Till innehåll på sidan

Jordbävningen i Albanien november 2019

Den 26 november inträffade en stor jordbävning med flera efterskalv i Albanien. MSB bidrar med experter på plats och skickar även tält, madrasser och sängar.

MSB stöttar med tält och sängar

MSB skickar ytterligare hjälp till albanska myndigheter i form av tält, madrasser och sängar. Stödet ska hjälpa den drabbade befolkningen att få tak över huvudet. Myndigheterna i Albanien ansvarar för att hålla ihop och fördela materielen till befolkningen på de platser där den behövs som mest. Många hus är skadade eller raserade och många vågar inte flytta in. Stödet vi skickar ska främst gå till de som har förlorat sina hem. Myndigheterna i Albanien arbetar just nu med att döma av hus som är för skadade och vilka som kan repareras med enklare medel.

Vi skickar stödet som svar på en förfrågan från albanska myndigheter till EU:s civilskyddsmekanism, där Sveriges bidrag är ett av flera länders stöd. Allt materiel kommer att doneras till ansvariga myndigheter på plats i Albanien. Eftersom vi bidrar som en del av civilskyddsmekanismen kan MSB söka ersättning från EU för merparten av transportkostnaden.

Två nya experter ska avlösa teamet på plats

Vi har även skickat två nya experter till det team som ska avlösa EU:s civilskyddsteam på plats i Albanien. Experternas främsta uppgift är att fortsatt effektivisera koordineringen av stöd i nära dialog med albanska myndigheter.

Tidigare stöd i Albanien

MSB skickade tidigare en expert till EU:s civilskyddsteam, där flera andra länder ingår. Den främsta uppgiften var att jobba med kommunikationssamordning inom, till och från teamet.

MSB:s expert Cecilia Uneram uppdaterar om läget, innan hon lämnade EU-teamet den 4 december:

Här berättar Cecilia Uneram hur läget såg ut i Albanien när hon kom dit i slutet av november:

Bakgrund

Den 26 november inträffade en jordbävning vid Albaniens kust, 14 km norr om Durres, 35 km nordväst om Tirana. Den albanska regeringen har skickat ut flera förfrågningar om olika typer av stöd för att hantera katastrofen till EU:s civilskyddsmekanism. MSB har svarat på förfrågningarna och har bland annat skickat experter till EU:s civilskyddsteam.

Presstjänst

MSB:s presstjänst och kommunikationsberedskap är tillgänglig för media och journalister dygnet runt: 010-240 44 44, kommunikation@msb.se.

MSB ger ytterligare stöd till AlbanienMSB på plats i jordbävningsdrabbade AlbanienSå arbetar MSB vid internationella insatser

Senast granskad: 5 december 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan