Till innehåll på sidan

Säkra din företagsinformation

Den digitala utvecklingen förändrar samhället i grunden och påverkar företagens hantering av information. Digitaliseringen skapar möjligheter att arbeta effektivt men innebär också risker som du som företagare behöver känna till.

Gör en riskanalys

Avbrott i verksamheten kan få stora konsekvenser. Därför är det viktigt att redan idag gå igenom vilken information som företaget är beroende av och hur den skyddas. Företagets viktigaste information är sådan information som måste finnas tillgänglig för att driva företaget. Vad som är viktig information för ditt företag kan till exempel vara företagets bokföring, affärsinformation, kunders information, kundregister eller utvecklingsplaner.

Tänk även igenom hur beroende verksamheten är av internet. Hur länge ni klarar er utan uppkoppling? Vad får inte hamna i orätta händer? Vilken information behöver vara korrekt och gå att lita på i alla lägen?

Var finns viktig information lagrad?

Gå igenom var information finns lagrad. Och var den kan vara åtkomlig. Eftersom mobilen ofta är central och innehåller viktig företagsinformation är det viktig att den skyddas. Tänk exempelvis igenom vilka appar du laddar ner och ta regelbundet bort de appar som inte används. Acceptera alltid automatiska uppdateringar av apparna. Appar som inte uppdateras kan innebära säkerhetsrisker. 

Uppdatera dina enheter för att inte riskera att förlora viktig information. Tillverkare av datorer och mobiler skickar regelbundet ut säkerhetsuppdateringar. Installera dessa direkt.  Säkerhetsuppdateringarna innehåller viktiga förbättringar som hjälper till att skydda utrustningen.

För att säkerställa att företaget får korrekt och snabb information från bland annat myndigheter är det klokt att skaffa en digital brevlåda. Det minskar risken bolagskapningar.

MSB:s Informationssäkerhetsutbildning DISA

MSB har tagit fram en ny version av DISA - Digital informationssäkerhetsutbildning för alla. Det är en avgiftsfri digital utbildning som på ett enkelt sätt kan höja din och dina medarbetares medvetenhet om god informationssäkerhetshantering. DISA består av tio avsnitt med filmer och texter. Flera av budskapen i Tänk säkert-kampanjen återfinns i DISA.

DISA - Digital informationssäkerhetsutbildning för alla

Senast granskad: 8 oktober 2021

Till toppen av sidan