Minska risken för att kontaminerat släckvatten sprids i naturen
När räddningstjänsten står inför någon av de 30 000 larm om bränder som inträffar årligen har de olika taktiska val att välja mellan. Valen kommer vara avgörande för hur väl branden bekämpas, men det kommer även att påverka hur mycket släckvatten som kommer rinna från brandplatsen.
I vägledningen Effekter på miljön från kontaminerat släckvatten vill MSB visa på olika vägar för att minska risken för att kontaminerat släckvatten kommer ut i naturmiljön. Om det ändå skulle ske finns det exempel på hur släckvatten kan samlas upp.
Ansvaret för att förebygga olyckor men även att ha ett skydd för att mildra konsekvensen när olyckan väl händer ligger i huvudsak på individen eller på den som bedriver en verksamhet.
När olyckan inträffar och den inte kan hanteras av individen eller verksamhetsutövaren har den kommunala räddningstjänsten ett uppdrag att göra ett snabbt och effektivt ingripande för att rädda liv, egendom och miljö.
Val av släckmetod kan vara ett svårt beslut att fatta på kort tid för den operativa räddningstjänstpersonalen och för att de då ska fatta så bra beslut som möjligt bör de ha tänkt igenom olika scenarion och vara förberedd på hur de bäst ska hantera dessa.
I vägledningen får räddningstjänsten stöd i hur de kan tänka och agera för att minimera risken att släckvatten från en insats påverkar miljön, och hur de i samverkan med övriga kommunala förvaltningar kan hantera frågan.
Effekter på miljön från kontaminerat släckvatten
Publikationsnummer: MSB2160
Utgivningsår: 2023
Denna vägledning vänder sig främst till dig som verkar i en kommun och som i dagsläget är eller kommer att vara en del av den kedja som syftar till att minska spridningen av kontaminerat släckvatten u...
Senast granskad: 28 mars 2023