Till innehåll på sidan

Säkra dina kortuppgifter

Att handla på nätet har många fördelar. Men var försiktig, gör inte sådant på nätet som du aldrig skulle göra i verkliga livet. Här nedan följer tips kring vad du kan tänka på för att dina kortuppgifter inte ska hamna i fel händer.

Handla säkert på nätet

Undvik att lämna ut eller spara dina kortuppgifter på webbsidor eller appar som du är osäker på. Om du blir misstänksam, sök på omdömen och varningar om webbsidan eller appen för att få ytterligare information.

Handlar du på sidor som är oseriösa finns det en risk att dina kortuppgifter blir stulna. Det finns webbsidor och appar som erbjuder att du ska kunna spara dina kortuppgifter för att underlätta för nästa köp. Möjligheten att koppla ett bankkort till dina smarta saker underlättar för dig men det finns en risk med det. Att använda säkrare betalningssätt är ett sätt att undvika att dina kortuppgifter hamnar i fel händer.

Använder näthandeln en betalningsförmedlare som till exempel Klarna, Dibs eller Paypal, som sköter kortbetalningarna, får näthandeln aldrig reda på dina kortuppgifter. Det innebär att bedragare inte kan komma åt dina kortuppgifter från den näthandeln genom ett dataintrång. Betalningsförmedlare har en högre säkerhet och erbjuder på så vis tryggare köp på nätet.

Kontakta din bank för att höra vilka säkerhetslösningar de har för dina bankkort. Idag finns det banker som erbjuder bankkort där ditt kort per automatik är stängt för köp på internet. De kan låsas upp tillfälligt när du vill näthandla. På så vis kan inte en bedragare handla på dina stulna kortuppgifter.

Checklista för att säkra dina kortuppgifter

  • Använd bankens säkerhetslösning för dina bankkort. Spärra för internetköp och öppna kortet när du vill handla på nätet.
  • Lämna aldrig ut dina koder eller kortuppgifter till någon som efterfrågar dem i mejl, sms eller telefon.
  • Tillåt inte webbsidan eller appen du använder för att handla att spara dina person- och kortuppgifter.
  • Behöver du spara dina kortuppgifter kopplat till en smart enhet, använd ett kreditkort eller annat betalkort som inte är kopplat till ditt lönekonto.
  • Har olovliga köp gjorts eller har du förlorat ditt bankkort, kontakta omedelbart din bank, spärra kortet och gör en polisanmälan.
  • Förvara alltid ditt kort säkert i stängd väska eller i stängd ficka.

Senast granskad: 30 september 2020

Till toppen av sidan