Till innehåll på sidan

Gör smarta saker säkra

Idag är så kallade smarta enheter såsom robotdammsugare och smarta högtalare vanliga i hemmet för att inte tala om smarta telefoner. Dessa enheter kan innehålla säkerhetsbrister som kan utnyttjas på olika sätt för att få tillgång till värdefull information såsom lösenord eller kortuppgifter för att få tillgång till extra datorkraft.

Skydda dina smarta enheter

Börjar vi se oss om i hemmet så har fler och fler smarta saker tagit en naturlig del i våra liv. Det kan handla smarta klockor, smarta högtalare, robotdammsugare, smarta kylskåp med mera. Även din mobiltelefon innehåller smarta funktioner. De automatiserar eller förenklar delar av vår vardag och introducerar i många fall helt nya möjligheter att använda digital teknik.

Smarta enheter innehåller små datorer som i det flesta fall är uppkopplade till olika e-tjänster via internet. Dessa enheter kan innehålla säkerhetsbrister som kan utnyttjas i olika syften. Ett exempel är att komma över värdefull information såsom lösenord eller kortuppgifter. Ett annat exempel är att använda den smarta enhetens datorkraft för så kallade överbelastningsattacker som gör att digitala tjänster i samhället kan störas eller sluta att fungera.

Det kan ibland vara svårt att avgöra vilken elektronik i hemmet som innehåller smarta funktioner. Om elektronik kräver att du ansluter den till internet för att aktivera vissa funktioner är det sannolikt en smart enhet. Det är viktigt att hålla dina smarta enheter uppdaterade så att säkerhetsuppdateringar installeras, att skydda dem med lösenord eller PIN-kod och helt enkelt koppla bort enheter du inte längre behöver från internet.

Skydda din dator

Att hålla operativsystem och programvaror uppdaterade och att använda ett antivirusprogram är grunden för din säkerhet men det finns också andra saker du kan göra för att skydda din dator och din viktigaste information.

Virus eller annan skadlig kod som drabbar din dator kan orsaka många olika typer av problem. Vissa förstör information och andra kan ge obehöriga möjligheter att fjärrstyra din dator. Det finns exempel på skadlig programvara som laddas ner till datorn efter ett klick på en länk i webbläsaren och registrerar det du skriver på din dator. Den skadliga programvaran märks inte för dig som användare. På så vis kan förövaren komma över exempelvis lösenord och kortuppgifter.
För att undvika att bli drabbad av skadlig kod bör du installera skydd i form av brandvägg och antivirusprogram.

För att din dator ska vara säker behöver du kontinuerligt uppdatera de programmen på datorn. Det går oftast att göra inställningar så att programmen uppdateras automatiskt. Om någon ber dig stänga av säkerhetsfunktioner för att exempel kunna leverera en tjänst bör du inte följa den uppmaningen.

 

Checklista för att skydda dina smarta saker

  • Aktivera automatiska uppdateringar på dina smarta enheter och din dator  – glöm inte din wifi-router! Tacka alltid ja till säkerhetsuppdateringar av program du har installerat på din dator eller telefon.
  • Välj leverantörer du känner till och litar på när du köper smarta enheter. Undersök om leverantören brukar erbjuda löpande uppdateringar.
  • Använder du dig av smarta enheter som har betalfunktioner ska du se till att kortuppgifter inte sparas i enheten.
  • Gör regelbundet backup av informationen på datorn och i telefonen till en extern hårddisk eller molnet för att bevara dina bilder, videos och viktiga dokument.
  • Överväg om du behöver koppla upp dina smarta enheter eller alternativt koppla bort smarta enheter du inte längre använder från internet.

Hur ska du som företagare tänka säkert?

I företaget är det sannolikt ännu viktigare att tänka på hur man kopplar upp sig så att informationen inte hamnar i orätta händer.

Har företaget ett trådlöst nätverk (wifi):

  • Skydda routern med ett starkt lösenord. Byt lösenordet när du installerar den.
  • Se till att även nätverket har ett starkt unikt lösenord.
  • Installera ett separat nätverk för besökare som erbjuds wifi-åtkomst.

Undvik att använda andras trådlösa nätverk (publika nätverk på till exempel caféer och hotell). Den som tagit kontroll över nätverket och trådlösa routern har möjlighet att följa vad du gör. Är trafiken inte krypterad kan den komma åt känslig information till exempel mejl eller lösenord. Välj istället att koppla upp dig via mobilens uppkoppling.

Senast granskad: 30 september 2020

Till toppen av sidan