Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 4 maj 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 08:00

Säsongen igång för bevakning av skogsbränder – nu med direktlarm från satelliter

Nu är säsongen igång för de skogsbrandbevakande flygplanen i många län. Bevakningen görs för att så tidigt som möjligt upptäcka bränder i skog och mark innan de hunnit växa sig stora. Numera hjälper även satelliter till med bevakningen och upptäcker de en brand går larm direkt via SOS Alarm till räddningstjänsten.

Sedan många år tillbaka används det skogsbrandbevakande flyget för att upptäcka och positionera skogsbränder. Som ett komplement är från 2023 även satellitdetektion driftsatt direkt i samhällets sammanhållna larmkedja via SOS Alarm. På så sätt nås kommunala räddningstjänster av informationen så snabbt som möjligt.

- MSB har tillsammans med SMHI, räddningstjänster och länsstyrelser utvecklat möjligheten att tidigt upptäcka bränder i naturen med hjälp av satelliter. Tillsammans med de brandbevakande flygplanen hoppas vi att satelliterna hjälper oss upptäcka fler bränder tidigt även i år, säger Jenny Sander på MSB.

Tidig upptäckt avgörande för hanteringen

Bevakning med flygplan och satelliter genomförs för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka bränder i skog och mark. En tidig upptäckt gör att branden kan släckas innan den hunnit växa sig stor, vilket inte bara räddar egendom utan även minskar kostnaden för stora räddningsinsatser.

MSB stödjer även kommunala räddningstjänsten med förstärkningsresurser vid omfattande skogsbränder.

Aktuell beredskap för släckande helikoptrar och flygplan

Larma 112 om du upptäcker en brand i naturen

Bränder i naturen kan också upptäckas av människor. Om en brand upptäcks ska 112 larmas. För att undvika att själv starta en brand är det viktigt att tänka på detta:

  • Håll koll på brandrisken och om det råder eldningsförbud. Ta hjälp av appen Brandrisk ute.
  • Är brandrisken hög? Välj andra alternativ till att elda eller grilla.
  • Välj en säker plats om du tänkt elda – en fast grillplats eller ett underlag av grus eller sand.
  • Elda inte om det blåser mycket.
  • Se till att det finns vatten att släcka med – och se till att släcka ordentligt efter dig.
  • Larma 112 om du upptäcker en brand (finns även som app som ger koordinater på den som larmar)

Statistik från 2022

Under 2022 upptäckte flygen för skogsbrandsbevakning i Sverige 105 bränder i skog och mark. Totalt arbetade dessa flygplan 3441 timmar i luften. Det kan jämföras med 2021, då upptäckte flygplanen 74 okontrollerade bränder i skog och mark och sammanlagd flygtid var då 3450 timmar. Allra flest flygtimmar – och flest upptäckta bränder – loggades i Kalmar län under 2022 där brandrisken var mycket stor under större delen av sommaren.

Satelliterna upptäckte under 2022 108 okontrollerade bränder, varav 39 okontrollerade bränder i skog och mark. 24 % av bränderna i skog och mark detekterades före att larm inkom på annat sätt till SOS Alarm.

Publicerad: 4 maj 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 08:00

Senast granskad: 4 maj 2023

Till toppen av sidan