Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 12 juni 2024 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:00

Öppen remiss Ramverket Gemensamma grunder 12 juni – 6 september

Vi lever i en tid av pågående och parallella samhällsstörningar. Med Gemensamma grunder – ramverk för samverkan och ledning stärker vi vår förmåga att hantera samhällsstörningar tillsammans.

Arbetet med att vidareutveckla Gemensamma grunder är inne på det sista året. Vi fortsätter att arbeta inkluderande med över 60 aktörer som deltar i projektet, och släpper produkter löpande. Idag publiceras uppdaterat material inom Ramverket Gemensamma grunder på länken nedan.

Från och med dagens publicering innehåller ramverket helt färdiga produkter, produkter i utkastformat med färdigt innehåll till produkter på öppen remiss. Anna Sortelius som är projektledare för arbetet berättar att det t.ex. handlar om: färdiga texter om viktiga termer och begrepp som samverkan, ledning, inriktning, samordning och samhällsstörningar samt hur de förhåller sig till varandra. Det finns texter om de fem förhållningssätten Skapa helhetssyn, Ha perspektivförståelse, Lyssna in och kommunicera aktivt, Var proaktiv och Ta medvetna beslut. Det finns också beskrivningar av arbetssätt samt checklistor och mallar som ger stöd för arbetet med att bland annat skapa aktörsgemensam inriktning och samordning och att skapa samlade lägesbilder.

- Nu tar innehållet i Ramverket form och det betyder att nu börjar jobbet för oss alla. Som ledare måste vi prata om vad det innebär att leda aktörsgemensam samverkan, hur vi får perspektivförståelse och att vi vågar agera än mer proaktivt, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB.

Bidra till utvecklingsarbetet

Från den 12 juni till den 6 september har du möjlighet att ge synpunkter på det pågående arbetet genom en öppen remiss. Detta är den sista öppna remissen innan slutpubliceringen i november.

- Ta tillvara möjligheten att ge oss dina synpunkter och bidra till detta viktiga arbete som stärker vår gemensamma förmåga att hantera samhällsstörningar i fredstid och under höjd beredskap uppmanar Anna Sortelius, projektledare MSB. 

Resultatet av synpunkterna som kommer in från den öppna remissen arbetas in under hösten och den 20 november publiceras det färdiga materialet.

Den 20 november 2024 bjuder MSB in till Ramverksdagen i Karlstad. Då har du möjlighet att under en heldag ta del av hela denna kunskapsbank med fokus på hur du använder innehållet.

Publicerad: 12 juni 2024 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:00

Senast granskad: 12 juni 2024

Till toppen av sidan