Fjorton aktörer i gemensam sambandsövning
Under en intensiv dag i skogen utanför Surahammar samlades fjorton aktörer för att testa utrustning och öva metodik, främst i det gemensamma kommunikationssystemet Rakel.
Det är viktigt att känna till hur täckningen ser ut i de områden där du använder eller kan förväntas använda Rakel. Då vet du vilka platser som kan ha utmaningar och ha en förutbestämd plan för vad du ska göra.
I slutet av april möttes olika aktörer i Västmanland för en övning helt ägnad åt samband. Syftet var bland annat att öva metoder och teknik för att säkerställa täckning i fält, och att lära av varandra.
– I sambandsövningen ser vi vilka förmågor vi har i regionen och övar på att hantera utrustningen. Det är när vi övar som vi upptäcker de där små praktiska detaljerna som annars skulle kunna stjälpa i skarpa lägen, säger Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad och övningsledare.
Lägesbild för samband
För att utmana deltagarna valde övningsledningen att etablera ledningsplatsen på en plats inne i skogen som åtminstone på täckningskartorna såg ut att bjuda på utmaningar för handburna Rakelterminaler.
I ett av tälten riggade Västerås stad upp en mobil sambandscentral. Fordon från regionen, polisen och räddningstjänsten skickades ut för att köra två olika slingor på skogsvägarna. Vid markeringar i kartan stannande fordonen och deltagarna gjorde sambandprov, både med ledningsplatsen och med varandra; i nätläge (TMO) och direktläge (DMO), med handburna Rakelterminaler och med fordonsradioterminaler. Man testade även att förlänga räckvidden genom att använda repeater-funktionen i Rakel, att skruva på längre antenner på Rakelterminalerna och att få samband i andra radiosystem. Relevant information användes sedan för att tillsammans med GIS-experter ta fram en lägesbild för sambandet.
Möjligheterna med direktläge
Övningens funktionsledare för samband från Polisen höll i regelbundna avstämningar. I takt med att insatsen växte blev de övande också utmanade att lösa olika typer av sambandssituationer. Länsstyrelsens kommunikatör Åsa Erikols fick exempelvis utmaningen att göra ett sambandsprov i länets kriskommunikationsnätverk och då utgå från att hennes Rakelterminal inte hade nättäckning. För att nå Rakelnätet använde hon istället en DMO-talgrupp och gateway-funktionen i en fordonsradioterminal och kunde på så sätt kontakta övriga aktörer ute i länet i den gemensamma talgruppen.
Just alla möjligheter som direktläge ger var en trevlig påminnelse för många.
– DMO överraskade positivt. Det gav mycket mer än vad vi hade hoppats på, säger Jan Jäder, sambands- och ledningsplatsansvarig på Länsstyrelsen i Västmanland och övningsledare.
Från många aktörer hördes röster om att sätta en metodik för DMO-användning i den egna organisationen, att öka kunskapen om vilka DMO-talgrupper man har, och vilka talgrupper man förväntas ha programmerat i sina Rakelterminaler.
-
Deltagande aktörer:
- Länsstyrelsen i Västmanlands län
- Västerås stad
- Polisregion Mitt
- Region Västmanland
- Trafikverket
- Försvarsmakten hemvärnet
- Räddningstjänsten Mälardalen
- Räddningstjänsten Skinnskatteberg
- Surahammars kommun
- Frivilliga Radioorganisationen
- Frivilliga Resursgruppen Surahammar/Hallstahammar
- Frivilliga Flygkåren
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (nätövervakning, rådgivare)
- Försvarets materielverk (observatör)





Lär mer om täckning, anslutningslägen och funktioner i Rakel
Här hittar du mer information om bland annat talgrupper, täckning, nätläge, direktläge och repeater- och gatewayfunktionerna i Rakel.
Senast granskad: 8 maj 2023