifierar bevakningsansvariga myndigheter vad som är nationellt samhällsviktigt enligt sitt ansvarsområde samt för sin egen organisation.
Det finns ingen utpekad myndighet som är ansvarig för att sammanställa samhällsviktig verksamhet i Sverige.
-
Inom vilka processer/arbeten identifieras samhällsviktig verksamhet idag?
Inom många organisationer pågår olika processer där man identifierar samhällsviktiga verksamheter. Det är viktigt att samordna och dra nytta av dessa arbeten.
Exempel på sådana arbeten är:
- Risk- och sårbarhetsanalyser,
- Styrel,
- Nödvattenplanering,
- Network and Information Security (NIS) Directive (samhällsviktiga tjänster),
- Pandemiplanering,
- Säkerhetsskyddsanalys (säkerhetskänslig verksamhet),
- Kontinuitetshantering,
- Riskhantering samt
- Krigsorganisation.
Länkar
-
Det finns en lista med samhällssektorer och exempel på viktiga samhällsfunktioner, vad är den till för?
I Vägledning för identifiering av samhällsviktig verksamhet (MSB 1408- juni 2019) finns en lista med exempel på viktiga samhällsfunktioner inom olika samhällssektorer. Listan kan vara en utgångspunkt i arbetet med att identifiera samhällsviktig verksamhet.
Listan gäller inte vid skolstängning
Observera att vägledningen med tillhörande dokumentationsmall inte gäller i samband med en eventuell skolstängning för att minska smittspridning av covid-19.
-
Vi berörs av NIS-direktivet - är vi då automatiskt samhällsviktiga?
Nej, Samhällsviktiga tjänster enligt NIS baseras på EU direktivet om nät- och informationssäkerhet. Begreppet samhällsviktiga tjänster har därför ett snävare fokus än samhällsviktig verksamhet.
MSB:s roll
MSB stödjer aktörer i hur de kan arbeta med att identifiera och systematiskt upprätthålla samhällsviktig verksamhet, både inom den egna organisationen, i ett geografiskt område eller för ett ansvarsområde. Stödet finns i form av metoder, utbildningar, rådgivning och föreläsningar.